“2011´den bugüne kaç mülteci giriş-çıkış yaptı”

Bakan Soylu için önerge veren Milletvekili Suzan Şahin: Yaşam olanakları Suriye topraklarında taşınmalı

SİYASET 15.09.2018 10:15:04 0
“2011´den bugüne kaç mülteci giriş-çıkış yaptı”

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu´nun Hatay ziyaretinde şimdiye kadar 255 bin Suriyeli´nin ülkesine geri döndüğünü açıklamasını soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Milletvekili Şahin, Suriye´de oluşturulan güvenli bölgelere mültecilerin nakli ve bu bölgelere yapılacak yardımlarla Suriyeliler´in kendi topraklarında yaşamlarının sürmesinin Türkiye´ye şuanki durumdan daha az maliyet yaratacağına dikkat çekti.
Türkiye´nin içinde bulunduğu ekonomik kriz ortamında ağır zamlar ve işsizlikle boğuşan yurttaşların Suriyelilere, vergi ve meslek odası kaydı olmadan ticaret imkanı sunulması ve ucuz işçiliğin getirdiği sonuçlar yanında, fuhuş, uyuşturucu ve hırsızlık olaylarındaki artışa da dikkat çeken Hatay Milletvekili Şahin, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´nın yaptığı açıklamaya göre bugüne kadar Suriyeli mülteciler için devlet 32 milyar TL harcamıştır. Avrupa Birliği ve diğer dış yardımlar söz verildiği gibi tam anlamıyla gelmemiş, bu yük olduğu gibi Türkiye´de vergisini ödeyen halk üzerine yıkılmış durumdadır. Hal böyle olunca, son dönemde dövizdeki dalgalanmanın yarattığı finansal kriz ortamında kimsenin bu millete bu yükü yüklemeye hakkı yoktur” değerlendirmeyini yaptı.

“Şehirlerimizin demografik yapısı bozuluyor”
İktidarın derhal bu konuyla ilgili çalışma başlatıp, terörden temizlenmiş Suriye topraklarına bu mültecilerin naklini sağlamasının zorunluluğuna işaret eden Suzan Şahin, yazılı açıklamasında, “Ekonomik külfetin dışında toplumsal ve kültürel farklılıklar da şehirlerimizin demografik yapısını bozuyor. Fuhuş ve uyuşturucu oranları ciddi şekilde artmıştır. Hatay´ın yüzde 26´sı Suriyeliler´den oluşması, toplumsal ve kültürel asimilasyon tehlikesi sözkonusudur” dedi.

“300 bin Suriyeli dönmek istiyor”
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu´nun Hatay ziyareti sırasında şimdiye kadar 255 bin Suriyeli´nin ülkesine geri döndüğüne dair yaptığı açıklama sonrası mülteci sayıları ve ekonomiye yansımaları konusunu TBMM gündemine taşıyarak bakanın yazılı olarak cevaplaması istemiyle soru önergesi veren Şahin, ülke olarak ekonomik darboğazda olunduğunu ve gelecek aylar da daha da zor günler yaşanacağının altını çizdi. CHP´li Şahin, geçtiğimiz Ramazan Bayramında Suriye´deki akrabaları ile bayramlaşmak için 30 binin üstünde Suriyeli mültecinin Cilvegözü Sınır Kapısı´ndan geçerek Suriye´ye gittiğini, bunların yaklaşık 3200´ünün geri dönmeyerek Suriye´de kaldığını, Kurban bayramı için de 55 bin mültecinin bayramlaşmak için Suriye´ye gitme talebinde bulunduğu söyleyen Şahin, “Bölge halkının haklı olarak ‘bayramlaşmak için gidebiliyorlarsa demekki ülkeleri güvenli, neden biz hala vergilerimizle 3,5 milyon Suriyeliyi besliyoruz´ diye sordu. Suzan Şahin, Rusya´nın Suriye´deki Göçmen Kabul Merkezi´nin yaptığı araştırmaya göre dünya genelinde 1,8 milyon Suriyeli ülkesine geri dönmek istediğini, Türkiye´de yapılan araştırmalara göre de 300.000´e yakın Suriyeli ülkesine geri dönmek istediği belirtti.

Geçici koruma altındaki mülteci sayısını sordu
Yazılı soru önergesinde Milletvekili Suzan Şahih, Bakan Soylu´ya şu soruları yöneltti: “Türkiye´de kayıt aldında olan geçici koruma statüsündeki Suriyeli mülteci sayısı nedir? 2011 yılından bu güne kadar kaç Suriyeli mülteci Türkiye´ye giriş yapmıştır? Giriş yapan mültecilerden kaçı Suriye´ye kalıcı olarak geri dönmüştür? Kaç adet Suriyeli mülteci ücretsiz eğitim desteği almaktadır? Türkiye ekonomisine yıllık maliyetleri ne kadardır? Kaç adet Suriyeli mülteci ücretsiz sağlık hizmeti almaktadır? Türkiye ekonomiseine yıllık maliyetleri ne kadardır? 2011´den bu yana, geçici koruma statüsünde olan Suriyeli mültecilerin ülke ekonomisine toplam maliyet yükü kaç Türk Lirasıdır? Eğitim, sağlık, gıda, mülteci kamplarının yıllık maliyeti ne kadardır? Son günlerde İdlib operasyonunun gündeme gelmesi ile sınırlarımızdan hiç bir denetim olmadan duvarları aşarak Türkiye´ye giriş yapan mülteciler basına yansımıştır. Bu kişiler kayıt altına alınmış mıdır ve nerededirler? Son 3 ayda kaç Suriyeli mülteci Türkiye´ye giriş yapmıştır? Terörden temizlenmiş Suriye topraklarına bu mültecilerin naklini sağlama ve Türkiye halkını ekonomik anlamda bu külfetten kurtarmaya yönelik bakanlığınızın ne gibi planları vardır? Rusya ve Suriye devletinin hazırladığı Lübnan´daki Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönüşünü organize eden ve Lübnan hükümeti tarafından kabul edilerek uygulamaya konulan plan gibi bir hazırlık bakanlığınızın planları arasında var mıdır? Suriyeli mültecilerin ülkelerine geri dönmesine yönelik çalışmalarınız var mıdır? Varsa bu planlar nelerdir?”


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23