´39 yıldır bu yara kanıyor´

19 Aralık 1978´de yaşanan Maraş´taki katliam, 39. yılında da kınandı, katliamda ölenler anıldı ve yaşamını yitirenlerin unutulmadığı mesajı verildi.

25.12.2017 09:52:32 0
´39 yıldır bu yara kanıyor´

 

Katliamda, en az 111 yurttaşınz yaşamını yitirdiği, 200 ev ve yaklaşık 100´nin işyerinin tahrip edildiği biliniyor. İskenderun Cemevi´nde düzenlenen etkinlikte konuşan Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı İskenderun Şube Başkanı Halil İbrahim Ayaz, '39 yıldır bu yara kanıyor, yara kapanmadı, acı dinmedi' dedi.
Maraş katliamının başlangıcının aslında 4 Nisan 1978´de ´Gijik Dede´ adlı alevi dedesinin katledilmesiyle başladığını, maraş katiamı sonrası söylentilerle kentin gerginleştirilidğini belirten Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı İskenderun Şube Başkanı Ayaz, 'Katliamda resmi rakamlara göre 121 kişi ölmüştür. Asıl rakamlar bunun çok üzerindedir. Maraş katliamının esas amacı, karanlık güçlerin ve derin devletin eliyle 12 Eylül askeri darbesine zemin hazırlamaktı. Maraş´ta Alevi, solcu, demokrat insanları kıyıma uğratmak ve sağ kalanları da baskı, sindirme, korku pisikolojisi ile göçe zorlamaktı. Böyle büyük ölçekli bir senaryonun derin güçlerden icazet alınmadan yapılması mümkün değildi. Zaten katliamda baş aktörün ´derin´ olduğu yıllar sonrra dönemin başbakanının çekmecesinden çıkan ´bilgi notu´yla ortaya çıkmıştı. Bugüne kadar yapılan bütün katliamları derin devletin anlayışıyla birlikte şeriatçı, faşist güçlerle elele birlikte yaptı' dedi.

´Katliamlar toplumda derin izler bıraktı´
Organize güçlerin üzerinin çeşitli hükümetlerce örtüldüğünü, korunduğunu ifade eden Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı İskenderun Şube Başkanı Ayaz, cemevinde yapılan anma töreninde şunları söyledi: 'Kerbela´dan sonra alevi toplumu Dersi´i, Maraş´ı, Sivas´ı, Gezi´yi yaşadı. Bu katliamlar alevi toplumunda derin izler bıraktı. Alev toplumu bu olayların hiçbirini unutmadı ve unutmayacaktır. Bu katliamlarda sorumluluğu bulunanlar ya hiç yargılanmadan kurtuldular ya da göstermelik dava dosyaları ile yargılanıp, beraat ettirildiler. Katliamlar tasarlanırken senaryonun en önemli parçası, katliamların önce izole edilmesi sonra da bu izolenin yardımı ile suçsuz ilan edilmesidir. Kuşkusuz katliamlarda yitirdiğimiz canlar, yüreğimizde bir ışık olmaya devam ediyorlar. Ama artık karanlığa ışık tutmak, bedenlerin ateşlerde küllenmesiyle değil, bilimle, teknikle akılla olmalı. Farklılıkların zenginlik olduğu bilinciyle beyinlere kazıyarak ve hepsinden önemlisi vicdanlarımızla, gçmişimizle, ayıplarımızla, suçlarımızla üzleşerek ışığı çoğaltmalıyız. Türkiye toplumu geçmişteki utançlarından temizlenmek, geleceğini de aydınlatmak zorundadır...'

´Toplumda bir barış iklimi yaratmalı´
Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı İskenderun Şube Başkanı Ayaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: 'Bizler bir intikam peşinde değiliz; Diyoruz ki, bu olayların bençzerlerinin bir daha olmaması için devletin gerekli tedbirleri almalıdır, toplumda bir barış iklimi yaratmalıdır. 21. yüzyıl insan hakları, özgürlükler ve bilim çağı olmalıdır. İnsan hakları, özgürlük ve bilim gibi kutsal değerler, uluslararası hukuk kurallarına uyulan, farklı kültürlerin ve inançların birarada yaşayabileceği bir dünya özleminin gerçekleşmesine katkı sunacağı ki, karanlık güçlere cevap olsun. Bu sebeple başta aleviler, Kürtler, sosyalistler, demokratlar, emekçiler ve diğer ezilen grupların güç birliği yapması ve ortak cephe oluşturması zorunludur.'


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

İskenderun’da yangın paniği

Kaymakam adaylarına başarı belgesi

İHD Şube Başkanı Coşkun: Geçmişle yüzleşin

Gazeteci Celal Başlangıç yaşamını kaybetti

Demirel Hatayspor’la yolları ayırdı

Başkan borçlanma yetkisi aldı

Hatay 3,8 sarsıldı

Sıkışan yolcuyu itfaiyeciler kurtardı

STK’lar imam Hasan İnci cinayetini sordu

İskenderun yeniden suya teslim

İsdemir’de çocuk tiyatrosu

1 Mayıs’ta temizlik işçilerini hatırlattılar

1 Mayıs Gar alanında kutlandı

Samandağ'da belediye 180.8 milyon lira borçlu

  • BIST 100

    10336,5%0,68
  • DOLAR

    32,26% 0,04
  • EURO

    34,69% 0,08
  • GRAM ALTIN

    2399,41% -0,39
  • Ç. ALTIN

    3903,08% 0,24