12+1 AKP, 13 CHP, 5 MHP, 1 DP

İskenderun´da 31 Mart seçimlerine katılan AKP ve MHP´nin oluşturduğu ‘Cumhur İttifakı´, CHP ve İYİ Parti´nin oluşturduğu ‘Millet İttifakı´ ve DP etrafında oluşturulan ´İskenderun İttifakı´nın belediye meclis üyeleri ilçe se

SİYASET 3.04.2019 10:48:32 0
12+1 AKP, 13 CHP, 5 MHP, 1 DP

Akın Bodur/İskenderun

 Resmi sonuçlara göre, İskenderun Belediye Meclisinde ‘Cumhur İttifakı´ 17+1, ‘Millet İttifakı´ 13, DP 1 meclis üyesi çıkartıyor.
Demokrat Parti (DP) İskenderun İlçe Başkanı Bilal Karaosman, İskenderun İlçe Seçim Kuruluna yaptığı başvuru ile meclisteki sandalye dağılımına itiraz etti. DP İskenderun İlçe Başkanı Karaosman, itiraz dilekçesinde, '31 Mart 2019 Pazar günü yapılan mahalle idareler genel seçimlerinde, DP aldığı meclis üyeliği oy oranı ancak 1 meclis üyeliğine tekabül edecek şekilde neticelendirilmiştir. Oysa alınan oy oranı ile bu durum eşitsiz bir sonuçtur. Aldığımız oy oranına göre daha fazla meclis üyeliği olması gerekmektedir. Gereği bilgilerinize arz ve talep olunur' ifadesine yer verdi.
Türkiye, yerel ve genel seçimlerde 'D´Hondt Sistemi'ni farklı uyguluyor. Genel seçimlerde yüzde 10 barajını aşan siyasi partilerin illerdeki adayları ile bağımsız adayların aldığı oyların bir, iki, üç ... bölünmesiyle milletvekilliği sayısı belirlenirken, yerel yönetimlerin belirlenmesindeki 'D´Hondt Sistemi' ise 2972 sayılı Mahali İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunu´nuyla belirleniyor. Seçim kurulları da bu sistem üzerinden belediye meclisi üyelerinin isimlerini belirliyor.
D´Hondt Sistemi, Belçikalı hukukçu ve matematikçi Victor D´Hondt tarafından 1878´de tasarlanmış bir seçim sistemi olarak biliniyor. Sisteme göre her partinin aldığı oydan yüzde 10 çakarılarak, önce 1´e, sonra 2´ye, 3´e, 4´e... bölünme yöntemiyle hesaplama ve dağılım yapılır. Sistem, ülkemizdeki milletvekilliği, il genel meclisi ve belediye meclisi seçimlerinde uygulanıyor. Elde edilen paylar, parti farkı gözetmeksizin, büyükten küçüğe doğru sıralanır. Milletvekillikleri veya meclis üyelikleri bu sıralamaya göre partilere tahsis edilir.
Mahali İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanununun 'İl genel meclisi ve belediye meclisi üyeliklerine seçilenler' başlıklı 23. maddesi şöyle:
'a) Siyasî partilerin ve bağımsız adayların elde ettikleri il genel meclisi ve belediye meclisi asıl üye sayısı aşağıdaki şekilde hesaplanır:
Bir seçim çevresinde kullanılan geçerli oy toplamının onda birine tekabül eden sayı, bütün partilerin ve bağımsız adayların aldıkları oy sayısından ayrı ayrı çıkarılır. Bu çıkarmadan sonra geriye oyu kalmayan siyasî partiler ve bağımsız adaylar üye tahsisinde hesaba katılmaz.
Yapılan çıkarmadan sonra geriye oyu kalan siyasî partilerin ve bağımsız adayların isimleri alt alta, kalan oyları da hizalarına yazılır. Bu sayılar önce bire, sonra ikiye, sonra üçe ... şeklinde devam edilmek suretiyle o seçim çevresinin çı- karacağı asıl üye sayısına ulaşıncaya kadar bölünür. Elde edilen paylar, siyasî parti ayırımı yapılmaksızın, en büyükten en küçüğe doğru sıralanır. Belediye ve il genel meclisi üye tam sayısı kadar üyelikler, bu payların sahibi olan siyasî partilere ve bağımsız adaylara, sayıların büyüklük sırasına göre tahsis olunur.
Son kalan asıl üyelikler için birbirine eşit rakamlar bulunduğu takdirde bun- lar, aralarında ad çekmek suretiyle, tahsis yapılır.
( 7/12/1988 tarih ve 3507 sayılı Kanunun 5 inci maddesiyle eklenen ) 10 uncu madde uyarınca kontenjan adayı gösterilen belediye meclis üyesi seçim çevrelerinde bu maddeye göre yapılan bölme işlemi kontenjan sayısı çıkarılmak suretiyle yapılır. Kontenjan adayı gösterilen bu seçim çevrelerinde geçerli oyların en çoğunu almış olan siyasî partinin kontenjan adayları belediye meclis üyeliğini kazanmış olurlar.
( 7/12/1988 tarih ve 3507 sayılı kanunun 5. maddesiyle eklenen ) Büyük şehirlerde, kontenjan adaylığından belediye meclisi üyeliğine seçilenlerden birinci sıradakiler bu kanunun 6. maddesinde belirtilen oranla sınırlı kalmak kaydı ile Büyükşehir Belediye Meclisine katılırlar.
b) Siyasî parti adaylarından seçilenler aşağıdaki şekilde tespit edilir :
İlçe seçim kuruluna verilen aday listesindeki sıra, seçimlerde siyasî partilerin kazandıkları il genel veya belediye meclisi asıl üyeliklerinin tespitine esas olur.
Büyük şehir belediye başkanlığını kazananlara il seçim kurulları, diğer ka zananlara ilçe seçim kurulları tarafından tutanakları verilir.
İl seçim kurulu başkanı büyük şehir belediye başkanlığına seçileni, ilçe seçim kurulu başkanı da belediye başkanlığı, belediye meclis üyelikleri ve il genel meclis üyeliklerine seçilenleri gösteren tutanağın bir suretini o seçim çevresinde derhal alışılmış usullerle ilân ettirir, bir suretini de bir hafta süre ile seçim kurulu kapısına astırır.
c) Yedek üyelikler için de (a) ve (b) bentleri hükümleri uygulanır. Siyasî partilerin kazandıkları yedek üyeler; asıl üyeliğe seçilenlerden sonra gelen isimden itibaren sıra ile tespit olunur.'
Buna göre, İskenderun Belediye Meclisindeki sandalye dağılımı şöyle oldu:
Fatih Tosyalı: Belediye ve Meclis Başkanı
Kontenjan: Erdem Ünlüçetinkaya, Erdal Keleş ve Mehmet Ali Dokuzoğlu.
Cumhur ittifakı meclis üyeleri:
B.Bestami Bilgili
Adnan Mursaloğlu (MHP)
Muharrem Dingil
Gül Nalcı
Mehmet Ünüvar (MHP)
Mikail Yıldırım
İsa Sarraçoğlu
Emir Selim Yazar (MHP)
Osman Günay
Halil Ayğan
Halil Güneş
Seçkin Yıldırımöz (MHP)
İbrahim Yavuz (MHP)
Millet ittifakı meclis üyeleri:
Bestami Kılınç
Ali Mutlu
Murat Kayış
İlhan Cengiz Gürpınar
Bülent Kırmızıoğlu
Hanifi Karakuş
Sevda Orman
Murat Fatin Bereketoğlu
Hayri Karakuş
Bülent Şimşek
Asuman Sevinç Şanal
Abidin Güney
Mecit Boğuşoğlu
Demokrat Parti meclis üyeleri:
Sedat Bakır.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57