30 Ağustos bağımsızlığın yolunu açtı

Türkiye Cumhuriyeti tarihinin dönüm noktalarından biri olan 30 Ağustos Zaferi´nin 97. yıldönümü Hatay´da coşkuyla kutlandı.

GÜNCEL 31.08.2019 10:12:15 0
30 Ağustos bağımsızlığın yolunu açtı

Nesrin Geyik/İskenderun

 İskenderun´da Atatürk Bulvarında düzenlenen kutlama programına törene Kaymakam İskender Yönden, Belediye Başkanı M. Fatih Tosyalı, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Alparslan Kılınç, Hatay milletvekilleri Suzan Şahin ile Abdulkadir Özel, gaziler, STK ve siyasi parti temsilcileri de katıldı.
Antakya´da düzenlenen törene Hatay Valisi Rahmi Doğan ile birlikte Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, 2. Hudut Alay Komutanı Alb. Ümit Durmaz, ilçe belediye başkanları, gaziler, STK ve dernek temsilcileri katıldı. Antakya Atatürk Anıtı´na çelenk sunma töreni ile başlayan kutlamalar, saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı´nın okunması ile devam etti. Kutlamalar çelenk sunma töreninin ardından Gündüz Caddesi´nde düzenlenen törenle devam etti.
30Ağustos Zafer Bayramı kutlama töreni, lise öğrencileri tarafından okunan şiirler ile devam etti. Kutlama törenleri, Hatay Büyükşehir Belediyesi mehteran takımının konseri ile sona erdi.
Arsuz´da da 30 Ağustos Zafer Bayramı´nın 97. yıldönümü dolalısıyla İlçe protokolü ile Kaymakamlık binasında bayramlaşarak akabinde Arsuz Atatürk Kent Meydanında Atatürk anıtına çelenk sunuldu.
Samandağ´da kutlama programı, 30 Ağustos Cuma günü saat 09:00´da Hükümet Konağı önünde Çelenk Sunma töreni ile başladı. Çelenk sunma törenine Samandağ Kaymakamı Murat Kütük, Samandağ Belediye Başkanı Av. Refik Eryılmaz, Samandağ Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Fatih Bildik, İlçe Emniyet Müdürü Duran Datlı, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hilmi Kapo, oda başkanları, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla İskenderun´da protokol üyelerinin de katılımıyla iskeleye demirleyen İskenderun Sahil Güvenlik Komutanlığı, TCG Karpaz Savaş Gemisi ziyaret edildi.
30 Ağustos Zafer Bayramının yıldönümü, yayımlanan mesajlarla da kutlandı.
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, mesajında 30 Ağustos´un zaferle sonuçlanan kahramanlık destanı olduğunu, Türk milletinin tek vücut olduğunda başaramayacağı hiç şeyin olmadığını ifade etti. Savaş, “Ulusal Kurtuluş Savaşı´nın dönüm noktalarından biri olarak tarihe geçen ve Türk milletinin yeniden doğuşunun ifadesi olan 30 Ağustos zaferi, Türkiye Cumhuriyeti´nin temelinin taçlandırıldığı tarihtir. Yıllardır sevgi, barış ve kardeşlik ruhuyla, tüm renkleriyle bir arada yaşayan, millet olmayı devlet olmaya tercih eden biz Hataylılar, 30 Ağustos ruhuyla gurur duymaya ve yaşamaya devam edeceğiz. Bizler bin bir zorluk ve cefayla kurulan cumhuriyetimizin değerlerine sahip çıkarak onları yücelteceğiz. Ay yıldızlı bayrağımıza, cumhuriyetimizin kazanımlarına, vatanımıza, milli ve manevi değerlerimize sarılmaya devam edeceğiz” dedi.

Arsuz Belediye Başkanı Asaf Güven yayımladığı mesajda “Büyük Taarruz´un 97. yıldönümünde Mustafa Kemal Atatürk´ü ve tüm silah arkadaşlarını sevgi, saygı ve minnetle anıyor, halkımızın ve kahraman ordumuzun 30 Ağustos Zafer Bayramı´nı en içten dileklerimle kutluyorum” ifadesini belirtti.
Payas Belediye Başkanı Bekir Altan, mesajında “Vatanımızın kurtuluşunu müjdeleyen bayramımızın yıl dönümünü milletçe, birlik ve beraberlik içerisinde büyük bir coşku ile kutlarken, bu zaferi bize miras bırakan, kanlarıyla canlarıyla bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle yad ediyorum” dedi.
İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı da yayımladığı mesajında, 30 Ağustos´un Türk Milletinin özgürlük ve bağımsızlık yolundaki inanç, irade ve kararlılığını bütün dünyaya gösterdiği, şanlı tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biri olduğunu belirtti. Bu tarihi zaferin, birlik ve beraberlik içinde hareket ettiğimiz sürece olmaz denilenleri başardığımızın bir göstergesi olduğunu kaydeden Başkan Tosyalı “Tarihten silinmek istenen Türk milleti, ´ya istiklal, ya ölüm´ diyerek, kazandığı bu zaferle sonsuza kadar hür, bağımsız ve onurlu bir şekilde yaşayacağını bütün dünyaya ispat etmiştir” ifadesini paylaştı.
Reyhanlı Belediye Başkanı Mehmet Hacıoğlu, Mustafa Kemal Atatürk´ün önderliğinde, 26 Ağustos´ta başlayan ve 30 Ağustos 1922´de zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muhaberesi´nin hürriyet ve bağımsızlığın yolunu açtığını söyledi. Hacıoğlu, “Bilinmelidir ki, dün Çanakkale´de, İstiklal Harbinde, 15 Temmuzda, Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatlarında olduğu gibi bu gün de ülkemizin bölünmez bütünlüğüne, birliğine ve dirliğine yönelik hain saldırılara karşı, aziz milletimiz, geçmişten aldığı ilhamla, milli birlik ve beraberlik şuuru içinde, hür ve bağımsız yaşama azim ve kararlılığını ilelebet sürdürecektir” mesajını paylaştı.

CHP Hatay İl Başkanı Halil İbrahim Özgün´ün mesajı ise şöyle: “Ulusumuzun milli mücadele sürecinde tarih sayfalarına adını altın harflerle yazdırdığı; Büyük Taarruz Zaferinin 97. Yıldönümünde 30 Ağustos Zafer Bayramımızı kutluyorum. Zafer elbette başaracağım diyenin ve başaracağına inananlarındır”
AKP Hatay İl Başkanı Mehmet Yeloğlu da kutlama mesajında “Kahraman Türk ordusu, binlerce yıllık şanlı tarihimizden süzülüp gelen köklü gelenekleri, milli manevi ve mesleki değerleriyle en zor zamanlarda nasıl ki vatanını ve milletini koruma azmiyle hareket ettiyse bugün de aynı azim ve kararlılıkla faaliyetlerini sürdürmektedir” değerlendirmesini yaptı. Yeloğmu, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Cumhuriyet tarihi boyunca devletimizle halkımızın bağlarını zayıflatmaya yönelik tüm çabalara rağmen, milletimiz daima ülkesine sahip çıkmış, bu uğurda hiçbir fedakârlıktan kaçınmamıştır. Milletimiz bu gücünü, 15 Temmuz 2016 gecesi demokrasimizi yıkmaya yönelik hain darbe girişiminin çökertilmesinde bir kez daha açıkça ortaya koymuştur. Bugün de, ülkemizin ve milletimizin birliğine, beraberliğine, kardeşliğimize ve geleceğimize yönelik tehditlerle karşı karşıyayız.”

Hatay Baro Başkanı Av. Ekrem Dönmez, yıldönümü kutlama mesajında ‘Cumhuriyete, Atatürk İlke ve Devrimlerine sahip çıkma kararlılığı, ülkemizde hukuk devletinin egemen olma ve demokratikleşme mücadelesini azimle sürdürme vurgusu yaptı. Dönmez, mesajında şu görüşleri dile getirdi: “O gün bağımsız bir ulus devletin yaratıldığı ve Cumhuriyetin temelinin atıldığı, demokratik, laik, çağdaş, üniter Türkiye yürüyüşünün başladığı gündür. Türk ulusu, her zaman ülkesine, Cumhuriyete, ulusal birlik ve beraberliğine yönelik iç ve dış tehditleri ortadan kaldırmayı başarmıştır. Onurla, kıvançla yıl dönümünü kutladığımız bu zaferle, tarihin hiçbir döneminde esareti kabul etmeyen ve şartlar ne olursa olsun bağımsızlığından, vatanın bölünmez bütünlüğünden, bayrak sevgisinden, milli ve manevi değerlerinden asla vazgeçmeyen bir millet olduğumuzun farkındayız. Bu vesileyle şunu da belirtmek isteriz ki, Türkiye Cumhuriyeti bölünmez bütünlüğünü her zaman koruyacaktır.”
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği adına yayımlanan mesajda 30 Ağustos zaferinin ülkemize laik, demokratik, çağdaş bir hukuk devleti olmanın kapılarını açtığı belirtildi. Mesajda, “Türk Devleti´nin, genç Türkiye Cumhuriyeti´nin temeli burada sağlamlaştırıldı, ölümsüz yaşayışı burada taçlandırıldı. Şimdi bize düşen; ülkemizin güvenliği, sağlığı, yönetsel, ekonomik, sosyal, siyasal, eğitsel, çevresel pek çok sorununun çözümünü; tüm yurttaşlarımızın fırsat eşitliği ve sosyal devlet ilkeleriyle barış içinde çağdaş eğitimden yararlanmasını, kısacası gerçek demokrasiyi geliştirmektir. Hukukun üstünlüğünü, laik ve bilimsel eğitimi yaşama geçirmeyi ilke edinen bir anlayışın iktidarda, muhalefette, tüm toplum kesimlerinde benimsenmesi ve bu doğrultuda birlikte çalışılması tek çaredir” ifadesine yer verildi.
AKP Kadın Kolları Hatay İl Başkanı Sara Gök de mesajında, “Mustafa Kemal Atatürk´ün, 30 Ağustos 1922´de tek yürek olan Türk milletiyle kazandığı eşsiz zafer ile tüm dünyaya özgürlük ve bağımsızlık dersi verdi. Bu zaferle Anadolu, ebedi olarak Türk yurdu haline geldi. Her türlü olumsuzluğa ve yokluğa rağmen kazanılan bu büyük zaferle, yüce milletimizin vatan sevgisi ve bağımsızlık ülküsü önünde hiçbir gücün duramayacağı, tüm dünyaya ilan edilmiştir. Ülkemizde bundan sonra da ihtiyacımız olan tek şey, birliğimizi, beraberliğimizi, dayanışmamızı güçlendirmek, Cumhuriyet değerlerimize sahip çıkmak, iç ve dış tüm düşmanların karşısına tek vücut olarak çıkmaktır” ifadelerini kullandı.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00