11. Aba Güreşi Dünya Şampiyonası

11. Aba Güreşi Dünya Şampiyonası, 36 ülkeden sporcuların katılımıyla Antakya'da yapıldı.

SPOR 6.09.2022 15:48:00 0
11. Aba Güreşi Dünya Şampiyonası

Antakya/SES
Hatay Büyükşehir Belediyesi Spor Kompleksi ve Yaşam Merkezi’ndeki mersah alanında yapılan şampiyonada, sporcular rakiplerini elemek için mücadele etti. Acara, Afganistan, Almanya, Azerbaycan, Balkar, Beyaz Rusya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Dağıstan, Gagavuzya, Gürcistan, İran, Kabarday, Karaçay, Pakistan, Kazakistan, Kırgızistan, Kırım, KKTC, Macaristan, Makedonya(Kuzey), Mari El, Moğolistan, Moldova,  Mordovia, Nogay Eli, Özbekistan, Romanya, Rusya, Sancak, Tataristan, Tunus, Tuva, Türkmenistan, Yunanistan, Türkiye'den sporcuların katıldığı şampiyona, 60, 70, 80 ve 90 kilo ile ağır sıklet olmak üzere beş kategoride yapıldı ve dereceye girecek sporculara, kupa ve çeşitli ödüller verildi.
Hatay büyükşehir Belediye Başkanı ve Dünya Aba Güreşi Federasyonu Başkanı Lütfü Savaş, aba güreşinin son yıllarda tanınır ve yapılır hale geldiğini ifade etti. Almanya, Romanya, İran, Gürcistan ve Azerbaycan'da turnuvaların yapıldığını ifade eden Savaş, “5 bin yıllık sporumuzu önce kentimizde ve civar illerde, daha sonra tüm ülkemizde ve ardından dünyada yaygınlaştırdık. Türkiye şampiyonlarına bini aşkın sporcu katılır oldu. Dünyada 60 kadar federasyon kurduk. Almanya, Romanya, İran, Gürcistan ve Azerbaycan'da turnuvalar yapılır oldu. Aba güreşimiz, Hatay ve Türkiye sınırlarını aşarak kıtalara yayıldı. Son derece sevilen bir spor oldu. Bu şampiyona ile Hatay ve Türkiye'yi, tarih, kültür, gelenek, görenek ve birçok zenginlikleri ile tüm dünyaya tanıtmaktayız. Bu sayede 5 bin yıllık aba güreşimiz layık olduğu yere yükseldi” diye konuştu.
Dünya Aba Güreşi Federasyonu Kurucu Başkanı İbrahim Öztek de, aba güreşine verdikleri emeklerin olimpik adımlar olduğunu belirtti. Aba güreşini geliştirirken yüzlerce ve antrenör, binlerce lisanslı sporcu yetiştirdiklerini anlatan Öztek, “Sporumuzu geliştirirken, yüzlerce hakem, antrenör ve binlerce lisanslı sporcu yetiştirdik. Judo, Kuraş, Kuşak Güreşi, serbest ve Greko-Romen güreşi gibi sporları yapan sporcularımızın tümü Aba Güreşinde yarışmaktadır. Geçen ay yaptığımız Türkiye şampiyonası baş güreşte, Dünya Greko-Romen Şampiyonu Gaziantepli Barış Güngör şampiyon olmuştur. Aba güreşini kolaylaştırmak için teknik, organizasyon, kural ve hakemlik kaidelerini içeren kitaplar yazdık. Basın ve yayın organlarının bize desteği çok büyük. Biraz da devletimizin desteğine ihtiyacımız var" diye konuştu. 
 


Anahtar Kelimeler: 11. aba güreşi dünya şampiyonası

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19