1 Mayıs İskenderun ve Antakya´da

1 Mayıs, Antakya´da da kutlanacak. Tertip komitesi: Ücretler enflasyona karşı korunmalı

HATAY 27.04.2019 09:14:37 0
1 Mayıs İskenderun ve Antakya´da

Resmi tatil olan 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı, İskenderun ve Antakya´da ayrı ayrı kutlanacak. 1 Mayıs Tertip komitesi, İskenderun´da yaptığı toplantılarla yöre halkını, meslek ve sivil toplum örgütlerini Atatürk Anıtı Alanında yapılacak miting ve öncesindeki yürüyüşe davet etmeyi sürdürüyor. Antakya´da 1 Mayıs Tertip Komitesi üyeleri düzenlediği basın toplantısıyla halkı 1 Mayıs´ı alanda kutlamaya çağırdı. 1 Mayıs Antakya´da 1 Mayıs Çarşamba günü saat 16.00´da kentteki özel doğuş okulları önünde toplanma ve saat 17.00´da Selim nevzat Şahin Lisesi önünde yapılcak mitingle kutlanacak. 

Genel-İş Sendikası Hatay Şubesi binasında yapılan açıklamada, 1 Mayıs Tertip Komitesi adına konuşan Yusuf Berkyürek, ülkenin tüm değerlerinin, üretenlerin 1 Mayıs meydanlarında buluşacağını ifade etti. Nüfusun dörtte üçünü oluşturan işçilerin, ekonomik krizin faturasını ödemeyi reddeden milyonların 1 Mayıs´ta iş, adalet ve özgürlük taleplerini yükselteceğini belirten Berkyürek, 'Kriz bahanesiyle işimize, aşımıza, haklarımıza el uzatıyor. Enflasyon, pahalılık, rekora koşan işsizlik, gerçek ücretlerdeki kayıplar ile krizin faturası işçilere emekçilere kesiliyor. Daha fazla kar için, işçiler çalışırken yaşamını ve sağlığını yitirmeye devam ediyor. Kadınlar, göçmen işçiler, genç işçiler daha düşük ücretle daha güvencesiz çalışmaya mahkum ediliyor. Bu da yetmiyor, kıdem tazminatı hakkımıza göz dikiliyor. Bireysel Emeklilik Sistemi adı altında zorla emekçilerin cebinden sermayeye kaynak aktarılmaya çalışılıyor. Kurulan yeni rejimde gücü tek kişide toplanması, sorunların çözümünü ve işçilerin hak aramasını zorlaştırmaktadır. Sermayenin çıkarları doğrultusunda yönetilen bir ülke, işçi sınıfı olmak üzere halkın yüzde 99´u için yaşanabilir bir memleket olmaktan daha da uzaklaşmaktadır' diye konuştu.

Şirketlerindeki işçiler kadroya alınsın, emekli maaşları güncellensin
Kriz bahanesiyle toplu işten çıkarmaların yasaklanmasını isteyen Berkyürek, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Herkesin çalışması için, herkesin daha az çalışması ilkesi doğrultusunda gelir kaybı olmaksızın haftalık çalışma süresi düşürülmelidir. Sendikalı olmak işçiler için en temel yasa ve anayasal haktır. Sendikal örgütlenmenin önünde engel olan işkolu ve işyeri/işletme barajları kaldırılmalıdır. Sendikal nedenli işten çıkarmalara karşı yaptırımlar güçlendirilmeli ve işler hale getirilmelidir. Grev hakkı eksiksiz tanınmalı, grev erteleme adı altında uygulanan grev yasaklarına son verilmelidir. KHK ile haksız bir şekilde işinden uzaklaştırılan kamu çalışanları derhal işlerine başlatılmalı ve KHK düzeni ile yaratılan mağduriyetler giderilmelidir.​ Ücretler enflasyona karşı korunmalı, tüm çalışanların krize karşı korunması için ücretlere en az enflasyon oranında zam yapılmalı, taşeron işçilerin kadroya alınmasında yaşanan ayrımcılığa son verilmelidir. Belediye şirketlerine geçirilen taşeron işçilerin mağduriyeti ortadan kaldırılmalı ve kamu işçisi olarak kadroya alınmalıdır. Kamuya ve belediye şirketlerine geçirilen taşeron işçilere ikinci sınıf işçi muamelesi yapılmasından vaz geçirilmeli, 4+4 zam uygulanmasına son verilmeli ve özgür toplu sözleşme hakları tanınmalıdır. Emekli aylık ve gelirleri enflasyon ve milli gelir artışı dikkate alınarak güncellenmeli, asgari ücretin altında kalan tüm emekli aylık ve gelirleri derhal asgari ücret düzeyine çekilmeli, emeklilikte yaşa takılanların sorunları çözülmelidir. Türkiye, dünyanın en adaletsiz vergi sistemlerinden birine sahip. Vergilerin dörtte üçü ücretliler ve tüketiciler tarafından ödenmektedir. Asgari ücret tümüyle vergi dışı bırakılmalı ve net olarak ödenmelidir. Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalı. İşsizlik sigortası fonu siyasal iktidarın ve sermayenin arpalığı olmaktan çıkarılmalıdır. İşsizlik sigortasından yararlanmak kolaylaştırılmalı, işsizlik ödeneklerinin miktar ve süresi uzatılmalıdır. Demokrasinin ve özgürlüğün olmadığı yerlerde işçiler, emekçiler, köylüler, kadınlar, gençler ve ezilen- öteki kabul edilen bütün toplum kesimleri haklarını savunamaz. Krize karşı özgürlük ve demokrasi için f Mayıs meydanlarında buluşuyoruz.'


Anahtar Kelimeler: Mayıs İskenderun Antakya

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04