18 albüm, 28 de 45´liği bulunan sanatçı; Erkin Koray

Çarşamba günleri söyleşi, perşembe günleri de sinema günleri düzenleyen Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği ile Evimiz İskenderun Süpürge Derneği, 15 günde bir pazartesi akşamları biyografik müzik dinletisini sürdürüyor.

GÜNCEL 17.05.2018 10:44:13 0
18 albüm, 28 de 45´liği bulunan sanatçı; Erkin Koray

18 albüm, 28 de 45´liği bulunan sanatçı; Erkin Koray

Akın Bodur/İskenderun
Çarşamba günleri söyleşi, perşembe günleri de sinema günleri düzenleyen Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneği ile Evimiz İskenderun Süpürge Derneği, 15 günde bir pazartesi akşamları biyografik müzik dinletisini sürdürüyor.
Etkinliğin belirli bir sanatçı konsepti olmadığını anlatan Menderes Şereflişan, 'O gün kimin müzikleri yapılacaksa hayatına, kişiliğine ve üslubuna ilişkin muhabbet de ediliyor' değerlendirmesini yineledi. Münir Fikret Kızılok´la başlayan ve Cem Karaca, Barış Manço, Zülfi Livaneli, Kayahan, Yeni Türkü Grubu ve MFÖ ile devam eden müzik dinletisi, Erkin koray´la sürdü. Erkin Koray´ın eserleriyle tanıtıldığı parçaları, gitar, marakas ve zilli teft eşliğinde seslendirildi. İSTE öğretim görevlisi Şereflişan yönetiminde gerçekleştirilen müzik dinletisi, iki haftada bir pazartesi akşamı yapılıyor.
1941 yılında dünyaya gelen Türk rock sanatçısı Erkin Koray´ın, müziğe annesinin verdiği piyano dersleri ile başladığını, lise yıllarında kurduğu amatör bir grupla popüler şarkıları çaldığını anlatan Şereflişan, sanatçının müzikten hiç kopmadığını ve lise sonrası da 1959´da 'Erkin Koray ve Ritimcileri' adlı yarı profesyonel bir grup kurduğunu ifade etti. Koray, 16 yaşında ilk piyano konserini Galatasaray Lisesinde verdi.
Grupla birlikte çaldığı yıllarda yapımcıların ilgisini çeken Koray´ın, ilk 45´liğini 1962´de 'bir Eylül akşamı' adlı eseriyle çıkardığını belirten Menderes Şereflişan, sanatçının 1967´de 'Erkin Koray Dörtlüsü Grubu' ile 'Kızları da alın askere' ve 'Aşk oyunu' adlı şarkıların bulunduğu 45´liği çıkardığını ifade etti.
Erkin koray´ın en az enstrümanla seslendirilen parçaları seçtiğini anlatan Şereflişan, askerliğini de solist ve gitarist olarak Hava Kuvvetleri Caz Orkestrasında yaptığını ifade etti.
'Yanma arkadaş; yalnızlar rıhtımı; Estarabim; Tek başına; Arap saçı; Cemalim; şaşkın; Çöpçüler; Deli kadın; Kızları da alın askere' adlı parçalarını seslendirdi. Hürriyet Gazetesinin düzenlediği Altın Mikrofon Yarışmasında dördüncü olan Koray´ın ‘Meçhul´ ve ‘Çiçek Dağı´ adlı şarkıları bir plak şirketi tarafından basılınca, 800 bin adet satıldı.

Koray´ın 28 kırkbeşliği bulunuyor
Besteci ve sanatçı Erkin koray´ın 1970´li yıllarda müzik tarzını benimsetip, şöhreti yakaladığını ve 'yeraltı dörtlüsü' adlı grubu ile çalışmalarını sürdürdüğünü anlatan Şereflişan, 10´lerde birer yıl arayla Erkin koray Süper Grup, ter ve Stop, Erkin Koray Gruplarını kurduğunu, o yıllarda 'İlahi morluk, Aşka inanmıyorum, Mesafeler, Züleyha, Silinmeyen hatıralar, Şaşkın, Fesuphanallah' şarkılarının da listelerin en üst sırasında yer aldığını bir ölbümünün 800 bin sattığını belirtti. Koray´ın çıkardığı 45´liklar şöyle: bir Eylül akşamı, Balla balla, Kızları da alın askere, Anma arkadaş, Meçhul (Çiçek Dağı), hop hop gelsin, Aşka dönüyorum, Sana bir şeyler olmuş, Belki bir gün anlarsın, İstemem, Mehdim ettim kendim buldum, Meçhul, Gel bak ne söylicem, Senden ayrı, Kıskanırım, Yağmur, Sen yoksun diye, Hor görme garibi, Mesafeler, şaşkın, Krallar, Feshupanallah, Estarabim, Arap saçı, Gönül salıncağı, Cümbür cemaat, Düşünüş ve Sanma.
koray, 1974-84 yılları arasında Almanya, hollanda ve Kanada´da yaşadı.
Yenilikçi, sentezci, deneyci bir müzik çizgisi olduğu kabul edilen Erkin Koray´ınsıra dışı şarkı sözleri, kendine özgü vokal biçemi, uzun saçları, özgün kıyafetleri gibi birçok nedenle dönemin yayın tekeli olan TRT tarafından dışlandı. Eserlerinin nerede ise tamamı yakın zamanlara kadar, TRT denetimi tarafından yayımlanmaya uygun görülmedi.
Erkin Koray, 22 Temmuz 2007 genel seçimleri´nde oyunu MHP´ye vereceğini açıkladı. Koray´ın bu açıklaması özellikle sol kesimdeki dinleyicileri arasında şaşkınlık yarattı. Koray, 30 Temmuz 2007´de, 50. sanat yılını kutladığı Harbiye´deki konserinde bu duruma açıklık getirmeye çalıştı. Halkı 12 Haziran 2011 genel seçimlerinde de oy vermeye çağıran Koray, '22 Temmuz´da yapılacak seçimin, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli seçimi. Ülkesini seven herkesin ülkesini kurtarmak için bu seçimlerde sandığa gideceğine eminim” açıklamasını yaptı.

Sanatçı 18 albüm çıkardı
Sanatçı Erkin koray´ın çıkardığı albümler ise şöyle: Erkin koray, Elektronik türküler, Erkin koray, Enkin koray tutkusu, Benden sana, İlla ki, Ceylan, Gaddar, Aşkımız bitecek, Çukulatam benim, Hay yam yam, Tamam artık, İşte Barış işte Erkin, Tek başına konser, Eleçtrik Turk, Gün ola harman ola, Devlerin nefesi ile Erkin koray.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23