BTC´ye karşı 82 balıkçının açtığı dava 13 yıldır sürüyor

Yumurtalık Su Ürünleri Kooperatifi üyesi 82 balıkçının, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol boru hattı şirketine karşı 2006 yılında açtığı tazminat davası sürüyor.

GÜNCEL 29.04.2019 10:37:21 0
BTC´ye karşı 82 balıkçının açtığı dava 13 yıldır sürüyor

Akın Bodur/İskenderun
 24 Nisan tarihinde Yumurtalık Adliyesi´nde görülen davada, 2006 yılında dava açan 82 balıkçıdan 11´inin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Bakanlık, kişi başına 1.700 lira tazminatı kabul etti
Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Tazminat Komisyonu uzun süren yargılama nedeniyle 'makul sürede yargılanma hakkının ihlali' iddiasını kabul ederek davacı balıkçıların her biri için 2013 yılında 1.700 TL tazminata hükmetmesine rağmen açılan davanın devam ettiğini belirten balıkçıların avukatı İsmail Hakkı Atal, şu açıklamayı yaptı: 'Yargılama süresince yedi yıl boyunca ertelenen keşif sonrası, nihayet keşif 4 Şubat 2013 tarihinde yapılabildi. Keşif sonrası bilirkişi raporunda ´BTC Limanı kurulmadan önce balıkçıların liman sahasını avlanma sahası olarak kullandıkları, BTC nin işletmeye girmesinin ardından Yumurtalıklı balıkçıların av sahasının daraldığı, BTC devreye girdikten sonra gemi trafiğinin artması nedeniyle denizel alandaki kirlenmenin arttığı, limana gelen gemilerin boşalttığı balans sularının başka yerlerden istilacı deniz canlılarının bölgeye taşınmasına neden olduğu (keşif esnasında limana bağlı olan bir gekirir balars sulunu boşalttığı tespit edilmiştir.) ve hızla çoğalarak balıkçılar için ekonomik değeri olan balık türlerini yok ettikleri, balıkların avlanması yasak olan liman bölgesindeki Işıklar nedeniyle balık türlerinin buraya toplandığı ve balıkçıların av sahasından uzaklaştıkları´ bu nedenlerle BTC şirketinin davacıların balıkçılık faaliyetine zarar verdikleri bilirkişi raporu ile tespit edilmiştir. Bilirkişi raporu lehimize olmasına rağmen mahkeme 22.11.2013 tarihli duruşmada yeni bir bilirkişi raporu almaya da gerek görmeden davayı reddetmiştir Yargıtay 4. Hukuk Dairesi temyiz talebimizi kabul ederek Yumurtalık Asliye Hukuk Mahkemesinin ´red´ kararını bozmuş ve yerel mahkeme 24.04.2019 tarihli duruşmada Yargıtayın bozma kararına Uymuştur. Davalı BTC şirketi bölgede geçim kaynaklarını yok ettiği balıkçılar için uygulamakla yükümlü olduğu toplumsal ve çevresel yatırım programlarını uygulamamıştır. Toplam uzunluğu 1.768 kilometre olan ve Türkiye´den 1.076 kilometresi geçen BTC boru hattı için 5 milyar dolar harcanmış, ancak Azerbaycan petrolünün Akdeniz´e inmesi için müvekkil balıkçıların geçim kaynakları yok edilmiş ve yoksulluğa mahkum edilmişlerdir. Dünyanın petrol devleri olan BP (İngiltere) , SOCAR (Azerbaycan ), TPAO (Türkiye), STATOIL (Norveç), UNOCAL (ABD), ITOCHU (Japonya), Amerada Hess (Suudi Arabistan), ENI (İtalya), TOTALFINAELF (Fransa), INPEX (Japonya), CONOCO PHILIPPS (ABD) şirketlerinin ortaklığıyla kurulan BTC şirketine karşı Yumurtalık Merkez Su Ürünleri Kooperatifi üyesi balıkçıların hak arayışı devam etmektedir.'


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,53% -0,03
  • EURO

    34,88% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2426,09% -0,15
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00