19 Aralık, Türk milletinin bağımsızlık gücü

Milli Mücadele´de ´ilk kurşun´un atılışının 99. yıl dönümü dün Dörtyol´da törenle kutlandı. Milli mücadelede işgale karşı ilk kurşun Dörtyol´un Karakise beldesinde ilk kurşunu atan Kara Mehmet Çavuş tarafından sıkılmıtı.

20.12.2017 10:12:22 0
19 Aralık, Türk milletinin bağımsızlık gücü

Akın Bodur

Dörtyol´un Numune Evler Mahallesi´ndeki İlk Kurşun Anıtı önündeki tören, askerlerin saygı atışıyla başladı.
Törene, Dörtyol Kaymakamı Murat Bulacak, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Dörtyol Belediye Başkanı Yaşar Toksoy ve İskenderun Deniz Üst Komutanlığında görevli Albay Aykar Tekin ile kurum müdürleri, askeri erkan ve öğrenciler ile halk da katıldı. Törene katılanlar, anıta çelenk sundu.
Törende konuşan Dörtyol Belediye Başkanı Toksoy, 19 Aralık 1918´de kentte atılan ilk kurşunun akabinde Anadolu´ya dalga dalga yayılan direnişlerin halkın birlik ve beraberliğini bir kez daha gösterdiğini söyledi. Milletin bağrında nice Kara Mehmet Çavuşlar, Kara Hasan Paşalar bulunduğunu ifade eden Toksoy, 'Bunların hepsi birer kahraman. Düşmana karşı dik durmuş vatan savunmasını arkadaşları ile birlikte yaparken bu meşalelerin yurt satına yayılacağını bilmişlerdir. Hepsine Allah rahmet eylesin. Onlardan Allah razı olsun' dedi. Yüzbaşı Ercan Aslan da, 19 Aralık 1918´de yaşanan mücadeleyi ve sıkılan ´İlk kurşun´un hikayesini anlattı.
Törende, şiir, kompozisyon ve spor yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri de verildi. İlk kurşunu sıkan Kara Mehmet Çavuş ve arkadaşlarının Özerli Mezarlığı´ndaki kabri başında ve Kara Hasan Paşa´nın da Yeşilköy mezarlığındaki kabri başında Kur´an-ı Kerim okundu ve dua da edildi.
Anıt Şeref Defterini imzalayan Toksoy, deftere şunları yazdı: 'Bugün Milli Mücadele´de 19 Aralık 1918 tarihinde ilk kurşunun atıldığı ve ilk Kuva-yi Milliye hareketinin kuruluşunun 99. şeref yılını kutlamanın onurunu ve gururunu yaşıyoruz. '19 Aralık 1918 Büyük Türk Milletinin Anadolu´dan sürülebileceğini düşünenlere verilmiş tarihi bir derstir. 19 Aralık Türk vatanının bölünmesine Türk milletinin esir edilmesine karşı toplu vuran yüreklerin zaferidir. 19 Aralık büyük Türk milletinin bağımsızlık gücüdür, özgürlük sevincidir, egemenlik bilincidir. Değiştirilemez hakikatlerden birisi de Milli Mücadele´de ilk kurşunun 19 Aralık 1918 tarihinde Perşembe günü Dörtyol´da Kara Mehmet Çavuş tarafından atılmasıdır. Milli Mücadele´de ilk kurşunun atılışının 99. yıl dönümünde başta Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Kara Mehmet Çavuşları, Kara Haşan Paşaları, Hacı Emin Hocaları, Köse Mehmetleri, Mustafaları, Mehmetleri, Yusuf Ağaları ve Kuva-yi Milliye´nin bütün adsız kahramanlarını minnetle, saygıyla ve şükranla yad ediyorum' dedi.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22