30 Ağustos bağımsızlığın yolunu açtı

Başkomutan Mustafa Kemal´in komutasında zaferle sonuçlanan Büyük Taarruz Meydan Muharebesi'nin ve Cumhuriyet´in kuruluş yolunun 101. yılı yarın kutlanacak. Kutlama mesajlarında ise bağımsızlık ve özgürlük yorumu öne çıktı.

GÜNCEL 29.08.2023 19:39:00 0
30 Ağustos bağımsızlığın yolunu açtı

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlaması yarın İskenderun’da saat 09.00’da Hanife Uysal Ortaokulu bahçesinde Atatürk Anıtına çelenklerin sunulmasıyla başlayacak. Saat 09.30’da ise Kaymakam Murat Sefa Demiryürek ve beraberinde Garnizon Komutanı ve Belediye Başkanı ile birlikte kaymakamlıkta tebrikler kabul edilecek. Program, saat 10.00’da Atatürk Bulvarında konuşmalar ve geçit töreniyle sürecek. Saat 20.30’da da Nihal Atakaş Cami önünde toplanılarak İsmet İnönü (Fener) Caddesi üzerinden Mehteran eşliğinde Millet Parkı güzergahında fener alayı düzenlenecek. 

101’ı yıldönümü kutlama programı kapsamında yüzme müsabakaları 13.00’da Sakarya Mahallesi Yarı Olimpik Yüzme Havuzunda, Çocuk Şenliği 19:00-20:00 saatleri arasında Millet Parkında, Kuva-Yi Milliye Destanı adlı tiyatro gösterisi 19:00’da Belediye Kültür Sarayında gerçekleştirilecek.  30 Ağustos günü Deniz Müzesi ücretsiz olarak halkın ziyaretine açık olacak. 

30 Ağustos’un 101. Yılı kutlama töreni Arsuz’da ise Atatürk Kent Meydanında yapılacak. Kaymakam Hacı Hasan Gökpınar, Arsuzluları saat 09.30’da başlayacak çelenk sunma ve kutlama törenine davet etti. 

Savaş: Şanlı mirası aktarma gayretindeyiz

30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla yayımlanan mesajlarda da bağımsızlık vurgusu vardı. 

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, mesajında şunları ifade etti: “30 Ağustos Zafer Bayramı, tarihimizin en gurur verici ulusal bayramlarından biridir. Ebedi Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk önderliğindeki Türk milleti, bağımsızlık mücadelesinin en zorlu anlarında, tüm imkânsızlıklara ve yokluklara rağmen inanç ve gayretle savaşmıştır. Topraklarımızı işgal eden emperyalist güçlere karşı, imkânsız gibi görünen bu kutsal direnişi kazanarak, laik ve demokratik Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerini attı. Askerlerimizin cesaretiyle, kadınlarımızın fedakârlığıyla, köylülerimizin azmiyle, Kuvayi Milliye ruhuyla hareket eden tüm Anadolu’nun, Türk tarihine yeni bir destan yazdığı ulusal direnişimizin 101.  yıldönümünü kutlamaktan onur duyuyoruz.”

Demiryürek: Bağımsızlık ve hür yaşamın iradesi

İskenderun Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajında Dumlupınar’da kazanılar zaferin bağımsız ve hür olarak yaşama iradesini ortaya koyduğunu belirtti. Demiryürek’in mesajı şöyle: “Tarihi zaferlerle dolu aziz milletimiz ve şanlı ordumuzun, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kazandığı Büyük Zaferin 101. yıl dönümünü kutlamanın heyecanını hep birlikte yaşıyoruz. Hiç şüphe yok ki 30 Ağustos Zaferi, ordumuzun milletiyle tam olarak birleşmesinin ve bütünleşmesinin eseri olarak hepimizin haklı gururudur. Tarihten silinmek istenen milletimizin, bilakis tarihe yön vermeye devam edeceğinin en açık mesajlarından biri olan bu zafer, milli belleğimizden asla silinmeyecektir.”

Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven’in ‘Cumhuriyetimizin dirilişidir’ diye tanımladığı 30 Ağustos mesajında, “Bin yıldır yaşadığımız bu topraklarda, ilelebet kalma kararlılığının bir göstergesidir. Genciyle, yaşlısıyla, kadınıyla, erkeğiyle ülkemizin her köşesinden birlik, beraberlik içerisinde milletimizin bağrından çıkan kahramanlarımızın kazandığı bu büyük zaferi dünya tarihine altın harflerle yazdırmıştır. Büyük imkansızlıklara rağmen verilen bu mücadele, bugünümüze de ışık tutmaktadır. Bizler de Cumhuriyetimizi demokrasi ile taçlandırma hedefimizden asla vazgeçmeyeceğiz” ifadelerine yer verdi.

Reyhanlı Belediye Başkanı Reyhanlı Belediye Başkanı Mehmet Hacıoğlu’nun 30 Ağustos mesajı şöyle: “30 Ağustos Zaferi, çağdaş uygarlık düzeyine çıkmak için başlatılan büyük mücadelenin askeri alandaki başarısıdır. Başta ekonomi, eğitim olmak üzere öteki alanlardaki mücadelemiz sürüyor. Büyük Zafer’e ilham veren ruh, inanç ve irade, 101 yıl önce olduğu gibi bugün de milletimize istikamet çizmektedir.”

AKP Hatay İl Başkanı Mehmet Öntürk, mesajında şunları ifade etti: “Milletimiz nasıl yokluk ve imkânsızlığa rağmen kurtuluş mücadelesini zafere taşımışsa, bugünde asrın felaketi ile yok olan şehrimizi el birliğiyle ihya edecek. Geleceğimizi yeniden inşa edeceğiz. Bu husustaki irademizden ve zafere olan sarsılmaz inancımızdan kimsenin şüphesi olmamalıdır. Yaralarımızı birlikte saracak, aydınlık günlere yeniden kavuşacağız.

Samandağ Belediye Başkanı Av. Refik Eryılmaz, kutlama mesajında “Her türlü imkânsızlıklara rağmen zaferle sonuçlanan Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin 101. yıl dönümde özgürlük ve bağımsızlığa olan aşkımız 30 Ağustos 1922 günü kadar canlıdır. Ecdadımızın eşsiz kahramanlık destanlarıyla dolu olan Milli Mücadele sonucunda kazandığı bağımsızlığı, milli birlik ve beraberlik anlayışıyla her zaman korumak en temel görevimizdir” ifadelerine yer verdi.

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr. Tolga Depci 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajında “Türkiye Cumhuriyeti’ni inşa etme yolundaki kırılma anlarından biri olarak 30 Ağustos günü tüm dünyaya zor durumda bırakılmaya çalışan milletimizin şartlar ne olursa olsun zafer elde edebileceğinin ilanıdır” derken, 


Anahtar Kelimeler: Ağustos bağımsızlığın yolunu

Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19