19 Mayıs, Atatürk´ün gençlere emaneti

Milli mücadelenin başlangıcı, Mustafa Kemal Atatürk´ün Samsun´a çıkışının 101. yıl dönümünü kutlamaları sürüyor.

GÜNCEL 19.05.2020 07:24:33 0
19 Mayıs, Atatürk´ün gençlere emaneti

Gençlik Haftası kutlaması başladı, bugün de 19 Mayıs Atatürk´ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlanacak. Gençlik ve Spor Bakanlığı, bu yıl 19 Mayıs Atatürk´ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı ile Gençlik Haftası kutlamalarının koronavirüs salgını nedeniyle meydanlarda değil, dijital ortamda kutlanacağını ifade etti. İskenderun´da bugün saat 09.00-10.00 arası ise paramotor ve paraşüt uçuşu Türk bayrakları ile yapılacak. Gençlik Haftası kapsamında İskenderun Gençlik ve Spor Müdürlüğü tarafından Atatürk Anıtına çelenk sunuldu. Kutlamaya Gençlik ve Spor ilçe Müdürü Ferit Ali Gündel de katıldı.

İskenderun Atatürk Anıtına çelenk sunan Gündel, korona virüs salgınının milli bayramların kutlamalarını da farklı boyuta taşıdığını ifade ederek, 'Her yıl 15– 21 Mayıs tarihleri arasında Türkiye´nin tüm yerleşim birimlerinde büyük bir coşkuyla kutlanan Gençlik Haftası için bu yıl sosyal mesafe kurallarına uygun kutlama programı hazırlandı. Bu yıl etkinlik ve faaliyetlerin ana mecrası, geride kalan yıllar- daki saha faaliyetlerinin aksine dijital mecralar olacak. Müdürlüğümüz antrenörleri site gibi toplu yerleşim yerlerine giderek ses sistemi ile vatandaşlara çağrı yapıp balkonlara çıkmalarını, bu süreçte hareketsiz kalmamaları için balkonlardan spor egzersizleri yapmalarını teşvik edecek. Ortak belirlenecek saat ve günde belirli yerlerden verilecek müzik ile halk balkonlarında aynı anda yöreye özgü halk oyunlarını oynayacaktır. Online yarışma heyecanı hafta boyunca internet üzerinden online yarışmalar, söyleşiler, her gün iki ayrı branşta spor eğitimleri gerçekleşecek. Bu müsabakalara katılmak isteyen vatandaşlarımız ev ortamında karete, teakwando, satranç, okçuluk, dart faaliyetleri yatay çekim ile kısa video şeklinde kaydedecek. Yapılan değerlendirmelerde dereceye girenlere ödüller verilecek. 19 Mayıs´ta kutlamaları evde yapacak vatandaşlar, 23 Nisan akşamı olduğu gibi 19 Mayıs´ta da balkon ve pen- cerelerini Türk Bayraklarıyla süsleyip, aynı anda İstiklal Marşı okunacak' açıklamasını yaptı. İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, belediye gezici orkestrasının 19 Mayıs Atatürk´ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında kentte mini konserler vereceğini açıkladı. Belediye görevlileri de dün Kanatlı Caddesinde Türk Bayrağı ve balon dağıtımı yaptı.

İskenderun Kaymakamı İskender Yönden de, 19 Mayıs Atatürk´ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kapsamında, '19 Mayıs 1919´da Samsun´a çıkarak Anadolu´nun bağımsızlık meşalesini yakan Mustafa Kemal Atatürk´ün gençlere armağan ettiği bu önemli günün 101. yıl dönümünü kıvanç ve coşkuyla idrak ediyoruz' görüşünü kaydetti. Yönden, gençlere şöyle seslendi: 'Türk milletinin var olma mücadelesi açısından son derece önemli olan 19 Mayıs 1919 tarihinin Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türk gençliğine armağan edilmesi büyük anlamlar taşımaktadır. Türkiye Cumhuriyeti´nin korunması, gelişmesi ve çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmasının, genç kuşaklar marifetiyle gerçekleşeceğinin önemli bir ifadesi olarak bu müstesna gün siz genç- lere armağan edilmiştir. 19 Mayıs´ın gençlere bayram olarak armağan edilmesi, sizlere verilen değerin yanı sıra, Atatürk´ün ve onun şahsında aziz milletimizin size olan inancını da ortaya koymaktadır. Çünkü sizler bu ülkenin umudu ve geleceğisiniz. Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti´nin istikbali; istiklal şuuruyla yetişen siz asil ruhlu gençlerimize emanettir. Bu nedenledir ki, bizler, gençlerimizi el üs- tünde tutuyor, gençlerimi- zin geleceğine yatırım yapmayı, bu ülkenin geleceğine yatırım yapmak olarak telakki ediyoruz. Bizim en temel görevimiz, gençlerimize çok daha kalkınmış, gelişmiş ve müreffeh bir ülke bırakmaktır. Aynı şe- kilde, dünyamızın bu hızlı değişiminde ülkemiz hızla büyür ve kalkınırken, gençlerimizi geleceğe çok daha iyi hazırlamak, onlara en iyi, en güzel imkânları sunmak da bizim asıl görevlerimiz- dendir. Gençlerimizin de, damarlarındaki asil kan ve sahip oldukları milli ruh ve şuur ile ülkemizi bugünkü seviyesinden çok daha ileriye götüreceklerine inancımız tamdır. Atatürk´ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutladığımız bu şanlı gün, hem milli mücadelemizin en önemli adımı, hem de yüzünü geleceğe dönmüş nesillerin en büyük ilham kaynağıdır. Türk gençliğinin, bu ilham- dan aldığı ışıkla Türkiye´mizi aydınlık yarınlara taşıyacağına ve dünyaya örnek olacak uygarlık adımları atacağına canı gönülden inanıyoruz.'

Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, 'Atatürk´ün 19 Mayıs 1919´da Samsun´dan başlattığı bağımsızlık hareketi milletimizin azim ve kararlılığı ile birleşerek, tüm yurtta dalga dalga yayılmış ve Milli Mücadele sonucunda zaferle sonuçlanmıştır. 19 Mayıs günü kaderimizi değiştiren ve yolumuzu aydınlatan bir gün olarak sonsuza kadar hatırlanacaktır. Gazi Mus- tafa Kemal Atatürk milli mücadele sonrası, özgürlüğümüzü, bağımsızlığımızı, egemenliğimizi ve Cumhuriyetimizi gençlerimize emanet etmiştir, ‘Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizsiniz. Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.´ diyerek bu konuda gençlere olan güvenini ortaya koymuştur. Geleceğimizin teminatı olan gençlerimize, Ülkemizi daha ileriye götürmek adına her zamankinden daha fazla sorumluluk düşmektedir' görüşünü belirtti.

İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı ise 'Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün 19 Mayıs 1919´ da Samsun´a çıkışının ve buradan başlattığı bağımsızlık hareketinin tüm yurda yayılarak esareti kabul etmeyen ve hürriyetinden vazgeçmeyen milletimizle giriştiği milli mücadelenin zaferle taçlandırılmasının 101. yılını idrak ediyoruz. Milli mücadelenin fitilinin ateşlendiği, tarihimizde önemli bir dönüm noktası olan 19 Mayıs, Gençlik ve Spor Bayramı olmasının yanında milletimiz için büyük bir iftihar kaynağı, inanç, bağım- sızlık ve kararlılık sembolüdür. Gençlerimizin, kurtuluş mücadelesinin en anlamlı günlerinden olan 19 Mayıs´ın derin manasını idrak ederek aynı ruh ve azimle aziz şehitlerimizin canları pahasına koruduğu bu vatanı daha ileriye taşıyacaklarına, değerlerimize ve ilkelerimize sahip çıkacakla- rına güvenimiz tamdır' değerlendirmesine yer verdi.

Ülkemiz için 19 Mayıs tarihinin bir dönüm noktası olduğunu ifade eden Antakya Belediye Başkanı İzzettin Yılmaz ise '19 Mayıs ruhu büyük bir inanmışlığın des- tanıdır. Dünya tarihinde eşine zor rastlanır bir kahra- manlık örneğidir. Tarihimizdeki önemli yıldönümleri, bizlere nereden gelip nereye gittiğimizi, atalarımızın miras bıraktığı bu ülkeyi nerelere taşımamız gerektiğini düşünmemizi´ de sağlıyor. Türk milleti kaderini hep kendi elleriyle yazmıştır. Tüm dünyaya örnek olan milli mücadele de, Türkiye Cumhuriyeti´nin kurulması da esasen milletimizin bu vasfını en iyi şekilde ortaya koymaktadır. Gençlerden ülkemizin beklentileri yük- sektir, geleceğimiz olan gençlerimizin iyi yetişmesi, eğitim ve öğretim seviyelerinin yükselmesi, sportif ve sosyal alanlarda aktif olmaları için üzerimize düşen görevleri yapmanın gayreti içerisindeyiz. Gençlerimiz bu ülkenin sadece zenginliği değil, aynı zamanda geleceği, dinamizmi ve geleceğe olan güvenidir. Ülkemiz gençlerin ellerinde daha da büyüyüp gelişecektir' görüşünü kaydetti.

Defne Belediye Başkanı İbrahim Güzel ise '19 Mayıs 1919 da Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk´ün Samsun´a çıkışı ile başlayan Milli Mücadele, tarihte eşi benzeri görülmemiş bir mücadele ruhu ile kazanılmış eşsiz bir zaferdir. Bu eşsiz zaferin başlangıç tarihi olan 19 Mayıs´ı geleceğimiz olarak gördüğü gençlere armağan eden Atatürk, Cumhuriyet ve demokrasiyi de en çok güvendiği gençlerimize emanet etmiştir. Gençlerimiz bu çok önemli ve kıymetli göreve layık olabilmek adına tüm yüreğinizle göstereceğiniz çaba ile aydınlık yarınlarımızı sizler inşa edecek' görüşünü kaydetti.

AKP Hatay İl Başkanı Mehmet Yeloğlu da şu değerlendirmede bulundu: '19 Mayıs Atatürk´ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı´nı, tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi sebebiyle coşkulu kalabalıkla kutlayamamanın burukluğunu yaşıyoruz. Ancak bu günlerin çok yakında geçeceğini, bayramlarımızı yine hep beraber kutlayacağımızı unutmayalım. Yarınlarımızın umudu gençlerimizin, her alanda ülkemizi daha ileriye taşıyacağına, bu yolda durmadan çalışacağına olan inancımız tamdır.'

Vatan Partisi (VP) de yaptığı 19 Mayıs çağrısında, bu akşam saat 21.00´da bayramı balkonlardan alkışlarla kutlamaya çağırdı. VP açıklamasında, 'Vatan Partisi olarak 19 Mayıs Atatürk´ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı´nın 101. yılında bütün vatandaşlarımızı saat 21.00 de balkonlara çıkarak bay- ramı alkışlarla kutlamaya davet ediyoruz. Vatan Savunmasında ve salgınla mücadelede 101 yıl önce olduğu gibi bugün de kararlı olduğumuzu bütün dünyaya gösterelim' ifadesine yer verildi.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23