“3. Türkiye Travmatik Stres Kongresi Arsuz’da başladı

Aralarında Akademisyen ve uzmanların yer aldığı 200’den fazla ruh sağlığı ve saha çalışanının bulunduğu “3. Türkiye Travmatik Stres Kongresi” Arsuz’da gerçekleşiyor.

SAĞLIK 1.09.2023 19:08:00 0
“3. Türkiye Travmatik Stres Kongresi Arsuz’da başladı

TARDE (Travma ve Afet Ruh Sağlığı Çalışmaları Derneği), İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin iş birliği ve Arsuz Belediyesi’nin desteğiyle başlayan kongrede akademisyenler, uzmanlar ve STK temsilcileri yer alıyor. ‘Kolektif Sorumluluk ve Hayatı Yeşertmek’ temasıyla, deprem felaketinin yarattığı psikolojik ve sosyal etkilere ilişkin bilimsel bulgu ve deneyimlerin paylaşılacağı kongrede sahada çalışan STK'ların deneyimleri de paylaşılacak.

Arsuz’da bu organizasyonların yapılmasından memnuniyetini dile getiren Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven, “Herkesin bildiği gibi 6 şubatta çok büyük bir felaket yaşadık. Sevdiklerini, yakınlarını, akrabalarını kaybeden insanlar var. O anki yaşananlar gözlerimizin önünden hiçbir zaman gitmeyecek. Bu yaşanılan felaketin boyutu resimlerle, haberlerle veya kelimelerle anlatılacak seviyede değildi. Sizin gibi duyarlı kişilerin, akademisyenlerin Arsuz’u seçerek böylesi bilimsel bir çalışmanın yapılmasına vesile olması bizim açımızdan çok önemli. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Yaşanılan travmaları ve sonrasını sizler bu çalıştayda tartışacaksınız. Hep birlikte, kime ne görev düşerse sizlerle birlikte yerine getireceğiz” dedi

Arsuz’un tarım ve turizm kimliğine, çok kültürlü ve dilli yapısına dikkat çektiği konuşmasında >Başkan Güven, “Kısaca Arsuz’da bahsedecek olursak 70 km’ye yakın sahil kıyı şeridi olan ve her zaman tarım ve turizm ile anılan bir ilçe. Yazın nüfusu ortalama 3,4 kata çıkmaktadır. Kültürü ve mozaik yapısıyla ünlü bir ilçe. Bizler bu yönde çalışmalarımızı sürdürürken, böylesi bir felaket biz yöneticileri hem proje hem de çalışma bakımından maalesef engelledi. Ama sizlerin ve sizler gibi destekçilerin sayesinde ayağa kalkarak ileride daha iyi bir Arsuz’a kavuşacağız” ifadelerini kullandı.  

6 şubat depreminin literatüre Kahramanmaraş Pazarcık ilçesiyle anıldığını ancak en çok hasarın aslında Hatay’da olduğunu belirten Arsuz Kaymakamı Hasan Gökpınar, depremin yıkımı ve travmasının ağır yaşandığını vurguladı. Kaymakam Gökpınar, şunları kaydetti: “Depremin en fazla vurduğu yerler Defne, Samandağ, Kırıkhan, İskenderun çok fazla etkilendi. Arsuz genelinde 159 canımızı kaybettik. Bu Travmatik stresin en zirve yaptığı zaman bu depremdi. Biz yöneticiler olarak bunu içimize işleyecek kadar hissettik. Ama bütün bu olumsuzluklara rağmen bu süreci diğer ilçelere göre daha hızlı atlattık. Artık bu Travmatik stresin akademisyenlerimiz tarafından konuşulmasında fayda var. Ben bu kongrenin faydalı olacağını ümit ediyorum.”

Bu kongrenin özellikle kentlerinde yapılmasından dolayı mutlu olduğunu belirten Arsuz Kent Konseyi Başkanı ve Füsun Sayek Sağlık ve Eğitim Derneği Başkanı Prof. Dr. İskender Sayek, bilimsel çalışmalara her zaman destek olduklarını ve bu tarz konferans, kongrelerin desteklenmesi gerektiğini belirterek emeği geçen herkese teşekkür etti.   

Afet ile ilgili çalışmaların hızlı bir şekilde gerçekleşmesi gerektiğini belirten İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ege Yazgan, depremde yakınlarını, evini kaybedenlerin nasıl ayakta tutulacağı yönünde de çalışmaların yapılması, travmatik çalışmaların hızla yapılması gerektiğini belirtti. Yazgan, ülkede afetlerden kaçmanın mümkün olmadığını, ancak nasıl başa çıkılması gerektiğinin de planlanmasının önemini vurguladı. 

Arsuz’da gerçekleştirilen ‘3. Türkiye Travmatik Stres Kongresi’nde;  Arsuz Kaymakamı Hacı Hasan Gökpınar, Arsuz Belediye Başkanı Dr. Asaf Güven, İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ege Yazgan, Füsun Sayek Sağlık Ve Eğitim Derneği Başkanı Prof. Dr. İskender Sayek, Travma Ve Afet Ruh Sağlığı Çalışmaları Derneği Başkanı Prof. Dr. Özlem Karaırmak,  3. Türkiye Travmatik Stres Kongre Başkanı Doç. Dr. Ersin Uygun, Meclis Üyeleri, STK Temsilcileri ve akademisyenler yer aldı. 3 gün sürecek kongre Arsuz Belediyesi Gökmeydan Nazım Hikmet Kültür Merkezinde gerçekleşecek. 

 


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19