1 Mayıs´ta ´marş polemiği´

İskenderun´daki 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı kutlamasında, İstiklal Marşı´nın başlaması sonrası kesilmesi polemik ve protestoya yol açtı.

İSKENDERUN 1.05.2022 18:49:45 0
1 Mayıs´ta ´marş polemiği´

1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından düzenlenen 1 Mayıs kutlaması, saat 15.00´da sahildeki İskenderun Belediyesi Evlendirme Dairesi önünden Atatürk Anıtı Alanına yürünmesiyle başladı. Alana gelenlerin davul-zurna ile karşılandığı etkinlikte, katılanlar Atatürk Anıtı Alanına 'Örgütlü bir halkı hiçbir kuvvet yenemez; Her yer Taksim, her yer direniş, Yaşasın iş, ekmek, özgürlük mücadelemiz; Susma, sustukça sıra sana gelecek; Yaşamak, yaşatmak istiyoruz; İş, ekmek, özgürlük; Direne direne kazanacığız' sloganları ve alkışlarla yürüdü.

Yürüyüşe katılanların tamamının alana ulaşması ve anons edilmesi sonrası şehitlerin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunulacağı anons edildi. CD´den müzik eşliğinde sagı duruşunda bulunuldu ancak ardından kayıtta İstiklal Marşı müziği başlayınca, marş ilk cümlede kesildi. Bunun üzerine Hatay Milletvekili Suzan Şahin ve CHP Hatay il ve ilçe yöneticileri, tertip komitesi ile görüşerek, İstiklal Marşı´nın neden kesildiğini sordu.

1 Mayıs tertip komitesi de İstiklal Marşı´nın programda olmadığını, daha önceki 1 Mayıs´larda da okunmadığını belirterek, ses kaydının ard arda olması nedeniyle marş başlayınca görevlinin programda olmaması nedeniyle kaydı durdurduğunu ifade etti.

Milletvekili Şahin ile CHP il ve ilçe yöneticileri, görüşmeyi partililerine aktardı ve ardından mitingi alanını terk etmek üzere toplu olarak ve slogan atarak ayrılmak üzere yürüyüşe geçti.

İstiklal Marşı birlikte okundu

Bunun üzerine görevlilere kurumlardan gelen istek üzerine İstiklal Marşı´nın okunacağı belirtildi, marşın kesilme nedeni katılımcılara aktarıldı. Teknik arıza nedeniyle durdurulan İstiklal Marşı, tertip komitesinin müdahalesiyle programda olmamasına karşın bu kez anons yapılarak katılımcılarla birlikte okundu.

CHP´liler yürüdüğü sırada İstiklal Marşı´nın okunması üzerine grup durup, İstiklal Marşı´nı okumaya başladı ve marş bitince protestosunu sürdürerek alandan ayrıldı. Bazı katılımcılar da kişisel olarak protesto kapsamında alandan ayrıldı. Alanda kalanlar ise Grup Sıla´nın müziği eşliğinde 1 Mayıs´ı kutlamayı sürdürdü.

Tertip komitesi: İstiklal Marşı hepimizin ortak değeridir ve tartışmaya kapalıdır

Program akışında teknik ekibin yanlışlıkla 1 Mayıs Marşı yerine İstiklal Marşı´nı girmesi ve okunmadan önce kesilmesi üzerine tertip komitesi müdahale ederek programda olmamasına karşın İstiklal Marşı´nı okuttu. İskenderun 1 Mayıs Tertip Komitesi adına yapılan yazılı açıklamada, “İstiklal Marşı hepimizin ortak değeridir ve tartışmaya kapalıdır. Dolayısıyla kesilmesi söz konusu olamaz” denildi.

Komite´nin yazılı açıklaması şöyle: “Tertip komitesi program akışında ki teknik aksaklık üzerine Bugün İskenderun´da düzenlenmiş olan 1 Mayıs mitingi coşkulu ve kitlesel bir şekilde başladı. Tertip Komitesi olarak haftalardır büyük bir özveri ve çalışma ile hazırladığımız 1 Mayıs mitingi program akışı sırasında oluşan teknik bir aksaklık nedeniyle verdiğimiz emek ve gösterdiğimiz çaba hiçleştirilmeye çalışılmaktadır. Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki, İstiklal Marşı Tertip Komitesi tarafından kesilmemiştir. İstiklal Marşı hepimizin ortak değeridir ve tartışmaya kapalıdır. Dolayısıyla kesilmesi söz konusu olamaz. 1 Mayıs´ın enternasyonal bir gün olması, ulusal bir gün olmaması nedeniyle kutlama programlarında milli marşlar yer almaz. Bugün miting başladığı esnada oluşan aksaklık, saygı duruşu akabinde teknik ekibin 1 Mayıs Marşı yerine yanlışlıkla İstiklal Marşı girmesi neticesinde oluşmuştur. Tertip Komitesi olarak olaya anında müdahale edilmiş ve programda yer almamasına rağmen İstiklal Marşı okunmuştur. Bundan dolayı Tertip Komitesi´ne yönelik yapılan haksız ithamları kabul etmediğimizi basına ve kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz.”


Anahtar Kelimeler: Mayıs marş polemiği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,21
  • EURO

    34,93% 0,38
  • GRAM ALTIN

    2438,49% 0,65
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04