"2023 bütçesinde de yokuz"

2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi, Meclis'te görüşülmeye başlayan 2023 bütçe tasarısında emeklilere pay ayrılmasını istedi.

EKONOMI 18.10.2022 17:08:00 0

Akın Bodur/İskenderun
Emekliler, Amasra'daki maden kazası ile yaşamını yitiren emekçiler için 1 dakikalık saygı duruşu da yaptı. 
2021 Tüm Emekliler Sendikası İskenderun Şubesi Başkanı Mustafa Çankaya, "Bütçe metinleri sıradan, basit, rakamların alt alta sıralandığı metinler değildir. Bütçe metinleri önümüzdeki gelecek yılın tahminlerinin bilimsel olarak yapıldığı ve bir ülkenin gelirlerinin kimlerden ve nasıl toplanacağı, toplanan gelirlerden hangi kesimlere ne kadar pay ayrılacağının önceden belirlendiği bütçelerin, siyasi iktidarın hangi sınıfın çıkarları doğrultusunda hareket ettiğini gösteren en somut ekonomik ve siyasi metinlerdir" dedi. 

"Bütçede emeklilerin haykırışının karşılığı yok"
Çankaya, Ulucami Caddesi üzerinde düzenlenen basın açıklamasında, "2023 merkezi hükümet bütçesi  saraydaki  bir grup danışman tarafından emekçileri, emeklileri, yoksulları, küçük üreticileri yok sayan, biz halkı işsizliğe, açlığa ve yoksulluğa terk eden, çalışanların ve emeklilerin temsilcilerinin görüşlerine başvurulmadan hazırlandı. Bu bütçede biz emeklilerin insanca yaşamak istiyoruz haykırışımızın karşılığı yok. Sağlık hakkımız yok.Bu bütçede sosyal devlet yok, emekçiler, emekliler, küçük üreticiler, işsizler, kısaca halk yok. Yoksuldan alıp, bir avuç rantiyeye kaynak aktaracak bir bütçe hukukun ortadan kalktığı, demokratik hak arama yollarının engellendiği bir toplumda ancak uygulanabilir. Kur korumalı mevduat hesaplarının süresinin bir yıl daha uzatılması bile tek başına söylediklerimizin doğruluğunun yeterli kanıtıdır. 2023'de de yine başta 5'li çete olmak üzere yandaşlara araç garantili köprüler, yollar, maliyetinin birkaç katına hastaneler ve sair yollarla tüyü bitmemiş yetimin hakkı olan bütçenin kaynakları aktarılacak" diye konuştu.
"8 milyon emekli açlık sınırında; Mutfakta yangın var; Geçinemiyoruz, isyandayız; İnsanca yaşamak istiyoruz" dövizleri ve "Sermayeye değil, emekliye bütçe" sloganı arasında konuşan Çankaya, açıklamasını şöyle sürdürdü: "2023 bütçesinden bizim payımıza düşen ise; bütçe gelirleri çok kazanandan çok alınarak toplanması gerekirken yine bütçe gelirlerinin büyük bir çoğunluğu dolaylı vergilerden sağlanacak. Yani bütçenin yükü her zaman olduğu gibi çalışanların, emeklilerin, yoksulların sırtına yüklenecek. Bütçe gelirlerini büyük oranda dolaylı vergilerden sağladıkları için bu sebeple sürekli olarak başta akaryakıt, elektrik, doğalgaz olmak üzere tüm temel tüketim ürünlerine sürekli zam yaparak bütçe açığını rantiyenin değil, halkın sırtına yıkıyorlar. yoksullaştırılmaya karşı demokratik haklarını kullanıp sesini çıkarmak, kendini ifade etmek isteyen herkesin terörist, dış güçlerin maşası vs diye yaftalanarak, en basit, barışçıl bir şekilde de olsa sokakta kendini ifade etmesi engellenecek. AKP iktidarının 20 yıllık karnesi bizi yanıltmadı. 2023 bütçesinde de yokuz."
EYT’lilerin yıllardır mağduriyet yaşadığını ifade eden Çankaya, 6 maddede sıraladığı talepleri arasında, "En düşük emekli maaşı asgari ücretle eşitlensin. Ocak ayını beklemeden derhal seyyanen ek zam yapılsın. Emekli Sendikaları Statü Yasası, İntibak Yasası çıkarılsın. Aylık Bağlama Oranı eski sisteme döndürülsün. Emekli maaşlarından, muayene, tedavi, ilaç katkı payı adı altında alınan her türlü kesinti kaldırılsın. Bayram ikramiyeleri birer maaş tutarında ve yılda 4 kez ödensin. Hatay Büyükşehir Belediyesi, halk ekmek ve 65 yaş üstüne tanınan toplu taşımaya çözüm bulmasını" da sıraladı. 


Anahtar Kelimeler: " bütçesinde yokuz"

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19