220 bin Suriyeli vatandaş oldu

Hatay Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Mehmet Güzelmansur, Türkiye´nin 22 ayda 110 bin Suriyeli´ye vatandaşlık verdiğini belirtti.

GÜNCEL 26.10.2021 17:37:48 0
220 bin Suriyeli vatandaş oldu

İskenderun/SES

Milletvekili Güzelmansur, '7 yılda 110 bin Suriyeliye TC vatandaşlığı verilmişti. 19 ayda 110 bin Suriyeli daha vatandaş yapılmış. Şu anda toplamda en az 220 bin Suriyeli TC vatandaşlığı almış durumda' açıklamasını yaptı.
Türkiye´de vatandaşlık verilen Suriyeli sayısıyla ilgili açıklamanın son olarak Aralık 2019´da yapıldığını ifade eden milletvekili Güzelmansur, '22 ay önce Cumhurbaşkanı ve İçişleri Bakanı tarafından yapılan açıklamalarda 110 bin Suriyeliye Türk vatandaşlığı verildiği açıklanmıştı. En sonraki süreçte vatandaşlık verilen Suriyeli sayısıysa sır gibi saklanıyor. Suriyelilerin taleple değil, aranarak davetle Türk vatandaşlığı verilmeye çağrıldığına dair seçim bölgesinden sık sık ihbar ve şikâyetler alıyoruz' değerlendirmesini yaptı.

'19 ayda 110 bin Suriyeli vatandaş yapılmış'
Konuyla ilgili soruların cevapsız bırakılıdğını öne süren Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, kaç Suriyelinin vatandaşlık aldığına dair 2 önerge verdiğini, sorulara aylar sonra gönderilen cevaplarda '5901 sayılı Türk vatandaşlığı Kanununun Uygulanasına İlişkin Yönetmeliğe göre gerekli iş ve işlemler yapılmaktadır” denilerek geçiştirildiğini kaydetti. Milletvekili Güzelmansur, '2020 yılında ve 2021 yılının ilk üç ayında T.C. vatandaşlığı verilen Suriyeli sayısını Bilgi Edinme Yasası kapsamında öğrenmeye çalıştım. Bilgi edinme başvurusu da ayrı veya özel bir çalışma, araştırma, inceleme ya da analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bir bilgi olduğundan konu ile ilgili olumlu yanıt verilememektedir, denilerek reddedildi' açıklamasını yaptı.
Milletvekili Güzelmansur, açıklamasında şunları belirtti: 'Vatandaşlık verilen Suriyeli sayısıyla ilgili soru önergelerine dalga geçer gibi cevaplar verilmesi millet iradesine saygısızlığın göstergesidir. Sonuçta ben bu soruları vatandaşların talebiyle soruyorum. Bana değil halka cevap verilmiyor. Halktan neyi gizliyorlar? Bilgi Edinme Yasası çerçevesinde verilen cevaba gelince. Neyin özel çalışmasını gerektiriyormuş, anlaşılır gibi değil. Devletin göç ve göçmen politikasının şeffaflıktan bu kadar uzak olması demokrasi adına çok üzücü. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü´nün yapmadığı o özel çalışmayı ben yaptım. Aralık 2019-Temmuz 2021 arasındaki 19 ayda, vatandaşlık verilen Suriyeli sayısı en az 110 bin. Buradan şu sonuç çıkıyor: Suriyelilere TC vatandaşlığı verme süreci hızlandırılmış. 7 yılda 110 bin Suriyeliye TC vatandaşlığı verilmişti. 19 ayda 110 bin Suriyeli daha vatandaş yapılmış. Şu anda toplamda en az 220 bin Suriyeli TC vatandaşlığı almış durumda.'

Yayladağı´nda 5 seçmenden biri Suriyeli
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığğ verilen Suriyeli sayılarının bazı yerlerde seçmen dengelerini değiştirmeye başladığını belirten milletvekili Güzelmansur, 'Örneğin Hatay´ın Yayladağı ilçesinde son 19 ayda verilen vatandaşlıklarla Suriyeli seçmenin ilçedeki toplam seçmene oranı yüzde 19´a yükseldi. Diğer bir deyişle, Yayladağı´nda, neredeyse her 5 seçmenden biri Suriyeli' görüşünü kaydetti.


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,33% 0,21
  • EURO

    34,83% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2324,83% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00