19 Mayıs´ın 102. yılı

19 Mayıs Atatürk´ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı 102. yıl dönüm bugün yapılacak törenlenle kutlanacak. İskenderun´da kutlamanın bugün (19 Mayıs 2021 Çarşamba) saat 09.00´da Atatürk Anıtı Alanında başlayacağı ve törende Gençlik

GÜNCEL 18.05.2021 17:11:26 0
19 Mayıs´ın 102. yılı

Nesrin Geyik/İskenderun

 Hatay Valiliği de, Antakya´daki kutlamanın, saat 10.30´da Atatürk Anıtında yapılacağını, Gençlik Hizmetleri ve Spor Hatay İl Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından anıta çelenk sunulacağını bildirdi.
Hatay Valisi Rahmi Doğan, 19 Mayıs Atatürk´ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramına ilişkin, 'Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün Türk Milleti´nin tarihinde dönüm noktası olan, 19 Mayıs 1919´da yaktığı bağımsızlık ateşinin 102. yıldönümünü kutlamanın sevincini ve gururunu yaşıyoruz. 19 Mayıs; Fikirlerde başlayan, yüreklerde filizlenen ve tüm yurda yayılan vatan sevdasıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde işgal güçlerine karşı şahlanışının ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti´nin kuruluşunun ilk adımıdır. Millî Mücadele´yi başlatmak üzere Samsun´a çıktığı 19 Mayıs tarihini ´Gençlik ve Spor Bayramı´ olarak Türk gençliğine armağan eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk, geleceğimizin mimarı olan gençlerimize olan inancını, ´Gençler! Cesaretimizi takviye ve devam ettiren sizsiniz. Siz almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık meziyetinin, vatan muhabbetinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsali olacaksınız. Ey yükselen yeni nesil! istikbâl sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk; onu yükseltecek ve devam ettirecek sizsiniz.´ sözleriyle dile getirmiştir' açıklamasını yaptı. Açıklamasında gençlere seslenen vali Doğan, 'Unutulmamalıdır ki sınırları binlerce şehit ve gazi kanlarıyla çizilen ve bizlere emanet edilen bu kutsal vatan topraklarını koruyacak olan sizlersiniz. üyük fedakârlıkla kurulan Cumhuriyetimizi yücelterek daimî kılacağınıza, ülkemizi aklın ve bilimin ışığında fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür bireyler olarak her alanda bağımsız ve güçlü bir şekilde arzu edilen hedeflere ulaştıracağınıza olan inancım tamdır' açıklamasında bulundu.
Gençlere seslenen İskenderun Kaymakamı İskender Yönden de şu değerlendirmeyi yaptı: 'Türk milletinin var olma mücadelesi açısından son derece önemli olan 19 Mayıs 1919 tarihinin Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından Türk gençliğine armağan edilmesi büyük anlamlar taşımaktadır. Türkiye Cumhuriyeti´nin korunması, gelişmesi ve çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmasının, genç kuşaklar marifetiyle gerçekleşeceğinin önemli bir ifadesi olarak bu müstesna gün siz gençlere armağan edilmiştir. 19 Mayıs´ın gençlere bayram olarak armağan edilmesi, sizlere verilen değerin yanı sıra, Atatürk´ün ve onun şahsında aziz milletimizin size olan inancını da ortaya koymaktadır. Çünkü sizler bu ülkenin umudu ve geleceğisiniz. Bağımsız Türkiye Cumhuriyeti´nin istikbali; istiklal şuuruyla yetişen siz asil ruhlu gençlerimize emanettir. Bu nedenledir ki, bizler, gençlerimizi el üstünde tutuyor, gençlerimizin geleceğine yatırım yapmayı, bu ülkenin geleceğine yatırım yapmak olarak telakki ediyoruz. Bizim en temel görevimiz, gençlerimize çok daha kalkınmış, gelişmiş ve müreffeh bir ülke bırakmaktır. Aynı şekilde, dünyamızın bu hızlı değişiminde ülkemiz hızla büyür ve kalkınırken, gençlerimizi geleceğe çok daha iyi hazırlamak, onlara en iyi, en güzel imkânları sunmak da bizim asıl görevlerimizdendir. Gençlerimizin de, damarlarındaki asil kan ve sahip oldukları milli ruh ve şuur ile ülkemizi bugünkü seviyesinden çok daha ileriye götüreceklerine inancımız tamdır. Atatürk´ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutladığımız bu şanlı gün, hem milli mücadelemizin en önemli adımı, hem de yüzünü geleceğe dönmüş nesillerin en büyük ilham kaynağıdır. Türk gençliğinin, bu ilhamdan aldığı ışıkla Türkiye´mizi aydınlık yarınlara taşıyacağına ve dünyaya örnek olacak uygarlık adımları atacağına canı gönülden inanıyoruz.'
Ülkeyi daha ileriye taşımak için gençlere inç ve güvenlerinin tam olduğunu belirten Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ise, '19 Mayıs 1919 tarihi Türk istiklal mücadelesinin temellerinin atıldığı, gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün Samsun´a çıktığı gündür. Bu anlamlı ve özel günün 102. yıldönümünü kutlamanın büyük gururu ve onurunu yaşamaktayız. Ülkemiz ve milletimiz adına atılan önemli bir adım olan bu tarih gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türk gençliğine bayram olarak armağan edilmiştir. Ülkemizi daha ileriye taşıyacak olan gençlerimize inancımız ve güvenimiz tamdır. Birçok zorluğa göğüs gererek büyük mücadele sonucunda kurulan Türkiye Cumhuriyeti, bizlere ve gençlere emanettir. Bu değerli emanete sahip çıkmak, sonsuza kadar korumak ve gelecek kuşaklara aktarmak en önemli görevimizdir' görüşünü kaydetti. Hatay Barosu da '19 Mayıs 1919; bağımsızlık ve özgürlük meşalesinin yakıldığı; Ulusumuza yakışır çağdaş, demokratik, laik, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına dayalı çağdaş Türkiye Cumhuriyeti´nin temelinin atıldığı gündür' değerlendirmesini yaptı. CHP İskenderun İlçe Başkanı Yusuf Mansuroğlu, partisinin bugün saat 11.00´da Atatürk Anıtına çelenk sunacağını duyurdu. Mansuroğlu, '19 Mayıs 1919, Cumhuriyet tarihimizin önemli kilometre taşıdır. Ülkemizde tarih yazılan, ulusumuzun makus talihini değiştiren, antiemperyalist mücadeleyi ve tam bağımsızlığı hedefleyen bir işaret fişeğidir. İşgal altındaki ülkemizde ´Amerikan mandacılığı mı, İngiliz himayeciliğini mi benimsenmelidir´´i tartışanlara Mustafa Kemal, tek seçenek koymuştur: Ulusal egemenliğin esası olan tam bağımsızlık ve çağdaşlaşma. 19 Mayıs 1919´da başlayan kurtuluş ve aydınlanma yürüyüşü, bütün umutsuzlukları yıkarak saltanat ve halifeliği sonlandırmış, bölünüp parçalanmak istenilen vatan toprağında laik cumhuriyet kurmuştur. Dökülen kanların, yitirilen binlerce canın korkunçluğunu, dehşet ve üzüntüsünü yaşayan Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet´i gençlere emanet etmiştir. Son yıllarda, hak ettiği önem ve coşkuyla kutlanmaktan kaçınılan 19 Mayıs´ı aynen 23 Nisan´daki gibi evlerimizde kutlayacağız. Ne kadar küçümsetilmeye ve unutturulmaya çalışılırsa çalışılsın gençlerimiz ve bütün ulusumuz, 19 Mayısları sonsuza kadar ve onurla yaşamaya kararlıdır. Atatürk´ün bizlere armağan ettiği Nutuk´da ifade ettiği gibi ´her durum ve koşulda´ büyük coşku ile kutlayacağız' açıklamasında bulundu.

Belen Belediye Başkanı İbrahim Gül de, 'Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün yaktığı bağımsızlık meşalesiyle aydınlanalı 102 yıl oldu. Anadolu´ya gelen Başkomutanımız, Amasya´da yol haritasını milletiyle paylaşmış, Erzurum ve Sivas kongreleriyle kenetlenmiş, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve akabinde Türkiye Cumhuriyetini silah arkadaşları ve halkının yüksek mücadelesiyle kazanarak, hain emelleri olan iç ve dış düşmanlara karşı gereken dersi vermiştir. Aslında bu direniş asil Türk kanında olan vatan ve bayrak sevgisinin yanısıra, varoluş mücadelesidir. Yakılan ateş öyle bir hal almıştır ki yedi düvele meydan okuyan hain devletler bir bir vatanımızı terketmek zorunda kalmış, terketmek istemeyenler de İzmir´de denize dökülmüştür' görüşünü kaydetti. Atatürk´ün 'Gençler, cesaretimizi takviye ve idâme eden sizsiniz. Siz, almakta olduğunuz terbiye ve irfan ile insanlık meziyetlerinin, vatan muhabbetinin, fikir hürriyetinin en kıymetli timsâli olacaksınız' sözünü anımsatan CHP Hatay İl Başkanı Ramiz Parlar, 'Gençlerin bir toplum için, bir ülke için ne kadar önemli ve kıymetli olduğunun vurgulandığı bu sözler her daim geçerlidir. Bu ülke de Kurtuluş Savaşı´nın ardından bu anlayışla gençlere emanet edilmiştir' dedi. CHP Hatay İl başkanı Barış Birim de, '19 Mayıs 1919, bir milletin makus talihini büyük bir kararlılıkla yenen Mustafa Kemal Atatürk´ ün Anadolu ışığını yaktığı gündür. Büyük bir dünya savaşından bitap düşmüş bir milletin küllerinden doğduğu gündür' görüşünü kaydetti.


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9046,92%2,73
  • DOLAR

    32,33% 0,24
  • EURO

    35,11% 0,00
  • GRAM ALTIN

    2295,54% 0,81
  • Ç. ALTIN

    3843,36% -0,29