'120 bin dönüm ekili alan su altında'

Milletvekilleri ´sel´i meclise yansıttı; Kızılay bölgede yardım dağıttı

GÜNCEL 21.01.2019 10:16:10 0

Akın Bodur/İskenderun

Hatay ve bölgeyi etkileyen şiddetle yağış, Tahtaköprü Barajı ile Afrin 18 Mart Barajında yükselen su seviyesinin düşürülmesi amacıyla kontrollü bir şekilde su tahliyesi yapılması üzerine Amik Ovası ile bazı yerleşim alanlarının su altında kalmasına yönelik ´afet işlemi´ yapılması istemi sürüyor. Hatay´dan havayolu ile seferlerin yapıldığı notalara gitmek ve farklı kentlerden gelmek isteyenler, havaalanı yolunun su altında kalması ve yarattığı tehrike riski nedeniyle farklı güzergahtan açılan yolu kullanmaya başladı. Hatay Havaalanına giden yeni yolun güzergahı, Belenin Bakras mahallesi bölgesi üzerinden oldu. Antakya Belediyesi, bölgdede etkili olan yoğun yağışlar nedeniyle Hatay Havaalanına ulaşım sağlayamayanlara otobüs desteğinde bulundu. Belediye, Hatay Havaalanına gitmek isteyen yolcular için belediyeye ait otobüslerle ulaşımın sağladı.

Kızılay´dan bölgeye yardım
Kızılay, bölgede evleri su altında kalan ailelere yiyecek yardımında bulundu.
Kızılay Derenği İskenderun Şube Başkanı Ümit Günay, Tahtaköprü Barajı ve yağış nedeniyle su taşkınından etkilenen, evleri su altında kalan Antakya´nın Aşağıoba mahallesinde iaşe ´yemek) dağıtımı yaptıklarını belirtti. Yörede yapılacak yiyecek dağıtımın beş gün olarak planlandığını ve 100 hanedeki 300 kişiyi kapsadığını ifade eden Günay, yiyeceklerin sabah çorba, öğle üç çeyit sıcak yemek olduğunu, bölgede 500 kişilik battaniye ve 200 gıda kolisinin dağıtıldığını da kaydetti.

Milletvekili ´afet kapsamı´ istedi
Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, Hatay´da selin etkili olduğu bölgelerin ´afet´ kapsamına alınmasını istedi. Milletvekili Tokdemir, TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada hükümte seslendi ve 'Hatay´da son günlerde etkili olan aşırı yağışlar nedeniyle eski Amik Gölü âdeta yeniden oluştu. Ovanın eski Amik Gölü çanağında yaklaşık 120 bin dönüm ekili alan sular altında kalarak zarar görmüştür. Yaşanan sel felaketinin boyutlarını da düşünürsek bölgenin afet bölgesi kapsamına bir an önce alınması, çiftçilerimizin borçlarının ertelenmesi, Sosyal Güvenlik Kurumu primlerinin ve vergi ödemelerinin bir yıl devlet tarafından karşılanması gerekmektedir. Üreticinin zararlarını karşılamak üzere destek ödemeleri yapılmalıdır. Özellikle altyapısı zarar gören tüm belediyelerimize parti ayrımı gözetmeksizin acil yardım fonundan destek sağlanmalıdır' dedi.

'Havaalanı uygun olmayan yere yapıldı'
Hatay´da yaşanan sağanak yağışlarla Amik Ovasının sular altında kalkası ve kurutulan Amik Gölü´nün bir anlamda tekrar oluşması, parlamentoya gelmeye devam ediyor. Ovada su seviyesindeki yükselme nedeniyle Havaalanı yolunun kapandığını, çok sayıda ev ve tarım arazisi su altında kaldığını anlatan Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, TBMM Başkanlığına sonu önergesi verdi. Hatay´da yaşanan sağanak yağışlar sonucunda ve Tahtaköprü Baraj kapaklarının açılması ile Amik Ovası sular altında kaldığını, su seviyesinde meydana gelen yükselmenin, Hatay Havaalanı yolunu kapanma noktasına getirdiğini anlatan milletvekli Oruç, önergesinde, 'Bölgenin tarıma açılması amacıyla kurutulan Amik Gölü havzasında inşa edilen havaalanı, derelerin taşması ve baraj kapaklarının açılmasıyla birlikte ada haline dönüşmüştür. Amik Ovasında bulunan Hatay Havaalanı yolu yakınındaki Aşağıoba Köyü´nde çok sayıda ev, ahır, tarım arazisi ve araç sular altında kalmış; vatandaşlar evlerini terk etmek zorunda kalmıştır' ifadesine yer verdi.

Bakana hangi soruları yöneltti?
Samandağlı olan milletvekili Oruç, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: 'Hatay Havaalanı henüz proje aşamasındayken, kurutulan Amik Gölü yatağının havaalanı inşaatı için uygun olmadığı gerekçesiyle, ekoloji mücadelesi veren birçok dernek tarafından itirazda bulunulmuşsa da bahsi geçen alana havaalanı yapılmıştır. Amik Gölü havzası her ciddi yağışın ardından sular altında kalmaktadır. Yaşanan sorunların nedeni havaalanının yapılmış olduğu alanın göl yatağı olması iken; neden bu bölgede havaalanının yapılmasında ısrarcı olunmuştur? Sağanak yağışın yanı sıra baraj kapaklarının açılması ile deyim yerindeyse Amik Gölü tekrar oluşmuştur. Sürekli yaşanan bu sorunu çözmek için çalışmalarınız var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?Sular altında kalması nedeniyle havaalanı açıldıktan sonra birkaç ay kapatılmış ve hizmetdışı kalmıştır. Daha sonra pist iki metre yükseltilmek zorunda kalınmış, drenaj kanalları yardımıyla su basıncının tahliyesi sağlanmaya çalışılmıştır. Bunların havaalanın maliyeti yanında, ekstra maliyeti ne kadar olmuştur? Kurutulmuş Amik Gölü´nün başlangıcı/ana kaynağı olan Gölbaşı Gölü´nün genişletilmesi ile yağışın Amik Gölü Havzası yerine bu gölde toplanması mümkündür. Bu saikle Amik Ovası´nın sular altında kalmasını engellemek için Gölbaşı Gölü´nün ıslahı ve rehabilitesi üzerine çalışmalarınız var mıdır?'
77 yıllık ortalamanın iki katı oranında bölgeye yağış düştüğünü, 26 yerleşim yerinde 1.820 üreticiye ait 78.000 dekar alanda zarar yaşandığın belirlendiğini açıklayan Hatay Valiliği, 08 Ocak Salı günü yaptığı açıklamada Tahtaköprü Barajında oluşan su seviyesinin yükselmesi üzerine baraj kapağının kontrollü şekilde açıldığını, 16 Ocak´taki açıklamasında da yoğun yağışlar nedeniyle Afrin 18 Mart Barajında yükselen su seviyesinin düşürülmesi amacıyla kontrollü bir şekilde su tahliyesine başlandığını duyurmuştu.
Özel bir sigorta şirketi de, Hatay´da kuvvetli sağanak yağış nedeniyle yaşanan selin, sigortanın önemini bir kez daha hatırlattığını belirtti. Yağıştan dolayı bölgede işyeri ve evler sular altında kalırken, araç, konut ve işyerlerinde sigortalılık oranın düşük olması mağduriyeti de beraberinde getirdiğini açıklayan Aksigorta, 2018 Ekim sonu sonuçlarına göre Hatay´daki konutların yüzde 38´inin doğal afet sigortası bulunduğu, kasko sigortası olan araçların oranının ise yüzde15 olduğunu; Hatay´da kasko ve oto dışında yaklaşık 9 milyar lira riski güvence altına aldığını belirtti.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22