'3 dönümde, 13 medeniyet tasvir edilecek'

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, EXPO 21 kapsamında, 3 dönümlük arazide 13 medeniyeti tasvir eden bir mozaik yapılacağını anımsattı.

GÜNCEL 11.01.2020 09:41:43 0

İskenderun/SES

Savaş, 'Bu dünya rekoru anlamına geliyor. Uğur Mumcu Meydanından çıkan bir şapeli bu alanda ağırlayacağız. Gastronomi köyü, dikey tarım uygulamaları da bu alanda yerini alacak. EXPO´nun ticaret yönü de bulunmaktadır. Avrupa´da maalesef önceki gibi değiliz, kırılganlıklar yaşıyoruz. Önce kendi bahçemizden işe başlıyoruz. Türk dünyasından bir kadın siyasetçi, bir kadın sanatçı ve kadın gazeteciyi Dünya Kadınlar Günü´nde ağırlamak istiyoruz. Amacımız, Türk dünyası ile Hatay´ı buluşturmak. Çünkü Hatay´ın konumu daha da güçlenecek. Biz güçlendikçe bu düzeni bozmak için içerden ve dışardan taarruzlar devam edecek. Bu nedenle Hatay´da ekonominin ve sosyal bütünleşmenin çok iyi olması lazım. Artık psikolojik zeminin daha iyi olması lazım. İzmir´de gerçekleştirdiğimiz fuar da bunlardan biriydi. Aynı fuarı Mersin´de gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Gerek ekonomik daralma, gerekse Türkiye´deki zihinsel ayrışmayı nasıl aşarız, toplumu nasıl birleştiririz diye düşünüyoruz. Özellikle kırsal kesimde istediği verimi alamayan vatandaşlarımız için özel çalışmalar yapıyoruz. EXPO´da yapmak istediğimiz şu; Hatay´ın tanınabilirliğini arttıracağız, Hatay´ın bundan sonraki süreç içerisindeki kırsal kalkınma master planını orada eriteceğiz ve insanları hem çiçekçilik, hem tıbbi ve aromatik bitkiler hem de fidancılık konusunda üniversite ile birlikte eğiteceğiz. Samandağ´da ne üretilir, neyi satamıyoruz, nasıl satabiliriz, nasıl markalaştırıp, coğrafik işaretlemesini yapabiliriz diye çalışmalara yön veriyoruz' değerlendirmesini yaptı.
Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak kadınlara istihdam olanakları sağladıklarını da ifade eden Savaş, 'Şu anda 250 kadına çiçek üretim konusunda destek veriyoruz. Kendi kurduğumuz seralarda 250 kadın çiçek üretiyor. Bizler sadece kadını değil ailelere de dokunuyoruz. Ailenin direği erkekler olarak görünse de görünmeyen direği de kadınlardır. EXPO çalışmalarımız doğrultusunda en çok kadınlarımızın yüzünün güleceğini düşünüyoruz. Kırsal kalkınmayı sağlamak amacıyla geleneksel ürünlerimizi kimlerin nerede üreteceği konusunda çalışmalar gerçekleştirmekteyiz. Bu konuda da özel bir üniversiteden destek alıyoruz. EXPO´yu yapmamızın en önemli nedeni kırsal kalkınmayı sağlayacak olmasıdır. EXPO ile Hatay dünyaya kapılarını açacak' görüşünü kaydetti.
Yayladağı´nda yetişen Karakılçık ve Ali Bayır buğday tohumları hakkında bilgi veren Savaş, HBB´den yapılan açıklamaya göre, şunları belirtti: 'Özellikle Karakılçık çok önemli, gluteni az, proteini ve lif oranı yüksek. Son olarak 14 dönüm ektik, ektiğimiz başka yerler de var. Yetiştiği zaman toplayıp dağıtacağız. GDO´lu buğdaylardan değil kendi insanımızla barışık ürünler üretmek istiyoruz. EXPO ile birlikte çok zorlu bir döneme giriyoruz. Bu dönemi iyi atlatırsak Hatay´ın kırsal kesiminin güçlenmesi ve ne yaptığını bilen çiftçilerin olması bizi çok mutlu edecek.'
Çöp depolama sahasında 15 bin evin aydınlanmasını sağlayacak elektrik üretildiğini anlatan Savaş, 'Bu çöp toplama sahasını nerede yaparsak yapalım tepki gösteriliyor. Şu anda kimseyi rahatsız edecek bir durum yok. Sineklerden rahatsız olabilirler ama şu anda 93 bin noktada larva mücadelesi veriyoruz' açıklamasında bulundu. Belediye personeline verilen sosyal denge tazminatının kesmediğini belirten Savaş, 'Anlaşma süresi bitti. Ekonomik durumumuz müsait olmadığı için de yeniden anlaşma yapmadık. Türkiye´nin gelmiş olduğu durum ortada. Paramız olursa yeniden verebiliriz. Sosyal denge tazminatı dediğiniz, işverenle çalışan arasında güvene dayalı fazla çalış sana para vereyim demek. Eğer buna devam edersek sadece çalışanına para veren ama hizmet edemeyen kurum durumuna düşeriz. Memlekette bir sürü sorun var biz mecburen bunların çözümü için çalışıyoruz. Önceliği hizmetlerimize vereceğiz ama imkanımız olursa çalışanımıza yeniden sosyal dengeyi verebiliriz' görüşünü kaydetti. Hayvan barınağını da kaldırmak istediklerini belirten Savaş, 'Düşündüğümüz iki üç yer var. Mahalle sakinleri tabi ki haklılar. Ben saygı duyuyorum, ama arıtma tesisi konusunda bilimsel gerçeklerle hareket etmek zorundayız' açıklamasını yaptı.


C. Atalay, TİP'in 5 ilçedeki adaylarına oy istedi

VP Hatay adayı Hadimoğulları: Seçimler, eşit koşullarda yapılmıyor

Erkan Baş: "Yoksul daha yoksul, zengin daha zengin oldu"

"Yeni İskenderun'u inşa etmeye sayılı günler kaldı"

Duduoğlu gençlerle görüştü

"Yönetimimizde muhtarların mahallelerle ilgili sorunları kalmayacak"

Bayır Bucak Türkmenlerinden Ceylan'a destek ziyareti

Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayatta kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,95% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2324,05% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00