“13 milyon hektar ormanlık alan risk altında”

TMMOB İskenderun İlçe Koordinasyon Kurulu dönem sözcüsü Murat Durukan, özellikle Akdeniz iklim kuşağında bulunan yaklaşık 13 milyon hektar ormanlık alanın büyük risk altında bulunduğunu belirtti.

GÜNCEL 30.07.2021 21:06:50 0
“13 milyon hektar ormanlık alan risk altında”

Türkiye´de yaşanan orman yangınları nedeniyle büyük bir üzüntü içinde olduklarını kaydeden Durukan, “Özellikle batı ve güney kıyılarında mevsimsel sıcaklıklarının arttığı dönemlerde insan kaynaklı orman yangınları hemen her yıl tekrarlanmakta. Bu yangınlar can ve mal kaybına neden olduğu kadar, ülkemizin orman varlığını tüketerek ortak geleceğimizi tehdit etmektedir. Özellikle Akdeniz iklim kuşağında bulunan yaklaşık 13 milyon hektar ormanlık alanımız büyük risk altında bulunmaktadır. Ülkemizde her yıl on binlerce hektar ormanlık alanımızın yok olmasına neden olan bu yangınların engellenmesi ve ormanlarımızın korunması, başta kamu otoritesi olmak üzere yurttaşlar olarak ortak sorumluluğumuzdur” dedi.

Mücadeledeki zaafiyetlere dikkat çekti

Orman yangınlarına engel olmanın toplumun ortak sorumluluğu olduğunu, ancak yangınlarla mücadelenin, başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere kamu kurumlarının görevi olduğunu vurguladığı açıklamasında Durukan, son yıllarda sayısı ve boyutları giderek artan orman yangınlarıyla mücadelede büyük zafiyetler yaşandığına dikkat çekti. Durukan, şu değerlendirmeyi yaptı: “Yangınların kontrol altına alınmasını ve kayıpların en alt seviyede tutulmasını engelleyen bu zafiyetin nedeni, özelleştirme uygulamaları nedeniyle, özellikle son dönemde tanık olduğumuz, öncelikle THK(Türk Hava Kurumu) elinde bulunan, orman yangınlarıyla mücadele ekip ve ekipmanlarının tasfiye edilmesi ve yangın ile mücadele politikalarındaki eksikliklerdir. Daha önce sıklıkla dile getirdiğimiz ve yine yüksek sesle dillendirdiğimiz gibi ormanlarımızın yönetimi ve orman yangınlarını önlemeye ilişkin kalıcı politikalar oluşturmaya ihtiyacımız bulunmaktadır.”

'Hatay projesi hayata geçirilsin'

İklim değişikliğine işaret eden ve TMMOB İskenderun İlçe Koordinasyon Kurulu olarak bölgemizdeki iklim değişikliğinin etkilerini en az hasarla atlatmak için önerilerini paylaşan Durukan, öncelikle Hatay Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından fonlanan “Hatay İli Karbon Ayak İzi Envanteri ve İklim Değişikliği Eylem Planı” çerçevesinde 2019 yılı Kasım ayında tamamlanan projenin hayata geçirilmesinin şart olduğunu belirtti.

‘Kamucu ormancılık politikaları´ önerdi

Hatay´daki ilgili kamu kurumları, belediyeler, odalar, sivil toplum örgütleri, sanayi kuruluşları ve diğer paydaşlarla bir araya gelerek kalıcı ve etkin çözümler oluşturulmasını da talep ettiklerini ifaden Durukan, şu önerileri paylaştı:
• Ormanlık alanların azalmasını önlemek için; Yeni planlanan maden ocakların ve diğer işletmelerin işletmeye açılmasına, küresel iklim değişikliğinin etkileri dikkate alınarak karar verilmelidir.
• Yangından etkilenen orman arazileri hiçbir biçimde imara ve yapılaşmaya açılmadan hızla ıslah edilmeli, yetişme muhiti koşullarına uygun orijinde yeterli miktarda tohum ve fidan sağlanarak yeniden ağaçlandırılmadır.
• Büyük orman yangını felaketlerinin önüne geçilmesi, yangınların yaratacağı doğal ve toplumsal yaraların sarılması için ormanlarımızı korumaya ve geliştirmeye yönelik “kamucu ormancılık politikaları” ivedilikle yaşama geçirilmelidir.
• Yangın felaketine müdahale acil eylem planları hazırlanmalıdır.
• Bölgemizdeki temiz su kaynaklarını daha korunaklı hale getirmek için kirletici kaynakları (çöp depolama alanları, sanayi atıkları vb.) ortadan kaldıracak projeler hayata geçirilmelidir.
• Sel, su baskını riski olan bölgelerdeki tarım arazilerini belirlenmesi ve tarım arazilerini korumak için projeler hayata geçirilmelidir.
• Bölgemizde biyoçeşitliliği korumak için; Sulak alanlar diğer hassas bölgeler belirlenmeli ve korumak için projeler hayata geçirilmelidir.
• Orman yangınları, iklim değişikliği ve etkileri hakkında farkındalık oluşturacak eğitimler/etkinlikler yapılmalıdır.


TİP, Hatay adayı Gökhan Zan'ı geri çektiğini duyurdu

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İskenderun Temsilcisi Nacar: Halk giderek yoksullaşıyor

Bir günde 1.315 kişiye sorgulama

Öntürk: Projelerin çoğu doğrudan kadınlara değer katacak

Duduoğlu'ndan filtre sektörüne destek sözü

Gül, kahvaltıda ağırlandı

İYİ Parti adayları İskenderun'da esnafla buluştu: Elbiseyi beraber tasarlayacağız

SP Milletvekili ve HBB Başkan adayı Çalışkan: Sorunları biliyoruz, çözüme yakınız

SHD'den deprem sonrası Hatay konut raporu

Cumhur İttifakı HBB adayı Öntürk: Hatay, 10 yılda 50 yıl geriye gitti

Kiracılar da beyan yapabilecek

HBB Başkanı ve CHP adayı Savaş: Hatay’ın bütün projelerini bitirdik

Arsuz’a 9, Belen'e 12 aday

ATSİAD Arsuz'a OSB istedi

İskenderun'a kadın adayı Deva Partisi'nden

  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,33% 0,16
  • EURO

    35,17% -0,02
  • GRAM ALTIN

    2243,92% 0,03
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 0,00