2 Temmuz´da anıldılar

27 yıl önce, Pir Sultan Abdal Anma etkinlikleri için gittikleri Sivas´ta kaldıkları Madımak Otelinde yakılarak öldürülen 35 aydın, yazar ve sanatçı, İskenderun ve Arsuz´da da anıldı.

GÜNCEL 2.07.2020 18:44:55 0
2 Temmuz´da anıldılar

İskenderun Cem Evinde düzenlenen anma töreninde konuşan Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı İskenderun Şubesi YK üyesi Ali Rıza Köseoğlu, etkinlikler kapsamında Sivas´a giden canlardan, 33´ünün devlet güçlerinin gözü önünde karanlık zihniyetli, gerici, nefret dolu, barbar, şeriatçı bir güruh tarafından katledildiğini ifade etti. CHP Arsuz İlçe yönetimi tarafından da Arsuz Belediyesi Nikah Salonu´ndaki etkinlikte Madımak´ta yaşanan katliamın demokrasinin ve Türkiye Cumhuriyeti´nin hedeflendiği vurgulandı.

Meclis´te 1 dakikalık saygı duruşu

Arsuz Belediye Meclisi´nin bugün saat 14.00´daki toplantısı 2 Temmuz´un yıldönümü dolayısıyla 1 dakikalık saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun

/resimler/2020-7/3/1827380956759.jpg

ardından Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, 27 yıl önce yaşananların demokrasiyi hedef aldığını, Madımak´ta yakılarak öldürülen aydın ve sanatçıları saygıyla andıklarını belirtti. CHP Arsuz İlçe Başkanı Mahmut Şirin de ilçe örgütü adına düzenlenen etkinlikte, Madımak katliamıyla Türkiye Cumhuriyeti´nin de hedef alındığını ifade ederek, “2 Temmuz 1993´te Sivas´ta yaşananlar hem insanlık hem ülkemiz tarihinde kara bir lekedir. Bu acı olayda kaybettiğimiz tüm canları rahmetle anıyorum” diye konuştu. Etkinliğe Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven, belediye meclis üyeleri, parti yöneticileri, ilçe kadın ve gençlik kolları başkan ve yöneticileri katıldı.

Köseoğlu: Katliam sanıkları yurtdışında

Bazı siyasi parti, sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütleri yöneticilerinin de katıldığı İskenderun Cem Evinde düzenlenen anma töreninde konuşan Ali Rıza/resimler/2020-7/3/1829550646941.jpg, 'Bu korkunç katliam, son derece planlı ve organize bir çalışmanın sonucunda gerçekleştirildi. Katliamdan sonra gerici katil güruh içinden sadece küçük bir grup hakkında dava açıldı. Uzun süren yargılamalar sonunda bu katillerin çoğu ya hiç ceza almadı ya da küçük cezalarla kurtuldu. Hiçbir sağlık sorunu olmayan ve katliamda başı çekip mahkemede hiçbir pişmanlık belirtmeyen Ahmet Turan Kılıç haksız ve hukuksuz bir kararla affedildi. Haklarında dava açılan katillerin bir kısmı ise hiç bulun(a)madı. Daha sonra bu katillerin bazılarının Sivas´tan hiç ayrılmadan yaşamlarına devam ettikleri, hatta resmi olarak haklarında arama kararları olmasına rağmen evlendikleri, askere gittikleri, işe girip çalıştıkları, ehliyet aldıkları anlaşıldı. Bir kısmı da arama kararlarına rağmen ellerini kollarını sağlayarak yurtdışına çıktı. Daha sonra da bulun(a)mayan bu katiller zamanaşımı kararıyla ceza almaktan kurtuldu. Halen yurtdışında yaşayan katillerin iadesi için hiçbir çaba gösterilmedi. Tam tersine bu katillerin iade edilmemeleri için bilerek yanıltıcı ve yanlış bilgiler verildi. Haklarında ceza kesinleşmiş olan 11 sanıktan biri yakalanmış ve cezaevine gönderildi. 1 sanık öldü (Cafer Erçakmak), fakat 9 sanık halen yurtdışında. Haklarında kırmızı bülten olmasına karşın Avrupa ülkeleri arananları iade etmemiştir. Bu ülkelere katillerin iadesi için çağrıda bulunuyoruz. Davası halen devam eden 3 sanığın da iadesi konusunda çağrımızı yeniliyoruz' değerlendirmesini yaptı.

Meclis araştırma komisyonu önerdiler

Hatay İl Eşbaşkanları Kerem Nablant ve Aysel Eşiyok da katliamın araştırılması için meclis komisyonu kurulmasını önerdi ve '27 yıl, 27 bin yıl geçse, Sivas Madımak´ta yitirdiğimiz demokrasi şehitlerimizi unutmayacağız, unutturmayacağız. Adalet tecelli edinceye dek mücadelemiz davam edecek' açıklamasını yaptı. HDP eşbaşkanları ortak yaptıkları yazılı açıklamasında şunlara yer verdi: 'Aradan 27 yıl geçti. Madımak otelini yakan yobazlar adalet karşısına çıkartılmadığı gibi, AKP genel başkanı tarafından özel af ile affedilmeleri de toplumun vicdanını kanatmaya devam etmektedir. Ülkedeki demokrasi mefhumunun sıkıntılı yapısından yararlanan, AKP 18 yıllık iktidarları boyunca, demokrasiyi daha da geriye götürerek, adeta suçu işleyen ve işlemeye meyilli katil sürülerini cesaretlendirmiştir. Aradan geçen onca yıla rağmen TBMM çatısı altında, Sivas katliamını araştıracak bir komisyonun kurulamamış olması toplumun vicdanını kanatmaya devam edecektir. HDP Hatay il örgütü olarak, hakikatleri araştıracak bir meclis komisyonunun kurulmasını talep ediyoruz.'


Anahtar Kelimeler: Temmuz anıldılar

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,22
  • EURO

    34,84% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2417,04% -0,63
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00