25 mahalle fay hattı üzerinde mi?

Hatay´da olası deprem senaryosu, soru önergesiyle parlamentoya götürüldü.

GÜNCEL 10.02.2021 15:56:05 0
25 mahalle fay hattı üzerinde mi?

Sadet Berkyürek/İskenderun

Samandağlı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Jeoloji Mühendisleri Odası´nın 8 Şubat 2021 tarihli 'Fay üzerinde yaşayan kentlerimiz: Hatay raporu' adlı çalışmasına göre, Hatay´ın eskiden belde statüsünde bulunan 25 mahallesinin doğrudan diri fay hatları veya zonları üzerinde bulunduğunu belirtti ve depreme karşı alınacak gerekli önlemleri Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum´a sordu.
Milletvekili Oruç, TBMM Başkanlığına verdiği, Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde, 'TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası 8 Şubat 2021 tarihinde, Fay Üzerinde Yaşayan Kentlerimiz: Hatay Raporunu yayınlamıştır. Rapora göre; Hatay kent merkezi (Antakya ve Defne) dahil Hassa, Kırıkhan, Dörtyol, Erzin, Reyhanlı ilçe merkezleri ile eskiden köy veya belde statüsünde bulunan yaklaşık 25 mahallesi doğrudan diri fay hatları veya zonları üzerine oturmaktadır. Kent merkezinin zeminin ‘alüvyon´ olduğunun aktarıldığı raporda, ´Deprem dalgaları bu tür zeminler tarafından büyütülerek binalara iletilir. Zemin büyütmesi olarak tanımlanan bu durum bir deprem olduğu takdirde Antakya´nın kaya üzerinde yer alan illerden daha şiddetli olarak sarsılacağı, bunun sonucunda da hasar oranının fazla olacağı anlamına gelmektedir… Deprem zararlarını azaltmanın ve depreme hazır olmanın en önemli unsurlarından biri yapıların olası bir depreme hazır olmasıdır. Amik ovasından Antakya´ya oradan Samandağ ve Yayladağı´na uzanan fay kolları ile Akdeniz içerisindeki faylar da Hatay´ın deprem kaynaklarıdır. Bu fayların büyük kısmı 7 veya daha üzerinde deprem üretme potansiyeline sahiptir. Bu açıdan bakıldığında yapılacak çalışmaların sadece il merkezinde değil kent bütününde yapılmasının önemi ve aciliyeti kendisini açıkça göstermektedir´ ifadeleri kullanılmıştır. Depreme karşı alınacak gerekli önlemler konusunda Jeoloji Mühendisleri Odası ve ilgili meslek odalarının desteği alınarak Hatay için acilen harekete geçilmesi gerekmektedir' ifadesine yer verdi.
Milletvekili Oruç, Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum´un yanıtlamasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: 'Doğu Akdeniz´de deniz içinde meydana gelebilecek depremlerin oluşturabileceği olası etkilere karşı önlemler alınmakta mıdır?İnşaat, mimarlık, şehir plancılığı, jeoloji mühendisliği gibi disiplinlerle birlikte çalışarak afet olasılıkları ışığında Hatay için Deprem Master Planı hazırlanması sağlanacak mıdır? Deprem Master Planı dikkate alınarak kentin gelişim ve yerleşim stratejileri belirlenmesi üzerine çalışmalarınız var mıdır? Aktif fay hatlarının çevre düzeni haritalarına işlenmesi ve bina ile bina türü yapılar için sınırlama getirilmesi planlanmakta mıdır? Aktif fay hatları üzerinde bulunan kentleri önceleyen çalışmalarınız var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir? Hatay´da deprem toplanma alanlarının durumu nedir? Kaç tane, nerede ve ne büyüklükte toplanma yerleri vardır?'

 

 


Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

Proje üreten derneklere destek sözü

"Hizmetler vatandaşın ayağına götürülecek"

"Rekor oyla" destek istedi

Konteyner kentte seçim çalışması

Hak sahipliğinde 1 günlük başvuru süresi

Pirireis sakinleriyle iftarda buluşan CHP: Seçimi kazanacağız

Öntürk: Önceliğimiz konut ihtiyacının karşılanması

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,31% 0,18
  • EURO

    35,06% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2283,19% 0,26
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00