338 oyla görüşülmeye geçildi

TBMM Genel Kurulu´nda dün yapılan oylamada, anayasa değikliği teklifinin maddelerine geçilmesi 338 oyla kabul edildi.

TÜRKIYE 11.01.2017 08:53:22 0
338 oyla görüşülmeye geçildi

Anayasa değişikliği tasarısı, iktidar partisi tarafından hazırlanmış ve Anayasa Komisyonu´ndan da geçmişti.

TBMM´de, 5 oturum sonunda teklifin maddeleri üzerinde görüşülmesine yönelik dün yapılan oylamada 480 oy kullanıldı. Oylamada kabul oyu 338, ret oyu 134 oldu. Milletvekilleri 2 çekimser, 5 boş ve 1 geçersiz oy kullandı. 

Başkanvekilinin oy kullanamaması ve bir vekili de mazeretli bulunan AKP, 314 sandalyesine ek olarak diğer partilerden 24 oy destek aldı. Oyların MHP´den geldiği kabul edilirken, 39 kişilik MHP grubunun 15 fire verdiği belirtiliyor. MHP grubundan 5 milletvekili, teklife evet oyu vermeyeceklerini daha önce açıklamıştı. HDP grubu ise, tutuklu 11 milletvekilinin ´oy kullanma hakları gaspedildiği´ gerekçesiyle oylamaya girmedi.

Bazı milletvekillerince, anayasaya göre, gizli yapılması gereken oylamada, ´gizlilik kuralı´nın ihlal edildiğini de öne sürüldü.

Karasayar, oylamayı mesajla duyurdu

Hatay Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Orhan Karasayar, oylama sonrası sosyal paylaşım sitesinden yayınladığı fotoğrafına şu görüşünü ilave etti: 'TBMM Genel Kurulu´nda yapılan gizli oylamada anayasa değişikliği teklifinin maddelerinin görüşülmesine geçilmesi 338 oyla kabul edilmiştir.'

Ertem açıklama yaptı

Hatay Milletvekili Birol Ertem de dün oylama sonrası yaptığı açıklamada, 'Meclisi mezara, demokrasiyi tarihe gömmeyeceğiz' görüşüne yer verdi. Başkanlık sisteminin vatanını, milletini, bayrağını seven, Misak-ı Milli sınırları içerisinde ülkemizin bölünmez bütünlüğüne inanan vatandaşların ortak sorunu olduğunu ifade eden Milletvekili Ertem, açıklamasında şunlara yer verdi: 'Bu bir siyasi, sağ-sol, laik-antilaik sorunu değil, ülkemizin geleceğinin sorunudur. Vatandaşlarımız verdikleri oylarla ülkemizin geleceğini değiştireceklerdir. Ya Başbakan Yıldırım´ın ´Başkanlık sistemi gelmezse ülke bölünür´ ifadesine bağlı kalarak, oy verip yasama-yürütme-yargı yetkisini tek kişiye devredip ülke bütünlüğünü riske atacaklar, ya da Başkanlık sistemini reddederek ülkemizin bölünmez bütünlüğünün devam etmesini sağlayacaklardır. 1923 yılında egemenliği Topkapı Sarayı´ndan alıp TBMM´ye getirdik, ama AKP Hükümeti egemenliği Meclis´ten alıp Beştepe Sarayı´na götürmeye çalışıyor. Türkiye´de Başkanlık Sistemi´ni isteyen iki kişi vardır...'

Başkanlık Sistemi´nde Bakanların 3/2´sinin Meclisin dışından Cumhurbaşkanı tarafından seçileceğini, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu üyelerinin sayıları 12´ye indirilip 6´sının Cumhurbaşkanı tarafından seçileceğini belirten Ertem, 'Demokratik, laik, hukuk devletlerinin en önemli özelliği, egemenliğin ulusta olması, egemenliğin yasama-yürütme-yargı erkleri arasında dengeli dağıtılması ve denetleme mekanizmalarının tam anlamıyla işlemesidir. Oysa bu değişiklik teklifiyle kuvvetler ayrılığı da, denetleme mekanizmaları da ortadan kaldırılmaktadır. Bölünemez, paylaşılamaz ve devredilemez egemenliğine ´kayıtsız ve şartsız´ sahip çıkan milletimiz adına Türkiye Büyük Millet Meclisi, zaferle taçlandırılan İstiklâl Harbi sonunda, 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyetimizi ilan etmiş ve tüm kuvvetlerin tek elde toplandığı monarşiyi tarihe gömerek, 1876 Kanunu Esasi ile başlamış olduğu anayasal yönetim sistemini, iktidarı yasama-yürütme-yargı arasında paylaştırarak kesin kuvvetler ayrılığı ilkesine dayanan ´parlamenter yönetim´ şeklini benimseyerek ülkemizi çağdaş demokrasiler düzeyine taşımıştır. Millete ait olan ´egemenliği´ vekâleten kullanan Türkiye Büyük Millet Meclisini devre dışı bırakacak, yasama-yürütme-yargı yetkisini tek kişiye, Cumhurbaşkanına, devredecek bir anayasa ülkemiz açısından büyük sorunlara yol açacaktır' görüşünü kaydetti. 

CHP Kadın Kolları MYK Üyesi Suzan Şahin de sosyal medya paylaşımında şunlara yer verdi: 'Anayasa değişikliğine 338 milletvekili evet demiş, 134 hayır. 472 toplam sayı. 28 milletvekili ise evet ya da hayır deme yetisine bile sahip değil. 338 milletvekili hele gizli oylama da Meclis´te açık açık oy kullanan yasa kural tanımaz milletvekillerini tarih kara sayfalarına yazacak... '

Oylama sonrası Başbakan Binali Yıldırım, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli´nin yanına giderek sonuçları değerlendirdi. 

AKP adına konuşan Meclis Grup Başkanvekili Bülent Turan, 'Şimdiye kadar birçok anayasa değişikliği görüşmesi yapıldı, yeni bir OHAL varmış gibi usül tartışması gibi söylemler doğru değil. İç tüzüğe bakacağız, karar vereceğiz. Biz 18 maddelik teklife karşıyız, oyunlarla Meclis´i ele geçirmek istiyoruz diyorsanız biz soğukkanlılıkla gayret edeceğiz' dedi.

CHP´li Deniz Baykal ise şunları söyledi: 'Günlük siyaset için değil Türkiye´ye sahip çıkmak için geldim. Bu sana mı düşer derseniz, hepimize düşer, evet bana da düşer. Buraya, seçilerek gelmiş siz milletvekilleri gibi ben de bütün siyasi ömrümü geçirmiş bir kişi olarak milletime karşı bu noktada konuşmak zorunda olduğumu düşünüyorum. TBMM´nin İstiklal madalyası ile onurlandırılmış bir İstiklal gazisinin oğlu olarak, babamın helalliğini kazanmak için burada konuşmak zorunda olduğumu düşünüyorum.'

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da, 'MHP´li vekiller olarak bu metne imza atmadık ancak bu değişiklik tekflifine ilişkin ilk teklifler sayın genel başkanımıza iletildikten sonra yapılan görüşmeler sonrası metin oluşturulmuştur. Ana muhalefet partisinin sorumluluğu yerine getirilmek yerine peşin peşin karşı çıkarak tutumunu baştan ilan etti' diye konuştu. 

CHP Grup Başkanveli Engin Altay ise, 'Türkiye´de bu anayasayla ilgili ne yaparsanız yapın ortada 12 Eylül hukuku varken Türkiye´ye demokrasi zaten yerleşmez. Bu Meclis´teki 4 parti bombalar yağarken buraya sahip çıkıyor, şimdi bundan vazgeçtiğini söylüyorsa ahlaklı şekilde ortaya koysun' değerlendirmesini yaptı. 

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım da, tutuklu bulunan partisinin genel başkanı Selahattin Demirtaş´ın mektubunu okudu. Mektupta, 'Meclis´in 11 vekilinin hakkı, oy kullanma hakkı gasp edilmişken bu görüşme hukuka aykırı olacaktır' ifadesi yer aldı.


Anahtar Kelimeler: oyla görüşülmeye geçildi

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,57% 0,19
  • EURO

    34,72% 0,25
  • GRAM ALTIN

    2420,85% -0,48
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00