13 bin Suriyeli tanımadıkları adaylara oy kullandı

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay´da resmi kayıtlara göre 500 binden fazla Suriyeli olduğunu söyledi.

GÜNCEL 28.07.2021 09:37:25 0
13 bin Suriyeli tanımadıkları adaylara oy kullandı

Antakya/SES

HBB´den yapılan açıklamaya göre, katıldığı bir radyo programında Hatay´daki Suriyelileri ve son durumu hakkında bilgi veren Savaş, ilde resmi kayıtlara göre 500 binden fazla Suriyeli olduğunu belirtti. Savaş, “Kayıtsızlarla birlikte bu sayı 600 bine ulaşmaktadır. 2011 yılından itibaren önce kamplarda sonra ilçe merkezlerinde yaşamaya başladılar. Her alanda çalışmaya başladılar ve bizim gençlerimiz işsiz kaldı. Geçim sıkıntısı yaşayan gençlerimizin boşanma sayılarında artış yaşandı” değerlendirmesini yaptı. Suriye´de yaşanan savaş ve yaşanan göç dalgası sebebiyle kentin ekonomik sekteye uğradığını belirten HBB Başkanı Savaş, 'Son 11 yılda Türkiye´deki çiftçi sayısı yüzde 49 azalırken Hatay´da ise son 9 yılda yüzde 69 düştü. Üreticilerimiz toprağını terk edip kente göçtü. TIR filolarımız yüzde 30 kapasiteyle çalışmaya başladı. Savaş öncesi şehrimizden Orta Doğu´daki 14 ülkeye 250 tır giderken şu anda 25 günde 1 konteyner gidiyor. 2011 yılındaki ihracatımız 2 milyar 144 milyon dolardı. 2019 yılında ise 2 milyar 165 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. İhracatta 10 yıl önceki duruma geriledik' dedi.

Demografik yapımız çok değişti.
Nüfus artış hızına bakarak 12 yıl sonra bir Suriyelinin Hatay´da büyükşehir belediye başkanı olabileceğini savunan Savaş, açıklamasını şöyle sürdürdü: 'Geçen seçimlerde 13 bin Suriyeli hiç tanımadıkları adaylar için oy kullandı. Reyhanlı´da 80 bin Türk varken ilçenin nüfusu 230 bindir. Orada Suriye´den gelip muhtarlığa aday olan bile vardı. Suriyelilerden çıkabilecek bir aday Reyhanlı, Altınözü ve Yayladağı´nda seçim kazanabilir. İki toplum arasında 35-40 yıllık entelektüel fark var. İki toplum arasında sosyal hayatta büyük bir uyumsuzluk var. Şehrimizdeki Suriyelilerin nüfusu giderek artıyor. Vatandaşlarımızın topraklarını satın almaya başladılar. Böyle giderse sınırlarımızda toprak sahibi olacaklar. Demografik yapımız çok değişti. Hatay, 20 yıllık mücadele sonrasında ana vatana katıldı. Önce ayrı devlet olan şehrimiz sonra ana vatana katıldı. Bu kararı alan atalarımız o yıllarda çok zorluk çekti. Ancak geldiğimiz süreçte halkımız sosyolojik, ekonomik ve psikolojik olarak çok yoruldu. Sesimiz çıkmıyorsa bayrağımızı ve ülkemizi çok sevdiğimiz içindir. Ancak iktidar temsilcileri ve devlet büyükleri buna bir çare bulmalı. Pplansızca artan nüfusun altyapı hizmetlerde aksamalara yol açtı. Suriyelilerin kente gelişi ile birlikte su tüketimi yüzde 80 arttı. Çöp miktarı 800 tondan bin 500 tona çıktı. Altyapıya en çok yatırım yapan büyükşehir belediyesi olmamıza rağmen yetişemiyoruz. Çünkü İller Bankası´ndan kendi nüfusumuza göre yani 1 milyon 600 bin vatandaşımız için ödenek alıyoruz. Ancak 2 milyondan fazla nüfusa hizmet ediyoruz. İktidarın bunlar için ek ödenek ayırması lazım.'

 


Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

Proje üreten derneklere destek sözü

"Hizmetler vatandaşın ayağına götürülecek"

"Rekor oyla" destek istedi

Konteyner kentte seçim çalışması

Hak sahipliğinde 1 günlük başvuru süresi

Pirireis sakinleriyle iftarda buluşan CHP: Seçimi kazanacağız

Öntürk: Önceliğimiz konut ihtiyacının karşılanması

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,31% 0,18
  • EURO

    35,06% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2283,19% 0,26
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00