43 bin kitap okuyucuyu bekliyor

İskenderun Halk Kütüphanesi Müdürü Nebil Özdemir, kentin Atatürk Bulvarı üzerinde ve eski doğumevi alanında belediye tarafından planlanan kütüphane binasının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılaca?

GÜNCEL 19.01.2022 17:55:43 0
43 bin kitap okuyucuyu bekliyor

Akın Bodur/İskenderun

Sahilde planlanan iki katlı kütüphane projesinin tamamlanıp, ihalesinin yapıldığını ve yer tesliminin gerçekleştiğini, yapımına da Mart veya Nisan aylarında başlanabileceğini söyledi. 2019 Aralık´ta boşaltılan İskenderun halk kütüphanesi eski binasının da bakanlık bünyesinde olup, hazırlanan projesisinin restorasyon çalışması sonrası ´okul öncesi´ yaş çocuklara yönelik kütüphane olarak kullanıma açılabileceğini ifade eden Özdemir, iki kütüphane alanının projesinin de koronavirüs salgını nedeniyle uygulamaya geç geçtiğini belirtti.

/resimler/2022-1/19/2029175825410.jpg

Kütüphanedeki kitap sayısı 43.343
Kentte faaliyet gösteren; Evimiz İskenderun Süpürge Derneği ve Ayna İskenderun Kültür Sanat Derneğinin işbirliğiyle düzenlediği Geleneksel Çarşamba Sohbetleri´nin konuğu olan İskenderun Halk Kütüphanesi Müdürü Nebil Özdemir, katılımcılarla 'Kitap sevgisi kütüphanelerin işlevi; Eski kütüphane, yeni Kütüphane ve kütüphane projeleri' üzerine söyleşi yaptı. Anne ve babasının kütüphaneci olduğunu, bu nedenle kendisinin yaşamının kütüphanede geçtiğini, kütüphanecilik eğitimi alıp, askerliğini de askeri kütüphanede yaptığını anlatan Özdemir, 'Kütüphaneye benim için sadece bir işyeri olmaktan farklı bir şey. Çünkü, kütüphane yaşam alanım oldu' değerlendirmesini yaptı.

'Kütüphane, etkileşim alanı'
İskenderun Halk Kütüphanesi Müdürü Nebil Özdemir, kütüphanedeki kitap sayısının 43.343 olduğunu ve farklı dillerde yayınların bulunduğunu söyledi. İskenderun Halk Kütüphanesinin geçici olarak yeni binaya taşınması ve teknolojinin gelişip yaygınlaşması üzerine kütüphaneyi kullanan kişi sayısının eskiye göre oldukça azaldığını ifade eden Özdemir, 'Teknoloji bu kadar yaygın olmadan önce, kütüphanelere büyük ilgi oluyordu. Özellikle okulların dönem ödevleri sırasında kapasitenin tamamı kullanılıyor ve içeri girmek için uzun kuyruklar oluşuyordu. Bol kaynağın olduğu ve yoğun ilginin bulunduğu kütüphanede gelenlere hizmet verebilmek için çalışanların çay içmeye bile vakti olamıyordu. Bu yoğunluğun, kütüphanedeki katılımın yüksek olmasının bilgilenmeye gelenler arasında etkileşimi olurdu ve bu etki olumlu yansırdı. O dönemlerde yılda 120.000-130.000 kişi kütüphaneyi kullanıyordu. Teknolojinin gelişmesi ve yaygınlaşması ile bu sayı azaldı. Şimdilerde yılda 30.000-40.000 kişi kütüphaneye geliyor. Etkileşim elbette yine var ama eksiki kadar olmayabilir. Bunda kütüphanenin yeni rotasyonu ve bina koşullarının da etkisi olabilir' diye konuştu.

'Kütüphane, hayale ulaşma basamağıdır'
Kütüphane müdürü Özdemir, 'Kütüphane, sadece bir çalışma yeri değildir. Hayali olan kişilerin o hayaline ulaşması için ilk ve en büyük basamak olan yerdir. Hayale ve bilgiye ulaşmak için kütüphanelerde çok imkan var. Kütüphaneye ödev yapmaya gelen çocukların, düşündüğü alan dışında alanları tanıdıkça başka alanlara ilgi duyması da mümkündür. Kitap okumak hayal kurmayı getirir ve beyni geliştirir. Çok kitap okumak, anlık kararların verilmesi durumlarında oldukça yararlı olur. Okuma alışkanlığı da pratik zekayı geliştirmektedir' değerlendirmesini yaptı. Kütüphanelerin çocuk, genç ve yetişkinlerin bilgiye ulaşmak, ödev yapmak, günlük gazeteleri takip etmek gibi gerekçelerle her yaştan yurttaşa hitap ettiğini anımsatan Nebil Özdemir, bilgilenme yeri olan kütüphanelerin, ´bedava ısınma, rahat ders yapabilme, özgürce bilgiye ulaşma, rahatlıkla birşeyler içilebilecek yerler´ olduğunu da kaydetti ve çocuk, genç ve yetişkinlerden oluşan yöre halkını, kütüphaneleri kullanmaya´ davet etti. Günümüzde özel kütüphanelerin parayla hizmet verdiğini anımsatan Özdemir, kentteki halk kütüphanesinde 1956´dan itibaren gazete arşivlerine ücretsiz ulaşma imkanı olduğunu da belirtti.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57