'197 yıldır suskun'

Prof. Dr Görür, Amanos´taki suskunluğu tehlike olarak niteliyor

GÜNCEL 30.01.2020 11:05:07 0

Akın Bodur/İskenderun

Prof. Dr Naci Görür, Erzincan ile Karlıova arası, İstanbul, Biga Yarımadası, Kahramanmaraş Türkoğlu ve Amanoslar bölgesinin, deprem riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti. Doğu Anadolu´daki tektonik hareketlerde zaman zaman depremin yaşandığını ifade eden ve Van depreminin bunun bir örneği olduğunu anlatan Prof. Dr. Görür, 'Kuzey Anadolu Fayı ile Doğu Anadolu Fayı, Bingöl Karlıova´da birleşip çatal yapıyor. Bu faylar boyunca bütün yerleşim alanlarında depremler meydana gelebilir. Kuzey Anadolu Fayı, Karlıova´dan başlayıp Marmara Denizi´ne kadar geliyor. 600 kilometrelik Doğu Anadolu Fayı, Karlıova´dan başlayıp İskenderun Körfezi´ne uzanıyor. Bunun üzerinde de depremler olabilir. Anadolu, her yıl 2,5 santim batıya doğru hareket ediyor. Batı Anadolu sürekli gerildiği için, oralarda da her an deprem olabilir' değerlendirmesini yaptı. Sosyal medya paylaşımlarına göre Görür´ün açıklamasında şunlara yer veriliyor: 'Uzun zaman önce bir yerde deprem olmuş, fakat bundan sonra, uzun bir zaman deprem gözükmeyen yerler tehlikeli olabilir. Çünkü bir yerde deprem olduğu zaman, o, belli zaman sonra tekerrür eder. Yani deprem olmuş, uzun zaman geçmiş ve hâlâ deprem olmuyorsa, biz oradan kuşku duyarız. Bu, orada ‘enerji birikiyor´, günün birinde patlayabilir demektir. Erzincan ve Karlıova arasında, Kuzey Anadolu Fayı üzerinde, ki oraya Aksu Fayı diyoruz, orada deprem olabilir. Ne zaman olur bilemeyiz, ama orayı tehlikeli görüyoruz. Doğu Anadolu Fayı üzerinde, mesela Kahramanmaraş´ın güneydoğusu, Türkoğlu civarında en son deprem 1513´te olmuş. Zamanında depremin büyüklüğü 7.4 Yani orada da olabilir. Amanoslar ve Hatay civarında 1823´te deprem olmuş. O tarihten beri bir şey yok. Şimdi oradan endişe ediyoruz. Karlıova´daki Doğu Anadolu fayı, Hatay´a kadar geliyor.'

Depreme yardım kampanyaları sürüyor
İskenderun´da faaliyet gösteren Gastronomi derneği, deprem mağdurları için başlattığı yardım kampanyasında topladığı yardımları bölgeye gönderirken, birçok kuruluş kampanyasını sürdürüyor. İYİ Parti Hatay İl Başkanı Şefik Çirkin de partisinin yönetim kurulu ile yaptığı değerlendirmede, Elazığ ve Malatya´da etkili olan deprem bölgesine ulaştırılmak üzere kampanya başlattıklarını belirtti. Çirkin, sosyal paylaşım sitesinden yaptığı açıklamasında, 'Arkadaşlarla bir toplantı yaptık ve Elazığ için neler yapabileceğimizi konuştuk. Tüm ilçe başkanlarımız görevli ve yetkilidir. İYİ Parti Hatay teşkilatları olarak çorbada tuz misali elden geleni yapacağız. Kuru gıda, mont, kazak, battaniye, peçete, ısıtıcı, su, çocuk bezi, kadın pedi öncelikli ihtiyaçlardır' ifadesine yer verdi. Kırıkhan Belediyesi de kurduğu çadırla yardım kampanyası başlattı. Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, merkezi Elazığ´ın Sivrice ilçesi olan ve Malatya, Kayseri, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay´da da hissedilen depremlerde mağdur olan vatandaşlar için belediye binası önünde yardım çadırı kurdurup, yardım kampanyasını resmen başlattıklarını ifade etti. Yardım çadırında başlatılan kampanyaya Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Kırıkhan Belediye Başkanı Yavuz, AKP Kırıkhan İlçe Başkanı Ömer Erdal Çelik ve yönetimi ile belediye meclis üyeleri de katkı sundu.
Öte yandan Hatay´da ticaret odaları ve borsalar depremzedeler için başlattığı kampanyada toplanan yardım 1 tırla deprem bölgesine gönderdi. Antakya Ticaret Borsası önünde düzenlenen törenle yardım tırı, yardımları Elazığ Valiliğine ulaştırmak üzere yola çıktı. Antakya Ticaret Borsası Başkanı Ali Mursaloğlu, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin ile diğer oda ve borsa temsilcilerinin katıldığı törende, üyeler ve vatandaşlar aracılığıyla toplanan yardımların deprem bölgesine gönderildiğini ifade etti.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19