65 yaş üstünden kaldırım tepkisi

Hem sahilin ve parkın kapalı tutulması hem de Atatürk Bulvarının bir kaldırımının serbest, diğer kaldırımının yasaklı olması yürüyüşü engelledi

GÜNCEL 11.05.2020 09:57:13 0
65 yaş üstünden kaldırım tepkisi

65 yaş üstündeki yurttaşlara 21 Mart tarihinde getirilen sokağa çıkma yasağına dün verilen dört saatlik aranın İskenderun´daki uygulaması, bazı yurttaşların tepkisine yol açtı. Kentte yaşayan bazı yurttaşlar, deniz kentinde sahilin yasaklanmasının yanı sıra Atatürk bulvarı üzerindeki kaldırımın da yasaklı hale getirilmesine tepki gösterdi. Tepki gösteren yurttaşlar, Atatürk Bulvarının bir kaldırımın serbest, diğer kaldırımının yasaklı olmasına anlam veremediklerini ifade etti. İskenderun´da sokağa çıkanların bir bölümü sahile gitmek istedi ancak güvenlik güçlerinin, İskenderun Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla sahil ve parkların yasaklı alan olduğu uyarısı üzerine dolaşmayı Atatürk Bulvarı üzerindeki kaldırımlarda sürdürmüştü.

'Anneniz, babanız olsa hangi kaldırımda yürümesini isterdiniz?'

50 gün evde kaldıklarını ve sokağa çıkmadıklarını anlatan 73 yaşındaki İskenderunlu Çetin P. adlı yurttaş, şu değerlendirmeyi yaptı:'Bu kadar süre evde kaldıktan sonra sahile gitmek, denizi seyretmek ve bankta bir süre oturmak istedik ama güvenlik güçleri ´sahil yasak´ diye uyardı. Uyarı üzerine Atatürk Bulvarı üzerinde ve deniz tarafındaki kaldırımda yürümeye başladık bu kez ´kaldırım yasak´ diye bir kez daha uyarı yapıldı. Uyarıyı yapan polis, Atatürk Bulvarınının diğer kaldırımında yürümemize izin verildiğini belirtti. Emniyetin 155 numaralı telefonunu arayıp, bilgi almak ve bir yetkiliye durumumuzu anlatmak istedim ama Antakya´dan bir görevli çıktı. O da İskenderun´da bir numara verdi ama oradan bir yetkiliye ulaşamadım. Bu kararı kim aldı, kim yasakladı. Sahil tarafının yasaklanmasını genel olarak anlarım da 50 gün evde kalanlara ayrıcalık tanınmamasına anlam veremedim' diye konuştu. İskenderun ve Hatay´da açıklanan hıfzıssıhha kurulu kararında Atatürk Bulvarının yürüyüşe kapalı olduğuna ilişkin bir karar duymadıklarını, salgın nedeniyle sahilin yasaklandığını bildiklerini ifade eden Çetin P. adlı yurttaş, 'Alınan yeni bir karar mı var yoksa alınan kararın uygulamasında bir sıkıntı var? Sahil dediğimiz yer, denizin doldurulmasıyla ileriye taşındı ve sahil deniz kenarı demektir. Atatürk Bulvarı üzerindeki kaldırım deniz kenarı değil. Ayrıca, düz, geniş ve denizin görüldüğü kaldırımda yürümemizi engelleyenler, bizim da, inişli-çıkışlı ve bozuk bir kaldırımda yürümemizi istiyor. bana göre bize v erilen 4 saatlik dolaşma iznimiz çalındı. Çünkü, televizyon ekrandaki başka kentlerin uygulamasına baktığımda insanların deniz kenarında dolayış, banklarda oturabildiğini gördük. Ancak biz bunu yapamadık. Buradan kararı alan ya da bu uygulamayı yanlış yapanlara sormak istiyorum; Sizin anneniz, babanız olsa hangi kaldırımda yürümesini isterdiniz? İsteğimiz bir sonraki iznimizin kullanımında bu yanlışlığın düzeltilmesidir'

Kaymakam, yasağı ´kaldırım sonrası´ olarak belirtmişti

İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, İskenderun İlçe Hıfzıssıhha Kurulu öncesinde yaptığı açıklamada, kenteki ana caddelere uygulanan araç trafiği yasağının Atatürk Bulvarı haricindeki kaldırıldığını, ancak sahile uyulanan yasa girişi yasağının sürdüğünü söylemişti. kaymakam Yönden, yasağın Atatürk Bulvarının sahil tarafındaki kaldırımdan sonra başladığını belirtmişti.
Sokağa çıkan 65 yaş üstündeki yurttaşlar yanlarında refakatçi de bulundurabilirken, bu hafta Hatay´da sokağa çıkma yasağının uygulanmaması nedeniyle sokağa çıkan yaşlılar istedikleri kişilerle birlikte sokağa çıkabilmişti. 65 yaş üstünde bulunan ve sokağa çıkan yurttaşlar, sosyal mesafeleri korumak ve maske takma şartıyla bu izinden yararlandı. Koronavirüs salgını kapsamında alınan tedbirlerle birlikte 65 yaş üstü ve 20 yaş altındaki yurttaşlara 21 Mart´ta sokağa çıkma yasağı getirilmişti. İçişleri Bakanlığının genelgesi kapsamında 65 yaş üstü yurttaşlar dün yürüme mesafesinde saat 11.00´da dört saatlik sokağa çıkma izni verirken, İskenderun´da park, deniz, sahil, göl gibi yasaklı yerler dışındaki alanda, yürüyüş yapabilmelerine izin verilmişti. Sokağa çıkma yasağı bulunan 14 yaş ve altı çocuklara 13 Mayıs Çarşamba günü; 15-20 yaş arasındaki gençlere ise 15 Mayıs Cuma günü saat 11.00-15.00 arasında yürüme mesafesiyle sınırlı olmak şartıyla sokağa çıkma izni verilecek.


Anahtar Kelimeler: üstünden kaldırım tepkisi

Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,33% 0,21
  • EURO

    34,83% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2324,83% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00