136 dönüm orman ´depolama alanı olacak´

İskenderun´da ormanların yok edilmesi sürüyor

GÜNCEL 6.04.2022 17:19:49 0
136 dönüm orman ´depolama alanı olacak´

* İskenderun Belediye Meclisi, Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğünün İskenderun 2. OSB alanı yanındaki 1.080 dönümlük ormanın 136 dönümünü depolama sahası olarak kullanması için Tosyalı Demirçelik A.Ş.´ye tahsis etti. Karar, AKP ve MHP´li üyelerin oylarıyla alınırken, CHP önce karara itiraz etme, sonuç alamaması halinde de yargıya taşıma kararı aldı.

*Belediye meclisinin CHP´li üyesi Mecit Boğusoğlu, rapora yazdığı şerh gerekçesinde, 'HBB´ince 01/03/2022 tarihinde 1/100.000´lik plana 29/03/2022 tarihinde yapılan itiraz kesinleşmeden; Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığının 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 uygulama imar planı değişikliklerine yönelik görüş almak istemesi Mekânsal Plan Yapım Yönetmeliği´ne aykırıdır' ifadesine yer verdi.

*Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi´nin 4712 sayılı kararı ile 1440 hektar alanın Endüstri Sanayi Bölgesi ilan edildiğini anımsatan Boğusoğlu, “Bu 840 dönüm alanın endüstri sanayi bölgesi dışında değerlendirilmesi için Danıştay 10. Dairesine 2022/225 esas sayılı açılan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi´nin iptali davası sonuçlanmadan İSDEMİR A.Ş. yönetimi bu konuda olumlu ve olumsuz görüş bildiremez' dedi.

Akın Bodur/İskenderun
İskenderun Belediye Meclisi, oy çokluğu ile aldığı kararla, Karayılan Mahallesi 1291 nolu parseldeki 1.080 dönümlük taşınmazın bulunduğu alanın 136 dönümünün Tosyalı Demirçelik A.Ş.´nin depolama alanı kullanımına tahsis etti ve kullanımı amacıyla da 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planında değişiklik yaptı. AKP ve MHP´nin oylarıyla alınan karara, CHP´li üyeler ret oyu verdi. Meclisin İmar Komisyonu üyesi Mecit Boğusoğlu da, komisyon raporuna şerh koydu ve gerekçesini 2 sayfalık açıklamayla anlattı.
İskenderun 2. OSB´ye bitişik ve Atakaş Limanının arkasındaki 1.080 dönümlük Orman Bakanlığına ait parselin bir süre önce ´orman vasfını yitirdiği´ gerekçesiyle Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü tarafından ormanlık alandan çıkarıldığı açıklandı. Hatay´da Orman Bölge Müdürlüğü varken, ormanlık alanın orman vasfını yitirdiği kararının neden Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürlüğü tarafından verildiği ise açıklanmadı.

'Ortak değerimiz, bir aileye bir zümreye tahsis edilemez'
Belediye İmar ve Şehircilik Müdürlüğünün plan değişikliği teklifi üzerine konuşan CHP´li Meclis Üyesi Ali Mutlu, 'Ülkenin her taşı ortak değerimizdir, bir aileye bir zümreye bir kişiye veya bir gruba asla ve asla teslim edilemez, tahsis edilemez. Bununla ilgili çalışma yapılamaz. Bu kabul edilemez. O bölgede 50 bin insan yaşıyor. O bölgede zaten yeterince demirçelik, termik santrallerden kaynaklı zehirlenme var. Ölümlerin büyük oranı kanserden. İskenderun, ikinci bir Dilovası olsun, istemiyoruz. Hiçbir orman, orman vasfını yitirmez. Sen ormanı yakarsan, kesersen, orman orman olmaktan çıkar. Buna müsaade etmemeliyiz. 1080 dönüm ormanlık alanı yok ediyoruz. Buna ortak olmayalım' dedi ve meclis üyelerini oy kullanırken ellerini vicdanlarına koymaya çağırdı. 


'Tahsis edilen eşdeğer alanı ağaçlandırma taahhüdünü aldık'
İmar Komisyonu üyesi ve AKP´li Üyesi Erdem Ünlü Çetinkaya da, “1.080 dönüm, tahsis edilen 136 dönüm ve bunun içerisinde bina yapılacak kısmı da 60-70 dönümü geçmiyor. Oradaki ağacı kesip de bina yapılmayacak. Ayrıca biz Fuat Tosyalı ile görüştük, ‘tahsis edilen eşdeğer alanı ağaçlandıracağım´ taahhüdünü aldık, büyükşehrin dosyasında var” diye konuştu.

'İş vereceğim vaadiyle yaşam alanlarını alıyorsunuz”
CHP´li Meclis Üyesi Asuman Okur ise, “Hepimiz burada yaşıyoruz ama aynı havayı solumuyoruz. Denizciler bölgesindeki kanser oranları yüksek. Eşdeğer alanda ağaç ekilecek de, nereye ekilecek? O bölgede yaşayan insanların yaşam kalitesini yükseltmek için ne yapıyoruz? İnsanlara iş vereceğim vaadiyle ormanlarını, yaşadığı alanı, evini elinden alıyorsunuz” değerlendirmesini yaptı.
İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı´nın başkanlığında başlayan ancak tahsisi istenilen alanın ailesi olması nedeniyle yasa gereği oturumu yönetemeyeceği için toplantı meclis başkanvekili AKP´li B. Bestami Bilgili başkanlığında sürdü. Yapılan oylamada meclis, teklifi oy çokluğuyla kabul etti. Meclis ayrıca, İskenderun Değirmendere Mahallesindeki alanın ‘depolama alanı ve 10 metrelik taşıt yolu´ olarak planlanmasına yönelik hazırlanan 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliğini de AKP ve MHP oylarıyla, oy çokluğuyla kabul etti.

'Tahsis edilen 136 dönüm alanın stratejik noktası'
İskenderun Belediye Meclisi´nin CHP´li üyeleri, parti binasında ilçe başkanı Yusuf Mansuroğlu başkanlığında yaptığı basın toplantısında, 1.080 dönümlük alanın 136 dönümünün Tosyalı Demirçelik A.Ş.´ye tahsis edilmesine karşı çıktıklarını ifade etti. Basın toplantısında konuşan belediye meclisinin CHP´li üyesi Mecit Boğusoğlu, tahsisi yapılan parselin ağaçlarla kaplı ormanlık alan olduğunu, alanın farklı amaçla kullanımının yasa ve anayasaya aykırı olduğunu belirtti. Parselin 136 dönümünün tahsis edilmiş olsa da alınan noktanın parselin tamamına yönelik ilerleyeceği kanısını oluşturduğunu, amacın alanın tamamının depolama alanı olarak kullanılmasına yönelik bir hamle olduğunu ve bu yönde planın hazırlandığını ifade etti.
Kendilerine farklı bilgiler verilse de tahsis edilen 136 dönüm ve alanın tamamına bakıldığında farklı yaklaşım olduğunu gördüklerini anlatan Boğusoğlu, '1.080 dönümlük ormanlık alanının tamamı, planlarda depolama alanı olarak hazırlanmıştır. Bu ormanlık alan nasıl bu pozisyona geldi? 2021´de 1291 parsel içerisinde 30 dönüm alanı kapsayacak şaft alanı bizim ret oyumuza rağmen kabul edilmişti. O zamandan başlamıştı. 135 bin 270 metrekarenin 11 bin 538 metrekaresi ormanlık alan olarak bırakılacakmış, diğerleri depolama alanı. Yani yüzde 1´ni bile vermemişler ormana. Ormanlık alanların bu şekilde işgal edilmesi, o bölgede yaşayan insanlara korkunç zararlar verecektir. Önümüzdeki yıllarda orası yaşanılmaz bir bölge olacak. 136 dönümün Tosyalı Demirçelik A.Ş. tarafından depolama alanı olarak kullanılma talebi, arazinin geri kalanının bunun emsal gösterilerek kullanılmasına zemin hazırlayacak, arazinin iyi niyetle bağdaşmayacak şekilde kullanılmasına sebep olacaktır' değerlendirmesini yaptı.
Meclisin, Sarıseki´de Gübretaş´ın isteği üzerine plandaki balıkçı barınağını kaldırdığını, yöredeki 23 balıkçının barınak umudunu yitirdiğini, bir işletmenin isteğiyle İskenderun halkının malının ortadan kaldırıldığını, o alanın işletmeye verilebileceğini kaydeden Boğusoğlu, 'Her zaman sistem böyle işliyor; önce işgal ediyorlar sonra alanı alıyorlar. Böyle bir şeyi kabul etmek mümkün değil' diye konuştu.
Kentin ´dağ bölgesi´ denilen alanda ciddi çalışmalar olduğunu, bunu görmek gerektiğini anlatan belediye meclisi üyesi Okur da, toplantıda yaptığı konuşmada, 'Orada bir yerleşim alanının varlığını unutmuş gibi davranıyorlar. Orada yaşayanlar, kömür tozunun içinde yaşamaya, nefes almaya çalışan insanlar var. Oradaki insanların varlığını göz ardı ederseniz, bunun elbette ki dönüşü olacak, hesabı sorulacaktır. Biz gözümüzü kapattığımız zaman bazı şeyler ortadan kaybolmuyor. Biz bunun bir parçası olmayacağız. Oradaki dağlar can çekişiyor, bunu görmek zorundayız. Elinizde olanı keseceksiniz, yerine yenisini dikmeyeceksiniz, üzerine liman dolgu alanlarını getireceksiniz, depolama alanları yapacaksınız. Zaten geçmiş dönemden alt yapısını yapmışlar, üzerindeki ayrıntılarını da meclis döneminde yapmaya çalışıyorlar. Biz de buna susacak mıyız? Kimse kusura bakmasın, susmayacağız' şeklinde konuştu. Okur,70 yaşındaki İskenderunlulara sorulduğunda, eskiden Sarıseki mahallesi yöresine pikniğe gittiklerini söyleyeceklerini ama günümüzde bazı kişilerin orada bir yerleşim yeri olduğunu unuttuğunu söyledi.

CHP´den rapora 4 maddelik şerh
CHP´li üyesi Mecit Boğusoğlu, 136 dönüm alanın depolama alanı olarak Tosyalı Demirçelik A.Ş.´ye tahsis edilmesine ilişkin yazdığı 2 sayfalık ve 4 maddelik şerh gerekçesinde şunlara yer verdi: 'HBB´ince 01/03/2022 tarihinde 1/100.000´lik plana 29/03/2022 tarihinde yapılan itiraz kesinleşmeden; Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığının 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 uygulama imar planı değişikliklerine yönelik görüş almak istemesi Mekânsal Plan Yapım Yönetmeliği´ne aykırıdır. 29/10/2022 tarih ve 31643 sayılı Resmi Gazete ´de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi´nin 4712 sayılı kararı ile 1440 hektar alan Endüstri Sanayi Bölgesi ilan edilmiştir. Karayılan Mahallesi1291 parsel, bahsi geçen alanın içerisinde olduğu bilinmektedir. İskenderun Demir ve Çelik A.Ş. yönetiminden onay ve izin alınmadan bu alanın tasarrufu söz konusu olmaz. Kaldı ki 1.440 hektar alanın yaklaşık 600 dönümü halen sanayi üretim bölgesi olarak kullanılmakta, geriye kalan 840 dönüm arazinin 400 dönümü 15.000 insanın yaşadığı 2700 sosyal konuta; geriye kalan 440 dönümü camii, stadyum, sosyal tesisler ve ormanlık alana ev sahipliği yapmaktadır. Bu 840 dönüm alanın endüstri sanayi bölgesi dışında değerlendirilmesi için Danıştay 10. Dairesine 2022/225 esas sayılı açılan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi´nin iptali davası sonuçlanmadan İskenderun Demir ve Çelik A.Ş. yönetimi bu konuda olumlu ve olumsuz görüş bildiremez. 1291 Nolu parselin ormanlık alan olması sebebiyle; Anayasanın 169. maddesinde ´Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi devlete aittir. Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz. Devlet ormanları kanuna göre, devletçe yönetilir ve işletilir. Bu ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz. Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasi propaganda yapılamaz; çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz.´ Ve 56. maddesinde ´Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir. Amir hükümleri gereğince 1291 parsel ´in farklı bir amaçla kullanılması Anayasa´ya aykırıdır. denilmektedir. İskenderun Belediyesi, 17/05/2021 Tarih ve 45 No´lu kararı ile 1291 parsel içerisinde 30 dönüm alanı kapsayacak şaft alanına CHP grubunun muhalefetine rağmen oy çokluğu ile kabul edilmiştir. Bu cihet ile tamamı 1.080 dönüm olan bu arazinin, ilk etapta 136 dönümünün Tosyalı Demir ve Çelik A.Ş. tarafından depolama alanı olarak kullanılma talebi, arazinin geri kalanının bu talep emsal gösterilerek kullanılmasına zemin hazırlayacak ve arazinin iyi niyetle bağdaşmayacak şekilde kullanılmasına sebep olacaktır. İnsan sağlığı ve yaşam kalitesi herşeyden önemlidir. Ormanlar geleceğe bırakılan en önemli mirasları ve geleceğin kendisidir. Bizler yanan ormanlarımız yerine yeni ormanlar üretmek zorundayız. Mevcut ormanlarımızı depolama alanları yapıyoruz. Bu kabul edilir bir şey değildir. O bölgede yaşayan ve çalışan insanların bu ormanlık alanlara gerçekten çok ihtiyacı olacağı kanaatindeyim. Şayet bu 1080 dönüm ormanlık alanı da yok edilirse o bölge 10 yıl içerisinde yaşanmaz bir bölge haline gelecektir. Bu bölgedeki sosyal ve doğal yapının bozulacağı insanların nefes alamayacağı bir bölgeye döneceği kanaatindeyim.'

Önce itiraz, sonra yargıya başvuru

İskenderun Belediye Meclisi CHP Grubunun, meclisin aldığı karara karşı yeniden görüşülmesi için itiraz etme kararı aldığı öğrenildi. CHP grubunun aldığı karar kapsamında önce, kararın yeniden görüşülmesi için belediye meclis başkanlığına itiraz edecek. Ve yeniden görüşülmesini talep edecek. Aynı kararın alınması halinde de konuyu yargıya taşıyacak.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19