48 saat önce bildirim şartı

Düğün ve organizasyonlarda silah sıkılmasına yeni önlemler

GÜNCEL 3.11.2018 10:56:39 0
48 saat önce bildirim şartı

Bayram, düğün, uğurlama, spor müsabakası gibi organizasyonlar sırasında yerleşim alanlarında ateşli silahlarla havaya ateş açılması sonucu yaralama ve ölüm olaylarına karşı Hatay Valiliği bir dizi kararı uygulamaya koydu. Buna göre düğün, sünnet düğünü, açık hava konseri ve benzeri organizasyonların düzenlenebilmesi için organizasyon saatinden en az 48 saat önce ilçe kaymakamlıklarına veya polis ve jandarma birimlerine yazılı bildirimde bulunulması gerekiyor.

Hatay Valiliği, 2016 yılından bugüne uygulanan Düğünlerde Alınacak Tedbirler konulu genelgeyi yürürlükten kaldırırken bugünden itibaren yeni uygulamaların başlatıldığını duyurdu. Aksine davranan kişiler hakkında durumlarına uyan adli veya idari işlemlerin başlatıldığı uyarısı da yapıldı. Valilik kararında, “Ülkemiz genelinde bayram, düğün, uğurlama, spor müsabakası gibi organizasyonlar sırasında meskûn mahallerde ateşli silahlarla havaya ateş açılması nedeniyle, yaralama ve ölüm olaylarının meydana geldiği görülmektedir. Bazı organizasyonlarda kamu görevlileri tarafından da ateşli silah ile havaya ateş açıldığı, havaya açılan ateş sonucu vatandaşlarımızdan yaralananların olduğuna dair sosyal medyada paylaşımlar ile basın yayın organlarında bu yönde haberlerin yer aldığı görülmektedir. İl İdaresi Kanunu ve Türk Ceza Kanunu´nun ilgili maddeleri çerçevesinde kişilerin can güvenliğinin korunması, suç işlenmesinin önlenmesi, kamu düzeni ve esenliğinin sağlanması amacıyla; düğün, nişan, eğlence ve benzeri organizasyonlarda, silahla havaya ateş edilmesine müsaade edilmemesi ve bu yolla meydan delen yaralama, ölüm gibi istenmeyen olayların önlemesi amacıyla bazı tedbirlerin alınması büyük önem arz etmektedir. Bu itibarla; kamu düzeninin korunması, vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği için il sınırları içerisinde yapılan düğün, nişan, uğurlama, spor müsabakası ve benzeri etkinliklerde aşağıdaki usul ve esaslara göre hareket edilecektir” denildi.

Valilik kararına göre etkinliklerle ilgili yeni uygulamalar şöyle:

Düğün, sünnet düğünü, açık hava konseri ve benzeri organizasyonların düzenlenebilmesi için organizasyon saatinden en az 48 saat önce ilçe kaymakamlıklarına veya polis ve jandarma birimlerine yazılı bildirimde bulunulacaktır.
Yapılacak bildirimde; organizasyonun yeri, tarih ve saati, organizasyonu düzenleyen kişinin kimlik ve iletişim bilgileri eksiksiz bulunacaktır.
Mahalle ve sokak gibi açık alanlarda yapılacak organizasyonlarda, giriş ve çıkışların kontrollü olması için fiili ehliyete sahip ve 18 yaşını doldurmuş en az üç kişi, düğün sorumlusu olarak program saatinden 48 saat önce ilgili güvenlik birimine yazılı olarak bildirilecektir.

Düzenleyiciden taahhütname alınacak
Organizasyon sahiplerine izin verilirken organizasyonda, yanıcı ve patlayıcı madde ile silah kullanılmaması, havaya ateş açılmaması hususlarına ilişkin taahhütname alınacaktır.
Açık alanlarda yapılan organizasyonlarda, organizasyon alanının etrafı gerektiğinde ilgili güvenlik biriminin talebi üzerine organizasyon sahiplerince bariyerle çevrilecektir.

Salon toplantılarına özel güvenlik
Düzenlenecek organizasyonlarda patlayıcı, yanıcı maddeler ile silah kullanıldığının tespiti halinde güvenlik kuvvetleri faillerin yakalanması için gerekli tedbirleri alacaktır. Yapılan uyarıların dikkate alınmaması ve faillerin yakalanması konusunda yardımcı olunmaması halinde organizasyon durdurulacaktır.
Kapalı salonlarda ve otellerde yapılacak düğünlerde, düğüne katılanlar görevli özel güvenlik personeli tarafından aranacaktır.
İdari, siyasi, sosyal, kültürel, ekonomik alanda ilimize katkı sağlayan kişilerin düğünlerinde belirtilen tedbirlerin yanı sıra genel kolluk birimleri de, ek tedbirler alacaktır.
Düğün nişan ve benzeri törenlerin yapıldığı kapalı salon, otel ve benzeri iş yerlerinde özel güvenlik personeli çalıştırılması zorunludur.
Bu tip organizasyonlarda davetli olarak bile bulunan kolluk görevlileri ihbar, tutanak altına almak ve müdahale yükümlülüklerini yerine getirmedikleri takdirde haklarında soruşturma açılacaktır.
Muhtarlar bölgelerinde bu durumun olduğunu öğrendiklerinde kolluk birimlerine ihbarda bulunma yükümlülüklerini yerine getireceklerdir.

´Silah yasaktır´ afişi
Organizasyon sahipleri tarafından açık alanlarda yapılacak kutlamalarda farkındalık oluşturmak amacıyla 50x70 cm ebadında havaya ateş açılmaması/silah kullanılmamasına yönelik hazırlanan ekteki afiş örnekleri temin edilerek tüm katılımcıların görebileceği şeklide organizasyon alanlarına asılacaktır.
Kamu personelinin, katıldığı organizasyonlarda silahı ile havaya ateş açtığının tespit edildiği durumlarda ilgili kamu personeli hakkında derhal disiplin işlemlerine başlanılacak, bu kamu görevlileri hakkında idari para cezası uygulanıp uygulanmadığı hususuna soruşturma esnasında özellikle dikkat edilecektir.


Anahtar Kelimeler: saat önce bildirim şartı

Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,29
  • EURO

    35,09% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2308,86% 1,39
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29