23 Temmuz: Barışın zaferi

Hatay´ın 23 Temmuz 1939´da anavatana katılmasının 79. yıldönümü bu yıl da etkinlikler kutlanıyor. Türkiye Cumhuriyeti´nin bir barış zaferi olarak adlandırılan Hatay´ın anavatana kavuşması 3 günlük etkinliklerle kutlanacak.

GÜNCEL 23.07.2018 10:22:01 0
23 Temmuz: Barışın zaferi

Orhan Yıldız/SES

Cumartesi günü HBB taş bina önünde Zeynep-Naim Gülbol yakma resim sergisi, 3. Gastronomi Etkinliği yemek yarışması, toplu sünnet töreni ile Erhan aksay Futbol Turnuvası final maçının gerçekleştirildiği yıldönümü etkinlikleri Pazar günü HBB Spor kompleksi Mersah Alanı´nda aba güreşi ve 79 metre rekorunun deneneceği künefe şöleni ile devam etti. Yıldönümü dolayısıyla çelenk sunma töreni ise Antakya Atatürk Anıtı´nda 23 Temmuz Pazartesi günü 09.30´da başlayacak. Hatay Valiliği, Garnizon komutanlığı ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı çelenklerinin sunulması, saygı duruşu, istiklal Marşı ile bayrağın göndere çekileceği törenin ardından şehitlik ziyareti yapılacak. Şehitlikte de çelenk sunumu, saygı duruşu ve atışı ile istiklal Marşı´nın okunacağı törende Vali Erdal Ata´nın Şehitlik Şeref Defterini imzalayacak, ardından protokol üyeleri ile şehit aileleri şehit kabirlerini ziyaret ederek çiçek bırakacak.

Savaş: Hatay davası geleceğin müjdeleyicisi
Hatay Büyükşehir Belediye(HBB) Başkanı Lütfü Savaş, Hatay´ın milli mücadele yıllarında verilen onurlu bağımsızlık mücadelesinin en somut örneğini oluşturduğunu belirtti. Savaş, 23 Temmuz´un 79. yıldönümü mesajında şunları kaydetti: “Bu topraklarda yanan bağımsızlık ateşi, Türkiye Cumhuriyeti´nin aydınlık geleceğinin müjdeleyicisi olmuştur. Hatay; Dörtyol´uyla, Antakya´sıyla, Reyhanlı´sıyla yaşanan tüm acılara ve olumsuzluklara rağmen bağımsızlık fikrinden geri düşmemiş, kendini Türkiye Cumhuriyeti´nden hiçbir zaman ayrı düşünmemiştir. Bu sebepten ötürü Hatay halkı anavatandan umudunu hiçbir zaman yitirmedi. Hataylılar, Gazi Mustafa Kemal Atatürk´e güvendi, çünkü bu onun şahsi meselesiydi. Hatay, sancaktan devlete, devletten millete giden yolda elde edilen zaferlerin öyküsüdür. Bu öyküyü yazan Hatay halkı, 19 Aralık 1918´de atılan ilk kurşundan 23 Temmuz 1939´a kadar millet olmayı devlet olmaya tercih eden mütevazı ve gururlu bir halktır. Ne mutlu bize ki böyle bir halkın içinden geldik. İçimizdeki Hatay sevdası hiçbir zaman sona ermeyecektir.”

Yaman´dan ‘birlik ve bütünlük´ vurgusu
Defne Belediye Başkanı Dr. İbrahim Yaman, Hatay´ın Anavatana kavuşmasının 79. yıldönümü mesajında Atatürk´ün, şahsi meselesi olarak görüp anavatana kattığı Hatay´da yaşıyor olmaktan dolayı gururlu olduğunu ifade etti. Başkan Yaman, “23 Temmuz 1939 yılında Anavatana katılan Hatay; Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün askeri dehasının yanında siyasi dehasının da eserlerinden biridir. Yaşamının son günlerinde gece gündüz bu işe mesai harcayan Atatürk; uluslararası siyasi girişimlerle; kan dökülmeden, savaşsız, silahsız, ince diplomasiyle Hatay´ın anavatan Türkiye´ye katılmasını sağlamıştır. Hatay halkı Ata´sına minnettardır. Ülkemizin ve ilimizin barışına, kardeşliğine, cumhuriyetimize ve demokrasimize yönelik tüm tehditlere karşı, halkımızın; etnik, dinsel veya siyasal yapısı ne olursa olsun, birlik ve beraberlik içinde olacağından şüphemiz yoktur. Hatay´ın anavatana katılmasının 79. yıl dönümünde ilimizde ve ülkemizde birlik ve bütünlüğümüzün daim olmasını diliyoruz” dedi.

Solğun: Tarihi bir duruşun günü
Türk Eğitim-Sen Hatay1 Nolu Başkanı Ömer Solğun, 23 Temmuz 1939´un 79 yıl önce esarete mahkûm edilmek istenen Hatay´ın, zincirlerini kırdığı tarihi bir duruş olduğunu belirtti. Tarih boyunca onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış ve yüzlerce kültürü içselleştirmiş Hatay´ın, tarihin her sahnesinde Türk yurdu olarak bilindiğini kaydeden Solğun, Hatay´ın anavatana kavuşmasını Türkiye Cumhuriyeti´nin bir barış zaferi olarak adlandırdı. Yıldönümü mesajında Solğun, şunları ifade etti: “Bu kutlu zafer, Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün siyasi dehasıyla, vatansever Hatay halkının yarattığı emsalsiz bir destandır. Birinci Dünya Savaşı´ndan sonra başlayan kahredici esaret ve ayrılık yıllarında ümidini kaybetmeyerek mücadelesini sürdüren Hatay halkı, içinden Tayfur Sökmen gibi yılmaz ve azimli evlatlar çıkararak kurtuluşa sonuna kadar inanmış, davanın mimarı olan Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk´e güç ve kararlılık aşılamışlardır. 19 yılı bulan uzun bir Vatan ve Bayrak özlemi 79 yıl önce bugün sona ermiştir. Gücünü her zaman birlikteliğinden alan, geçmişten günümüze getirdiği maddi ve manevi tüm zenginlikleri sevgiden, barıştan ve kardeşlikten yana değerlendiren Hatay insanı, tüm dünyaya örnek olmaya devam etmektedir. 79 yıl önce bugün Hatay´a giren Türk ordusunun her neferini, başta Hatay davasını kendi ifadesiyle ‘şahsi davası´ olarak gören Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, Hatay davası için eşsiz bir mücadele veren Tayfur Sökmen´i, Dr. Abdurrahman Melek´i, Albay Şükrü Kanatlı Paşa´yı, tüm şehitlerimizi ve emeği geçen isimsiz kahramanları rahmetle, minnet ve saygıyla anıyorum.”


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,53% -0,03
  • EURO

    34,88% 0,12
  • GRAM ALTIN

    2426,09% -0,15
  • Ç. ALTIN

    4017,93% 0,00