64 TIR şoförü dönüş yolunda

Suudi Arabistan´da mahsur kalan TIR şoförleri Türkiye´ye dönüyor. İran sınırındaki şoförlere ise halen giriş izni verilmiyor

TÜRKIYE 2.05.2020 20:57:12 0
64 TIR şoförü dönüş yolunda

Suudi Arabistan´ın Duba Limanı´nda iki aydır mahsur kalan ve Türkiye´ye dönemeyen 64 TIR şoförü Türkiye´ye dönüyor. Şoförlerin dönüşlerini AKP Hatay Milletvekili Hüseyin Şanverdi duyurdu. Milletvekili Şanverdi, “Suudi Arabistan´a yüklerini boşalttıktan sonra Suudi Arabistan´ın Duba Limanı´nda mahsur kalan 64 tır şoförümüzün ülkemize dönmeleri için yaptığımız girişimler sonuç verdi” dedi.

Pazartesi İskenderun´a varmaları bekleniyor

Şanverdi, Ro-Ro gemi firmasıyla yapılan görüşmelerin olumlu sonuçlanmasının ardından 64 tır şoförünün bugün itibari ile araçlarını gemiye yüklediklerini ve Suudi Arabistan´dan Türkiye´ye doğru yola çıktıklarını kaydetti. Şanverdi yazılı açıklamasında, şunları ifade etti: “4 Mayıs Pazartesi günü öğlenden sonra tır şoförlerimiz inşallah İskenderun Limanı´nda olacaklar. Rabbim şoförlerimizin ülkemize sağ salim gelmelerini nasip etsin.”

İran sınırında tampon bölgedeler

Öte yandan Türkiye´den Azerbaycan ve Orta Asya ülkelerine yük taşıyan TIR şoförleri bir aydan uzun süredir Türkiye-İran sınırındaki tampon bölgede bekletiliyor. Türkiye´ye girişlerine izin verilmeyen şoförler, çok zor durumda olduklarını belirterek, çeteler tarafından yükleri ve çadırlarının çalındığını öne sürdü, silahlı gruplar nedeniyle can ve mal güvenliklerinin kalmadığını bildirdi.

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, tampon bölgedeki şoförlerin girişlerinin sağlanması için girişimlerini sürdürürken, TBMM Başkanlığına verdiği önergede Cumhurbaşkanı yardımcısı Fuat Oktay´a şu soruları yöneltti:

-300´den fazla TIR şoförümüzün aç, susuz, hijyenden uzak, can ve mal güvenlikleri tehlike altında olmak üzere Türkiye-İran sınırındaki tampon bölgede bekletilmesinin ve ülkemize giriş izni verilmemesinin gerekçesi nedir?

-öz konusu vatandaşlarımızın, karantina ve diğer koşulları sağlanarak, Türkiye´ye girmeleri ve ailelerine kavuşmaları ne zaman sağlanacaktır?

-Bu mağduriyetin çözümü için bugüne kadar hangi adımlar atılmış, ne tür çalışmalar yapılmıştır?

Ne zaman dönecekler?

Yurtdışından dönmek isteyen, ağırlığını Suudi Arabistan´da olanların oluşturduğu Türklerin de durumu belirsizliğini koruyor. Dönüşleriyle ilgili CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, Hüseyin Yayman ve Hüseyin Şanverdi´nin girişimlerinin sürdüğü biliniyor. Milletvekili Topal, TBMM´ye verdiği önergesinde de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu´na nakliye sektöründeki ve kısıtlamalar dolayısıyla dönemeyenlerin durumunu sormuştu. Topal, önergesinde bu değerlendimeyi yapmıştı: 'Yurt dışında sefer halinde olan birçok nakliyecimiz bulundukları ülkelerde mahsur kalmışlardır. Sürenin uzun oluşu ve hareket kabiliyetlerinin kısıtlanması dolasıyı ile hem ekonomik hem de sosyal olarak ciddi sıkıntılar yaşamaktadırlar. Birçoğunun yakıt alacak parası dahi kalmamıştır. Dağınık olarak bulundukları ülkelerde Türkiye Cumhuriyeti´nin dış temsilciliklerine de ulaşmakta büyük zorlukla çekmektedirler.  Bir kısmı hala gümrüklerde bekletildiği bir süreçte, beslenme başta olmak üzere yaşamsal sorunlarla karşı karşıyadırlar. Bu bilgiler ışığında; Uluslararası nakliye yapan ve kısıtlamalar dolayısı ile ülkeye gelemeyen yurttaşımızın sayısı ne kadardır? Yurtdışında mağdur kalan nakliyeci esnafımıza ne gibi yardımlar yapıldı? Özellikle yakıt sorunu yaşayan vatandaşlarımıza devletimiz destek vermekte midir? Mağdur olan nakliyeci vatandaşlarımız, Türkiye´ye nasıl gelecekler. Bağlı oldukları firmalarla ortak bir çalışma yapılıyor mu? Dış temsilciliklerimiz, mağdur olan nakliyecilerimize özellikle beslenme ve barınma konusunda destek vermiş midir? Bu destekler nelerdir? Yurt dışında Koronavirüse yakalanan nakliyecimiz var mıdır? Bunların tedavisi konusunda devletimiz neler yapmıştır?'


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22