2 tesisin ÇED toplantısı aynı gün!

Arsuz’a bağlı Pirinçlik mahallesi deniz açığına kurulu Defne Su Ürünleri San. Ve Tic. A.Ş. ile Trend Deniz Ürünleri ve İnş. Tic. Ltd. Şti. balık çiftliği tesislerinde kapasite artışına gidiyor.

GÜNCEL 19.10.2022 16:27:00 0
2 tesisin ÇED toplantısı aynı gün!

İskenderun/SES
Buna ilişkin halkın bilgilendirilmesi toplantıları ise aynı gün 1 Kasım 2022 günü yapılacak. Arsuz Pirinçlik deniz açıklarında kurulu iki balık çiftliği üretim kapasitesini yıllık 950 tondan 4 bin tona yükseltmeyi planlıyor. 216 bin m2 deniz alanında yapılacak yeni tesis için Defne A.Ş., tesisleri kıyıdan 190 metre, Trend Ltd. ise 325 metre daha uzaklaştırmayı taahhüt ediyor.

Pirinçlik mahallesindeki tesislerde 8 bin tonluk yeni üretim planlanıyor. Ancak aynı bölgede faaliyette bulunan Mazman Ltd. şirketi ile Sürsan A.Ş. de geçtiğimiz aylarda üretimini toplam 8 bin tona yükseltmişlerdi. Kapasite artışına gidilmesi durumunda Pirinçlik-Karahüseyinli bölgesinde yıllık 16 bin tonluk kültür balıkçılığı üretimi söz konusu olacak. Bunun yaratacağı deniz kirliliği sorununa dikkat çekilirken, yaratacağı kirliliğin kurulu tesislerin ‘kümülatif çevre etkisi’ ile değerlendirilmesi gerektiği kaydediliyor.

İki tesis, bu yılın Ocak ve Şubat ayında yıllık 950 ton üretim kapasitesi ile doğrudan 'ÇED gerekli değildir' belgesi almaya hak kazanmıştı. Defne A.Ş. Milas’tan, Trend Ltd. Şti. Ayvalık’tan ‘mecburi yer değişikliği’ gerekçesiyle tesislerini Arsuz’a taşımıştı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Hatay İl Müdürlüğü’nden yapılan duyuru ise şöyle: “Projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 01/11/2022 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecektir. ÇED Başvuru Dosyasını İncelemek isteyenler Bakanlık Merkezinde veya Hatay Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilirler. Halkın Katılımı Toplantısı yeri ve saati ile ilgili ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü ve Hatay Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden bilgi alınabilir.”

"Defne A.Ş., tesisleri kıyıdan 190 metre"

Pirinçlik mahallesinde ve deniz açıklarında 1.500 ton/yıla, üretim alanını da 30.000 m2 artırmak üzere başvuran Trend Deniz Ürünleri ve İnş. Tic. Ltd. Şti.’nin  talebi, 30.000 m2 üretim alanında 950 ton/yıl kapasiteli olarak uygun görülmüş, firmanın talebi 15.02.2022 tarihli duyuru ile ÇED Gerekli Değil kararı ile sonuçlandırılmıştı. Aynı süreç yine Pirinçlik açıklarında planlanan Defne Su Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.’nin talebinde de yaşandı. Firma, üretimini 1.500 ton/yıla, üretim alanını da 6.000 metrekareden 30.000 metrekareye arttırma talebine karşılık, bakanlık 2022 Ocak ayında 30.000 m2 üretim alanında 950 ton/yıl kapasitenin uygunluğunu onayladı; 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir' kararı verildi.

Pirinçlik deniz açıklarında kurulu iki balık çiftliği üretim kapasitesini yıllık 950 tondan 4 bin tona yükseltmeyi planlıyor. 216 bin m2 deniz alanında yapılacak yeni tesis için Defne A.Ş., tesisleri kıyıdan 190 metre, Trend Ltd. ise 325 metre daha uzaklaşmayı taahhüt ediyor. Arsuz Pirinçlik’deki tesislerde 8 bin tonluk üretim planlanıyor. Ancak aynı bölgede faaliyette bulunan Mazman Ltd. şirketi ile Sürsan A.Ş. de üretimini toplam 8 bin tona yükseltme yükseltmişlerdi. Kapasite artışına gidilmesi durumunda Pirinçlik-Karahüseyinli bölgesinde yıllık 16 bin tonluk kültür balıkçılığı üretimi söz konusu olacak. Bunun yaratacağı deniz kirliliği sorununa dikkat çekilirken, yaratacağı kirliliğin kurulu tesislerin ortak çevre etkisi ile birlikte değerlendirilmesi gerektiği kaydediliyor.

"950 ton/yıl kapasitenin uygunluğunu onayladı"

İki tesis, bu yılın Ocak ve Şubat ayında yıllık 950 ton üretim kapasitesi ile doğrudan 'ÇED gerekli değildir' belgesi almaya hak kazanmıştı. Defne A.Ş. Milas’tan, Trend Ltd. Şti. Ayvalık’tan ‘mecburi yer değişikliği’ gerekçesiyle tesislerini Arsuz’a taşımıştı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Hatay iy Müdürlüğü’nden yapılan duyuru şöyle: “Projeye ilişkin, halkı proje hakkında bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak amacıyla ÇED Yönetmeliğinin 9. maddesi gereğince 01/11/2022 tarihinde Halkın Katılım Toplantısı düzenlenecektir.ÇED Başvuru Dosyasını İncelemek isteyenler Bakanlık Merkezinde veya Hatay Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerinde duyuru tarihinden itibaren raporu inceleyerek, zamanlama takvimi içerisinde proje hakkında Bakanlığa veya Valiliğe görüş bildirebilirler. Halkın Katılımı Toplantısı yeri ve saati ile ilgili ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü ve Hatay Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünden bilgi alınabilir.”

Arsuz'un Pirinçlik mahallesinde, deniz açıklarında 1.500 ton/yıla, üretim alanını da 30.000 m2 artırmak üzere başvuran Trend Deniz Ürünleri ve İnş. Tic. Ltd. Şti.’nin  talebi, 30.000 m2 üretim alanında 950 ton/yıl kapasiteli olarak uygun görülmüş, firmanın talebi 15.02.2022 tarihli duyuru ile ÇED Gerekli Değil kararı ile sonuçlandırılmıştı.

Aynı süreç yine Pirinçlik açıklarında planlanan Defne Su Ürünleri San. ve Tic. A.Ş.’nin talebinde de yaşandı. Firma, üretimini 1.500 ton/yıla, üretim alanını da 6.000 metrekareden 30.000 metrekareye artırma talebine karşılık, bakanlık 2022 Ocak ayında 30.000 m2 üretim alanında 950 ton/yıl kapasitenin uygunluğunu onayladı; 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir' kararı verildi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19