61 hektarlık ormana mermer ocağı

İskenderun´un Akçay-Güzelçay mahallesi mevkiinde mermer ocağı yapılmasına yönelik projenin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) Halkın Katılım Toplantısı, yöre halkından kaçırılarak yapılmaya çalışıldı.

GÜNCEL 13.07.2022 15:48:15 0
61 hektarlık ormana mermer ocağı

Akın Bodur/İskenderun

 Davut İnşaat ve Sanayi Ticaret firması tarafından R: 201802099 ruhsat numaralı sahada kurulması planlanan mermer ocağının ÇED toplantısı, ocağın kurulacağı yerleşim alanı Akçay-Güzelçay mahallesi kilometrelerce uzaktaki Yunus Emre Mahallesi 2 Nolu Taziye Evinde yapılmaya çalışılınca, yöre sakinleri olaya tepki gösterdi. Yunus Emre Mahallesindedeki ÇED toplantısının, yapılacağı açıklanan taziye evinde askı yoluyla bölgedeki sakinlere duyurulmadığı bildirildi.

Mahalle muhtarı: Bana toplantı bilgisi gelmedi
Çevre, İklim ve Orman Hatay İl Müdürlüğü görevlileri ile Davut İnşaat ve Sanayi Ticaret firması yetkilileri, Amanos Dağı´ndaki 61 hektarlık ormanlık alana yapılması planlanan memer ocağının ÇED görüşmesi için Yunus Emre Mahallesi 2 Nolu Taziye Evindeki toplantıya geldi. Toplantıya, Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Güzelçay Mahallesi Muhtarı Mehmet Zebun, İskenderun´un farklı mahallelerinden gelen bazı siyasi partilerin il ve ilçe ile bazı sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri de katıldı.
Toplantıda konuşan Güzelçay Mahallesi Muhtarı Zebun, ÇED toplantısına ilişkin kendisine hiçbir bilginin gelmediğini, bilginin olmaması üzerine yöre halkını bilgilendirme imkanı bulamadıklarını belirtti.

Milletvekili Şahin: Salonu terk edin
Hatay Milletvekili Şahin ise toplantının yapıldığı yer ile ÇED konusunun yapılacağı mermer sahası arasında kilometrelerce fark olduğunu, mermer ocağının Güzelçay ve Akçay mahallesi sakinlerini ilgilendirirken, toplantı yeri için farklı yerin seçilmesini eleştirdi. Toplantının hukuksuz şekilde yapılmaya çalışıldığını belirten milletvekili Şahin, toplantıya mesafe, ulaşım imkanının olmaması gibi gerekçelerle yöre halkının katılmadığını anlattı. Toplantıya katılan olmadığını ve orada bulunan bazı kişilerin gözlemci olduğunu ifade eden ve toplantıyı düzenlemeye çalışanlara 'Siz burada hukuksuz iş yapıyorsunuz. Buna gerek yok. İşinizi hukuka uygun yapın' diyen milletvekili Şahin, salonda gözlemci olarak bulunanların da salonu terk etmesini istedi. Firma ve toplantıyı düzenlemeye çalışan müdürlük yetkilileri ise toplantıya ilişkin evrakları okumaya başlayarak, toplantıyı açmaya çalıştı. Bunun üzerine toplantıyı düzenleyenler ile katılımcılar arasında sözlü tartışmaların yaşandığı ÇED toplantısı, yurttaşların katılımı olmadan yapılmaya çalışıldı.

Ocağın yıllık üretimi 14.814 metreküp olacak
İskenderun Belediye Meclisi eski Üyesi ve Akçay mahallesi sakinlerinden Osman Çolak, 'Akçay mahallesini ilgilendiren konu, Yunus Emre mahallesinde ÇED´e çıkarılıyor' dedi ve olayı Ali-Cengiz Oyunu olarak nitelemişti. Mermer ocağının yıllık üretiminin 14.814 metreküp, aylık üretiminin 1.234,5 metreküp, günlük üretiminin ise 49,4 metreküp olmasının planlandığı öğrenildi. Akçay Çevre ve Sosyal dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Bebek ise İskenderun kaymakamlığına verdiği dilekçede, ormanlık alana kurulması planlanan mermer ocağının 61,60 hektarlık almanı kapsadığını belirtmişti. Proje sahasının Akçay (Güzelköy) Mahallesine yaklaşık 1.100 metre, Aşkarbeyli mahallesine de 700 metre mesafede olduğunu anlatan Bebek, ÇED´in yapılabilmesi için ÇED Yönetmeliğin 9. maddesi kapsamında yerel ve yaygın gazetede ilan edilerek halka duyurulması gerektiğini ifade etti.

Dernek başkanı Bebek, toplantının yakın yerleşim yerleri yerine Yunus Emre mahallesinde planlandığı anlatılan dilekçesinde şunlara yer vermişti: '... belirtilen adres, yaklaşan kurban Bayramı öncesi, arefe gününden bir gün önceye denk gelmiş olup yoğunluğun ve telaşın had safhada olduğu bir dönemdir. Ayrıca Akçay halkının Yunus Emre mahallesine ulaşması da çeşitli sorlukları (vasıta, araç, mesai, ulaşım) beraberinde getireceğinden yanlış olmuş ve halkın kolaylıkla bilgi almasını önleyici niteliktedir. Ayrıca ÇED toplantısının yapılacağı adres olan Yunus Emre Mahallesi İskenderun Belediyesi 2 Nolu Taziye Evinde, Yunus Emre Mahallesi Muhtarlığı binasında herhangi bir duyuru ve elan olmadığı 05 Temmuz 2022 tarihi ile tarafımızdan tespit edilmiştir. Tüm bu sebep ve nedenlerden dolayı yapılmak istenilen ÇED toplantısının iptal edilerek, yasalarımıza uygun şekilde değerlendirilmesini arz ve talep ederiz.'


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23