'´2024 sözleşmesi´ni tanıttı'

´Cumhur ittiuakı´nın İskenderun Belediye Başkan adayı AKP´li Fatih Tosyalı, '2024 sözleşmesi' adını verdiği ve seçilmesi halinde kentte gerçekleştirmeyi vaad ettiği projelerini düzenlediği toplantıyla açıkladı.

SİYASET 7.03.2019 10:47:08 0

Nesrin Geyik/İskenderun

 Tosyalı, İskenderun´da şehir plajı, stat alanı ´kent parkı´, kütüphanesi, Denizciler Plajı, seyir terasları, kent şelalesi, Feyezan Kanalı 2. Etap çalışmaları ve çocuk köyünün de arasında bulunduğu projelerini, Hatay Milletvekilleri Abdülkadir Özel, Sabahat Özgürsoy Çelik, Lütfü Kaşıkçı, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, AKP HBB Başkan adayı İbrahim Güler, AKP İl Başkanı Mehmet Ali Yanmaz, AKP İskenderun İlçe Başkanı Abdülkerim Güven, MHP İlçe Başkanı Turan Bozkurt ile Türkiye Varlık Fonu YK üyesi olan abisi Fuat Tosyalı´nın da katıldığı toplantıda açıkladı.
İSTE Mustafa Yazıcı Devlet Konservutarında düzenlenen tanıtımda konuşan Tosyalı, hazırladığı projelerle İskenderun´u kalkındıracaklarını ifade etti ve 'Projeler, bir seçim vaadinden öte hemşerilerimizle imzalayacağımız bir sözleşme niteliğindedir. Yıllar boyu üreten, üretirken de ülkenin kalkınmasında lokomotif görevi üstlenen İskenderun´u kendisine yakışır zirvelere taşıma kararlılığındayız. İskenderun 2024 Sözleşmesi´yle, eleştiri ve önerilerinize sunduğumuz projeler, konusunda uzman kentsel tasarımcı, mimar ve şehir plancılarından oluşan ekip tarafından yerinde ve üzerinde detaylıca çalışılarak hazırlandı. Projelerin tamamının finansmanı ve kaynakları belli. Biz tutamadığımız sözlerin ezikliği içinde yaşamayı göze alamayız. İmza namustur' dedi. Stat alanının kent parkına dönüştürülmesine ilişkin değerlendirmede bulunan Tosyalı, 'Projenin alanı 63 bin metrekare. Kentin pek çok gereksinimlerine cevap verecek fonksiyonları barındırmakta. Nedir bunlar? Çok amaçlı tabir ettiğimiz salon, 1.500 kişi kapasiteli düğün ve nikahların yanında konferans salonu olarak da kullanabilecek alt yapıya sahip. Salon girişinin önünde bulunan etkinlik alanında kır düğününden festivallere kadar pek çok aktiviteyi gerçekleştirmek mümkün. Kompleksin altında bulunan 17.500 metrekarelik bir otopark olacak. Alanda, yürüyüş parkurları, yüksek yürüyüş platformu ve alan etrafı uzun yürüyüş parkuru ile günlük kullanımlara da hizmet edecek. Maliyetimiz 42 milyon lira.'
İskenderun´a ´şehir plajı´ oluşturacaklarını anlatan Tosyalı, 'Bu projeyle, İskenderun´u yeniden plajına kavuşturuyoruz. İskenderunlular yeniden denizine kavuşuyor. Artık İskenderun´da denize girmek için, çocuklar, gençler ve hemşerilerimiz uzun mesafeler kat etmek zorunda değil. İskenderun sahillerinin pek çok noktasında denize girmek artık bir nostalji olmaktan çıkıyor. İskenderun şehir plajı olmak üzere pek çok noktada deniz ile hemşerilerimiz arasındaki bariyeri kaldırıyoruz. Gereksinim duyulan tüm donatılara sahip plajlarımız İskenderunluların hizmetine giriyor' dedi. Sahilde yapılan Nihal Atakaş Camii yanına sembol bir yapıt olarak “Şehir Kütüphanesi” yapacaklarını anlatan Tosyalı, 'Kentler sembolleriyle anılır, hafızalarda sembolleriyle yer edinir. Bu semboller aynı zamanda kentlerin nirengi noktalarıdır. Bu nirengi noktaları, bazen bir yapı, kule, cami, köprü, otel ya da meydan olarak karşımıza çıkabilir. Kentlerdeki semboller, sadece o kenti değil ülkeleri bile sembolize etme gücüne sahip. İskenderun Şehir Kütüphanesi, farklı çizgileriyle şehrin sembol yapılarından biri olmaya talip. Şehrin kütüphane gereksinimine cevap vermekle birlikte, pek çok aktiviteyi içinde barındıracak donatılara sahip olacak. Sergi alanları kafeleri, kitap okuma birimleri, ayrıca dijital kütüphaneye sahip bu proje İskenderunluların dünyaya açılan kapısı olacak. 3.400 metrekarelik alana sahip olacak kütüphane, İskenderun´un bir incisi olacak. Maliyeti 24 milyon lira olan bu eseri şehre kazandıracağız.”
Kenti bir anlamda ikiye bölölen Feyezan Kanalının, ayrıştıran değil, bütünleştiren bir değer olarak İskenderun´a kazandırma vakti geldiğini anlatan Tosyalı, şöyle konuştu: 'Feyezan Kanalını bir estetik değer olarak, bir yaşam alanı, bir bisiklet güzergahı, dinlenme mekânı, yürüyüş güzergahı ve bir sembol olarak İskenderun´a kazandırmak çok da zor değil. Bunu hayata geçirmemiz için önümüzde hiçbir engel yok. Mevzuat olarak, mühendislik olarak, teknik olarak, mali olarak bir engel yok. Tek yapmamız gereken, inanmak, güçlü ve sağlam bir irade ortaya koyarak başaracağımıza inanmak. Feyezan Kanalını üç etaba ayırarak, ilk etabına sahilden başlayarak üç yılda tamamlamayı planladık. 25 milyonluk bir maliyeti olan projenin, İskenderun´a yakışacağını umut ediyorum.'
Tosyalı, seçilmesi halinde kentte yapacağı projeleri arasında, 3 bin metrekare kapalı alanda hizmet verecek sosyal yaşam merkezi, 3.950 metrekarelik açık hava amfisi ve 2.500 metrekarelik meydana sahip ve içerisinde meslek ve sanat atölyeleri, eğitim salonları, cep sinemaları, sergi salonları, kafeler vs. ev sahipliği yapacak birimler olacağını da anlattı. Tosyalı, kente, Feyezan kanalını da çevreleyen 11 kilometrelik bisiklet yolu, seyir noktaları, çocuk köyü, su kayağı merkezi, Akçay Plajı ve spor kompleksi, İskenderun Spor Kompleksi, Çankaya bölgesinde çamlık düzenlemesi ve kent şelalesi, denizciler´e seyir terası ve sosyal tesisler, kadın etkinlik merkezleri, gençlere yönelik sosyal yaşam merkezi, yaşlılar için sosyal hayat merkezi, ´engelsiz İskenderun´ projesi, muhtar konakları ve taziye evleri, her mahalleye park, mahallelere pazar alanları, kültür sokakları, hayvan barınma merkezi ve gezici başkanlık ofislerini yapacaklarını da ifade etti. AKP HBB adayı Güler de, İskenderun´da otogar ve 1.500 kişilik kültür merkezi yapacaklarını söyledi.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22