65 milyon liralık projenin temeli atıldı

Belen, Nardüzü-Karaağaç altyapı projesinin temeli atıldı

GÜNCEL 10.10.2018 11:27:20 0
65 milyon liralık projenin temeli atıldı

Nesrin Geyik/İskenderun

Hatay Büyükşehir Belediyesi (HBB) HATSU Genel Müdürlüğü, Arsuz 1. Grup Kanalizasyon Şebekesi (Karaağaç ve Nardüzü Mahalleleri) ile Belen Kollektör Hattı İnşaatının temeli törenle atıldı. Temel atma törenine Hatay Milletvekilleri Mehmet Güzelmansur, Serkan Topal, Suzan Şahin ve İsmet Tokdemir, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, CHP Arsuz İlçe Başkanı Faik Çekin, CHP Belen ilçe Başkanı Fevzi Yüksel, Payas OSB Başkanı Süleyman Çelik de katıldı.
Temel atma töreninde ilin kırsal kesiminin yüzde 50.5 olduğunu ifade eden HBB Başkan Savaş, “Biz 4.5 yıl önce buralara geldik, herkes ´Karaağaç´ıın altyapısı ne olacak?´ diye sordu. Gerçekten de trajikomik bir süreç yaşadık ama biz yılmadık. Sonuç itibarı ile Karaağaç´a, Nardüzü´ne, sadece bu iki mahallemize değil aynı zamanda Belen´in de kanalizasyonunu, İskenderun arıtmayla buluşacak kolektör kanalı da aynı bu proje içerisinde. Hatay´ın dört bir tarafında hiçbir rengi ayırt etmeden Mevlana gibi, Yunus gibi, Hacı Bektaş gibi, Taktuk Emre gibi ve sizler gibi birlik ve beraberlik içerisinde Hatay´ın her noktasına hizmet etmenin onurunu yaşıyoruz. Şu dil, şu mezhep, şu etnik köken, şu siyasi görüş demiyoruz. İnsanımızı insan gibi seviyoruz. Ve demin ki saymış olduğumuz şahsiyetler gibi biz insanlarımızı sevip onlara ibadet eder gibi hizmet etme derdindeyiz. İnanın bu hizmetleri yaptığımız akşam ben gerçekten çok huzurlu uyuyorum. Şu anda Türkiye´de en çok altyapı yapan Büyükşehir Belediyesi, HBB´dir. Biz bunları yaparken de partnerlerimizle birlikte çalışmaktan onur duyuyoruz. En çok köprüyü buraya yaptık, çok yolumuza asfalt yaptık. Yaparken de tabiki ilçe belediyemizle istişare ediyoruz. Ayrı gayrı yapmadan yapıyoruz. Bizler kalırız ya da gideriz ama baki olan bu şehirdir. Bu şehre hizmette kusur yapmamak adına biz birlikte çalışmak zorundayız. Hiçbir bölgeyi hiç bir rengimizi ayırmadan hepsini biz Türk bayrağı altında, ay yıldız altında birleştiriyoruz. Üç şeye bakıyoruz; bir yönü Ankara´ya mı dönük? İki Türk bayrağı altında onurlu bir şekilde yaşıyor mu? Üç vatandaşlık görevini iyi yapıyor mu? Bunu yapıyorsa benim için birinci sınıf ekstra vatandaştır. Bizde ekstra vatandaşımıza, ekstra hizmet yapmayı borç biliriz. İnşallah çabuk bitiririz' dedi.

65 milyon liralık proje
HATSU Genel Müdürü Mehmet Çaparali da Arsuz Karaağaç ve Nardüzü Mahallelerinde yapılacak altyapı çalışmaları hakkında teknik bilgiler verdi. Çaparali, “Arsuz, Hatay 1. grup kanalizasyon şebekesi Karaağaç ve Nardüzü mahalleleriyle, Belen kolektör inşaatının ihalesi HATSU Genel Müdürlüğü tarafından yapıldı. 56 milyon 456 bin 120 TL anapara ve KDV dâhil olmak üzere 65 milyon TL bedel üzerinden sözleşmesi imzalandı, 10.08.2018 tarihinde yer teslimi yapıldı. Nardüzü´nde; Bereket Caddesi, Şehit Er Ali Türkmen Caddesi, Cumhuriyet Caddesi, Yunus Emre Caddesi, Hürriyet Caddesi, Atatürk Caddesi, İsmet İnönü Caddesi, Cemal Gürsel Caddesi, 75. Yıl Caddesi, Varyant Caddesi. Karaağaç´ta; Atatürk Caddesi, Şehit Bedir Acar Caddesi, Gül Caddesi, Yayla Caddesi, Orta Yol Caddesi, Hacı Bektaşi Veli Caddesi, Fatih Caddesi, Güleryüz Caddesi, Deniz Caddesi, İnönü Caddesi, Yarık Kaya Caddesi, Ahmet Yesevi Caddesi, Şirin Caddesi, Demet Caddesi, Akdeniz Caddesi, 1 Mayıs Caddesi, Nazım Hikmet Caddesi ve Atalar Caddesi. Bu caddelerin tamamında altyapıyı yapıp tamamlayacağız. Arsuz 2. Grup Kanalizasyon hattı çalışmaları için de Avrupa İmar ve kalkınma Bankasıyla (EBRD) 27 milyonu kredi 7 milyonu hibe olmak üzere toplamda 34 milyon Euro´luk bir anlaşma yaptık. Bu paranın 40 milyon TL´si Samandağ´ın içme suyu için kullanılacağını geri kalanın ise Arsuz 2. Grup için kullanılacak' diye konuştu.
Arsuz Belediye Başkanı Culha da şunları söyledi: 'Bu proje Arsuz halkının, Karaağaç halkının, Nardüzü halkının ve Arsuz´daki bütün mahallelerin özlemle, sabırla beklediği bir proje. Çünkü Hatay´da bulunan 15 ilçenin 14 ünde altyapı var. İyi kötü çalışan bir altyapı var. Arsuz ´da hiç altyapı yok. Ne yazık ki nüfusu yüz binlere dayanan ve yazın iki üç katına çıkan bir şehir de altyapının olmaması çok kötü. Çünkü inanılmaz bir sıkıntı yaşıyoruz. Özellikle şu anda içinde bulunduğumuz Karaağaç Mahallemizde, nüfusun yoğun olması sebebiyle şu anda münferit çözümler üretiliyor. Ama ne yazık ki bu çözümler yeterli kalmamaktadır. 30-40 yıldır bekleyen bir sorun ve bu sorunu çözmek bu döneme nasip oldu. Bütün Arsuz´u kaplayan, şu anda bulunduğumuz noktanın ötesinde, yani adliyeden başlayıp Kale´ye kadar bütün bu coğrafyanın topoğrafik haritası ve altyapı projesi çizildi. Tabi bu belli bir süreye yayıldı. Bu sürenin doğal olarak uzaması, bu süreci birazcık uzattı. Burada bir ihmal yoktu, bu teknik bir zorunluluktu. Proje tamamlandıktan sonra finansla alakalı çekilen sıkıntıyı bütün kamuoyu biliyor. Mecliste üç kere bu proje ile alakalı finans talebi, büyükşehirde bulunan AKP´li belediye meclis üyeleri tarafından red edildi. Biz burada hizmeti bireysel olarak değil toplumsal olarak yapmaktayız. Bu topluma hizmet etmek adına bir gayret içerisindeyiz. Hizmeti kim yaparsa yapsın Allah ondan razı olsun. Bu hizmetin kimin tarafından yapıldığından öte bu hizmetin yapılmasını asl olarak görüyoruz. Bu proje 1 yıl evvel veya 6 ay evvel başlayacaktı, projenin başlamasıyla alakalı asfalt yapılmadı. Yani yapılmış olsaydı 6 ay sonra bu yollar kazılacaktı ve asfalta yapılan yatırımlar heba olacaktı. Bu israfı önlemek adına gerek büyükşehir belediyemizin yetkisi dâhilindeki, gerekse ilçe belediyemizin yetkisi dâhilindeki yollar bugüne ertelendi.'
Projede emeği geçenlere teşekkür eden Hatay Milletvekili Şahin ise “Büyükşehir´imiz çalışıyor. Bu projeler sıradan projeler değil. Elli yıllık projelere imza atıyoruz. Büyükşehir Belediyemiz, başkanımız, hizmet aşkıyla dolu. Adamın başka derdi yok. Elli yıl, yüz yıl imzamızı attığımız projeler. Belen´den buraya kadar Nardüzü, Arsuz yüzyıllardır olmayan kanalizasyon problemini çözdü. Çünkü bu bir ilk. Daha önce uyduruk bile yapan yoktu. Bu ilk kanalizasyon altyapı çalışması da dev bir projedir arkadaşlar, kolay iş değil' değerlendirmesini yaptı. CHP Arsuz İlçe Başkanı Çekin da şunları söyledi: “Kanalizasyon çalışmaları da altyapı yatırımlarından biridir. Belediye başkanları ve belediye idari yönetimleri için çok büyük ve meşakkatli yatırımlardır. Neden çok zor ve meşakkatli yatırımlar? Çünkü dünya kadar parayı yer altına gömüyorsunuz. Bu çalışmalar yapılırken halka adeta eziyet çektiriyorsunuz. Yazın gördüğünüz gibi toz toprak, yağmurlar yağmaya başladıktan sonra çamur, arkasından geçişlerde, ulaşımda problemler ve en son üstünü kapatıyorsunuz. Oradan geçen sürücüler, insanlar, yayalar, o yerin altına ne kadar para gömüldüğünü, ne kadar büyük yatırımlar yapıldığını maalesef göremiyorlar. Buraya Arsuz şehri diyoruz ama bu şehirde altyapı namına hiçbir şey yok. Bu yüzden biz bu cefayı hep birlikte çekeceğiz, çekiyoruz da. Fakat bu yatırımlar bittikten sonra da sefasını hep beraber süreceğiz.'


Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,33% 0,21
  • EURO

    34,83% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2324,83% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00