3000 yıllık kadın heykeli

Hatay´da, Suriye sınırına yakın ve Reyhanlı ilçe sınırlarındaki bölgede yürütülen kazılarda, özenle işlenmiş baş ve üst gövde gibi kadın heykelinin parçaları ortaya çıktı. Heykelin yüz ve göğüs kısımları tahrip edilmiş g

14.08.2017 11:35:43 0
3000 yıllık kadın heykeli

Toronto Üniversitesi Yakın ve Orta Doğu Medeniyetleri Bölümü´nde Doğu Arkeolojisi profesörü ve Tayinat Arkeoloji Projesi (TAP) direktörü Timothy Harrison, “Kafasını, omuzlarını ve sırtını kapatan bir örtünün altında, kıvrımlardan oluşan bir halka gözüküyor” dedi. TAP araştırmacıları, 1999´dan bu yana, eski sosyal karmaşıklığın ve devlet düzenindeki toplumların yükselişinin anlaşılması için Tayinat´ın istisnai kültürel kayıtlarını belgeliyor.

Kanada´nın Toronto Üniversitesi´nden Prof. Dr. Timothy Harrison başkanlığındaki 20 kişilik ekiple devam eden çalışmalarda, milattan önce 9. yüzyıldaki Geç Hitit Dönemi´ne ait olduğu belirlenen bir kadın heykeline ulaşıldı. Baş ve gövdeden oluşan, bir kısmı parçalanan heykelin, Kral Suppiluliuma´nın eşi olduğu tahmin edilirken, kesin sonuç yaklaşık 1 yıl sürecek çalışmalar sonuncunda belli olacak.
Kadın heykelinin kimliği henüz belirlenmedi, ancak arkeoloji ekibinin bazı fikirleri var. Harrison, “Eski Anadolu tanrılarının kutsal annesi olan Kubaba´yı temsil ediyor olabilir. Bununla birlikte, heykelin muhtemelen Kral Şuppiluliuma´nın karısı olan bir insan figürünü temsil ettiğini gösteren üslup ve ikonografik ipuçları var. Ya da Eski Tayinat´ın hanedan kurucusu Taita´nın karısı ya da annesi olan Kupapiyas adlı bir kadın olabilir.”
Harrison, şu değerlendirmeyi paylaştı: '2012 yılında Kral Suppiluliuma´nın heykelini bulmuştuk. Aynı bölgede yaptığımız çalışmalarda, belden yukarısı korunmuş şekilde bir kadın heykeli bulduk. Kral Suppiluliuma´nın eşi olma ihtimali oldukça fazla. Anadolu tanrıçası Kubaba´nın heykeli olabilir ancak bu heykel, inografik olarak bakıldığında daha çok bir insanı andırıyor. Son olarak da kraliyet ailesinin ilk atası ya da aileden bir soyluya ait olabilir, bu da bir ihtimal.”

Büyükelçi kazı alanını incelemişti
Hatırlanacağı gibi Kanada Büyükelçisi Chris Cooter, yaklaşık 2 hafta önce Toronto Üniversitesi´nden Prof. Dr. Timothy Harrison başkanlığında Tell Tayinat Höyüğü´nde yapılan kazı çalışmalarını yerinde görmek üzere gelmiş, Hatay Valisi Sayın Erdal Ata ile Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş´ı makamında ziyaret etmişti.


Anahtar Kelimeler: 3000 yıllık kadın heykeli

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,22
  • EURO

    34,84% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2417,04% -0,63
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00