5 Temmuz´a sade kutlama

Türk askerinin İskenderun´una girişinin 79´uncu yıl dönümü düzenlenen sade bir törenle kutlandı.

6.07.2017 10:56:31 0
5 Temmuz´a sade kutlama

Burak Milli/İskenderun

Türk ordusunun İskenderun üzerinden Hataya girişinin 79. yıldönümü Atatürk Anıtında askerler ile çok az sayıdaki yurttaşın katıldığı çelenk sunumu ile kutlandı. İskenderunluların 1974 yılından bu yana festivale dönüşen etkinliklerle gerçekleşen 5 Temmuz programı, en son 2015 yılında 33. İskenderun Uluslararası Kültür ve Turizm Festivali´yle birleştirilerek kutlanmıştı.
Atatürk Anıt Meydanı´ndaki törende, İskenderun Kaymakamı Recep Öztürk, 39´uncu Mekanize Piyade Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Tevfik Erkan Olgay ve İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Atatürk Anıtı´na çelenk sundu.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı´nın ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşan İskenderun Belediye Başkanı Dingil, törende yaptığı konuşmada, İskenderun´un kurtuluşunun 79. yıldönümünü gurur, sevinç ve geleceğe olan güvenle kutladıklarını belirtti.
5 Temmuz´un İskenderun´un ve Hatay´ın kaderini değiştiren tarihi bir gün olduğunu ifade eden Dingil, şöyle devam etti:
'5 Temmuz 1938 asla vazgeçemeyeceğimiz bağımsızlık tutkusunun İskenderun´da kendisini gösterdiği bir gündür. O gün umudunu ve özgüvenini tazeleyen halkımız, varoluş iradesini kıracak hiçbir gücün olmadığını, dünyaya bir kez daha göstermiştir. Bugün de milletçe gelecek hedeflerimizin doğrultusunda ve kararlılıkla ilerlerken devraldığımız değerli mirası, aynı yüksek ruh ve bilinçle koruyor, birlik ve beraberlik içerisinde yaşama irademizi devam ettiriyoruz.'

“İskenderun sevgi ve hoşgörünün kenti”
İskenderun halkının gücünü ortaya koyduğu 5 Temmuz gününün cesaretin, azmin ve kahramanlığın timsali ve belgesi olduğunu aktaran Dingil, Türkiye Cumhuriyeti´nin onur yurttaşları olmaktan gururlu olduklarını söyledi. İskenderun´u sevginin ve hoşgörünün hakim olduğu Türkiye´nin en büyük ve güzel kentlerinden birisi olarak tanımlayan Dingil, şunları kaydetti:
'İskenderun ekonomik gelişmişliğiyle, düzeyiyle, sanayisiyle, limanı ve stratejik önemiyle Ortadoğu´da, bölgede ve dünyada bugün daha çok fark edilen bir kenttir. İskenderun sürekli büyüyen ve gelişen sosyal ve ekonomik bir potansiyele sahiptir. İskenderun´da yaşamak bir ayrıcaklıktır. İskenderun´a hizmet etmek ise bizler için büyük bir onurdur. İskenderun´u çağdaş ve modern bir kent olarak alt yapısıyla, üst yapısıyla sosyal ve kültürel yaşamıyla, daha ileri bir düzeye yükseltmek ve geleceğe hazırlamak bizim için tarihi bir görev ve sorumluluktur.”

“İskenderun için bilimsel olanaklarla çalışıyoruz”
İskenderun için bilimsel yaklaşımla ve ileri teknolojinin sağladığı olanaklarla çalıştıklarını da sözlerine ekleyen Dingil, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Her adımda İskenderun´un bugünkü geleceğini ön gören projeler hazırlanmakta ve hayata geçirmek için büyük bir gayret gösteriyoruz. Bugün İskenderun´dan sorumluyuz. Bunun yanı sıra hep birlikte çocuklarımıza yaşamaktan mutluluk duyacakları bir İskenderun´u hazırlamaktan mükellefiz. İskenderun´u geliştirmek sürekli ileriye götürmek ve aynı zamanda 5 Temmuz 1938´de bize özgürlüğümüzü getirenlere ve Hatay davasını başarıyla sonuçlandıran büyüklerimize karşı vicdani bir sorumluluğumuz olduğunu da unutmamız gerekir.”

“İskenderun´a hizmet bir onur”
İskenderun´a hizmet etmeyi onur olarak yorumlayan Dingil, “Belediye meclis üyelerimiz ve bütün belediye çalışanlarımızla her zaman İskenderun ve İskenderun halkının hizmetinde olduğumuzu arz etmeyi bir borç bilirim. Bizi esaretten ve işgalden kurtaran, bu güzel memlekette Türkiye Cumhuriyeti´nin onurlu yurttaşları olarak yaşama imkanı veren başta Hatay davasına sahip çıkan Mustafa Kemal Atatürk´ü kahraman Türk ordusunu ve bütün yaşamını Hatay davasına adayan büyüklerimizi şükranla anıyor, değerli İskenderunlu vatandaşlarımı en içten saygı ve sevgilerimle selamlıyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Başkan Dingil, Anıt Şeref Defterini imzaladı.

Dar katılımlı tören
Dar bir katılımla gerçekleşen törene İSTE Rektörü Türkay Dereli, İskenderun Deniz Üs Komutanı Kurmay Albay Aykar Tekin, kamu kurum ve kuruluşlarının ilçe müdürleri, askeri personel, emniyet teşkilatı mensupları, siyasi parti teşkilatları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar, şehit aileleri, gaziler, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.

 

Savaş: 5 Temmuz kıvanç duyduğumuz bir tarih

Hatay Büyükşehir Belediye (HBB) Başkanı Lütfü Savaş, İskenderun´un kurtuluş bayramı dolayısıyla yayımladığı mesajında Türk ordusunun İskenderun´a gelişinin 79. yıldönümünü büyük gurur ve mutlulukla kutladığını belirtti. Başkan Savaş, “Kahraman ecdadımızın Dörtyol´da ilk kurşunu sıkarak başlattığı milli mücadele kararlılığı ordumuzun Hatay´a gelişine kadar sürmüştür. Kuvayı milliye ruhundan bir an olsun vazgeçmeyen İskenderun ve Hatay halkı, kendini anavatandan ayrı görmemiştir. 5 Temmuz 1938 günü azmin, inancın, fedakârlığın, cesaretin ve vatan toprağına bağlılığın en önemli simgelerinden biridir. Kıvanç duyduğumuz tarihlerden biri olan bu gün, yolumuzu aydınlatmaya ve hedeflerimize sağlam adımlarla yürümemize yardım etmeye devam edecektir” dedi.


Anahtar Kelimeler: Temmuz sade kutlama

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

Proje üreten derneklere destek sözü

"Hizmetler vatandaşın ayağına götürülecek"

"Rekor oyla" destek istedi

Konteyner kentte seçim çalışması

Hak sahipliğinde 1 günlük başvuru süresi

Pirireis sakinleriyle iftarda buluşan CHP: Seçimi kazanacağız

Öntürk: Önceliğimiz konut ihtiyacının karşılanması

  • BIST 100

    8806,72%-0,01
  • DOLAR

    32,31% 0,18
  • EURO

    35,06% -0,15
  • GRAM ALTIN

    2283,19% 0,26
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00