8 Mart mesajlarında kadın

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü´nde kadınlar alanlarda taleplerini dillendirirken, mesajlarla da kadınların sorunlarına dikkat çekildi, çözüm önerileri paylaşıldı.

GÜNCEL 8.03.2021 18:29:38 0
8 Mart mesajlarında kadın

Kadının siyasal, sosyal, ekonomik alanda eşitlik talepleri yanında şiddet ve cinayetlerin temelinde yatan yaklaşım ve uygulamalara karşı iktidarın sorumluluğu hatırlatıldı, çalışan kadınlar ziyaret edilerek kutlandı.

Şahin: Kadın istihdamı azaldı

Toplumsal cinsiyet endekslerinde Türkiye´nin geriye giden sıralamasının yanı sıra kamu kurumlarında üst düzey istihdamda kadının yetersiz varlığına dikkat çeken CHP Hatay milletvekili Av. Suzan Şahin, pandemi ile birlikte artan işsizliğin kadın ve erkek işsizlik oranları arasındaki uçurumu daha da açtığını belirtti. Şahin, pandemi sürecinde kadına yönelik şiddetin arttığını kaydederek, Polis Akademisi Başkanlığı tarafından hazırlanan “Covid-19 salgını ve sonrası devlet, demokrasi ve güvenlik” başlıklı raporda da aile içi şiddetin arttığına dikkat çekildiğini ifade etti. Şahin, ‘eşit ve özgür bir dünyanın mümkün olduğunu vurguladı.

Güzelmansur: Hala şiddet ve cinayetten bahsetmek onur kırıcı

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle yayımladığı mesajında “Bir 8 Mart´ta daha şiddete uğrayan, cinayete kurban giden kadınlardan; işsizlikle, yoksullukla, açlıkla mücadele eden kadınlardan bahsediyor olmak toplumumuz ve insanlık adına onur kırıcı” dedi. Kadınların bağımsızlık mücadelemizin, ekonomik ve toplumsal kalkınmamızın temel yapı taşı olduğunu vurgulayan Güzelmansur mesajında şu ifadelere yer verdi: “Kadınlarımız kendisinin, eşinin veya çocuğunun işsizlik, umutsuzluk girdabında olmamalı. Kadınlarımız şiddete maruz kalmamalı, cinayete kurban gitmemeli. Kadınlarımız sosyal devletin kendilerine sağladığı her türlü güvence ve hakla geleceğe umut içinde bakan bir yaşam sürmeli.”

Baro´dan ‘dayanışma´ mesajı

Türkiye Barolar Birliği Kadın Hukuku Komisyonu (TÜBAKKOM) adına Hatay Barosu Kadın Hakları Komisyonu tarafından yayımlanan 8 Mart mesajında kadın mücadelesinin aynı zamanda eşitliğin, özgürlüğün ve demokrasinin mücadelesi olduğu belirtildi. Mesajda ‘Kadının eşit ve özgür birey olmasını sağlayacak politikaların hayata geçirilmesi hiçbir tarihsel, kültürel ve dinsel gerekçelerle engellenmemesi gerektiği de ifade edilen açıklamada, “Kadınların siyasal, sosyal ve ekonomik alanda eşit olarak yer almasını sağlayacak toplumsal cinsiyet eşitliği politikaları samimiyetle uygulanmalıdır. Kamu Kurum ve Kuruluşlarınca cinsiyet temelinde ayrımcılık yapmayacak mekanizmalar oluşturulmalıdır. Demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletinde kadının eşit ve özgür bir birey olduğu, devletin tüm kurum ve kuruluşlarınca içselleştirilmeli ve kadın haklarına aykırı hiçbir söylem ve eyleme izin verilmemelidir” denildi.

Mengüllüoğlu: Öldürürülmemek için direnç çığlıkları atıyoruz

CHP Hatal İl Başkanvekili Nihal Atay Mengüllüoğlu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen toplantıda, “2021 Türkiyesinde kadınlar halen canları yaşamları, özgürlükleri ile bedel ödeyerek mücadeleyi devam ettiriyor. Kadınların en yaşamsal hakları olan can güvenlikleri sağlanamıyor” dedi. Türkiye´de ‘kadınların tecavüze uğramasını meşru gören fetvaların verildiği dönemden geçildiğine işaret etti. Mengüllüoğlu, “19 yıllık AKP ve Cumhur İttifakı iktidarında biz kadınlar, şiddete ve tecavüze uğramamak ve ölmemek, öldürürülmemek için direnç çığlıkları atıyoruz. 28 Şubat kararları bahanesiyle mağduriyetleri bitmeyen AKP´li seçilmiş kadınların toplumun genelini ilgilendiren hak ihlallerini ve mağduriyetlerini görmek istememesi normaldir. Zira bu zihniyetin kadınlara vereceği hiçbir olumlu çözüm yoktur. Dünyanın yarısını oluşturan kadınlar, hayatın hiçbir alanında eşit haklara sahip değildir. Bizlere biçilen bu dar ve sığ kalıplara sığmayacak kadar çoğuluz, gerçeğiz ve de güçlüyüz” diye konuştu.


SP´li Çiçek´ten sorun ve çözüm önerisi

Saadet Partisi Hatay Kadın Kolları Başkanı Ceren Seda Çiçek ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü´ dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Çiçek 8 Mart´ın Dünya Kadınlar Günü olduğunu anımsatarak kadınlar olarak yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini paylaştı. Çalışma yaşamındaki keyfilik ve denetimsizliğin sosyal devlet uygulamalarıyla iyileştirilebileceğini kaydeden Çiçek, evde ağır işçi olarak çalışan kadınlara verilecek özlük haklarının lütuf değil, en doğal hakkın teslimi olacağını vurguladı. “Tek bir kadının, bir insanın uğradığı zulmün karşısında ayağa kalkmak öncelikle inancımızın gereğidir” diyen Çiçek, şunları kaydetti: “Toplumun her alanında çalışan ,üreten, iradesini kimsenin etkisinde kalmadan, her türlü mahalle baskısının dışında, özgür ve özgün şekilde ortaya koyarak, daha güzel bir yarını şekillendirecek en önemli unsurdur. Biliyoruz ki, kadınların değer katmadığı hayat, siyaset, ekonomi, sivil toplum eksik kalacaktır.”

MHP´li Demirdöven´den tarihteki temsiliyet hatırlatması

MHP Hatay İl Kadın Kolları Başkanı Dilek Demirdöven, günümüz Türkiye´sinde kadınların elde ettikleri hakların ihlali durumunda, yasalardaki boşluk ve tedbirsizliğin, kadınların korunmaması, hırpalanıp üzülmesine, hatta öldürülmesine bile sebebiyet verdiğini kaydetti. 8 Mart dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada Demirdöven, kadının tarihteki eşit temsil, yönetimdeki söz sahipliğini hatırlattı. Demirdöven, şunları ifade etti: “Kadın kahramanlar Türk kültüründe iyi ata binen, iyi savaşan, iyi kılıç kullanan, iyi devlet yöneten niteliklere sahiptir. Günümüz Türkiye´sinde ise ne acıdır ki; kadınların elde ettikleri hakların ihlali durumunda, yasalardaki boşluk ve tedbirsizlik karşı kaldıkları olaylar sonucunda kadınların korunmaması, hırpalanıp üzülmesine, hatta öldürülmesine bile sebebiyet vermektedir. Cumhuriyet´imiz süresince Türk kadını sosyal ve ekonomik yönden büyük gelişme yaşamıştır. Türk erkeğiyle, kadınıyla bilir ki erkek kadının, kadın erkeğin tamamlayıcısıdır. Büyük ve kadim bir millet oluşumuzun sebebi de budur.”

CHP´li Kurt: Emek hareketiyle ilgili

CHP Hatay Gençlik Kolları İl Başkan Vekili Tuğçe Uçar Kurt´un, 8 Mart´ın emek hareketi ile doğrudan ilgili olduğunu kaydettiği mesajı şöyle: “Biz kadınlar yüzyıllardır şiddetin her türlüsünü, yoksulluğu, işsizliği, güvencesizliği, savaşı, ırkçılığı, gericiliği, cinsiyet ayrımcılığını en yoğun ve en ağır biçimde yaşayanlarız. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü gerçek anlamda kadınların eşitliğe kavuşmasının bir mücadelesidir.”

Parlar: Fırsatlar güçlendirecektir

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay İl Başkanı Dr. Hasan Ramiz Parlar, kadına yönelik şiddetin arttığı dünyada 8 Mart tarihinin daha anlamlı bir hal aldığını belirtti. Başkan Parlar, “Kadınların anne olarak gelecek nesilleri yetiştirme konusunda gösterdikleri fedakârlık, annelik duygusu ve ailesini ayakta tutma çabası her türlü takdirin üzerindedir. Ama maalesef ki kadına yönelik şiddete hemen her gün şahit olduğumuz bir dünyada 8 Mart tarihi daha anlamlı bir hal alıyor. Kadının eğitim hizmetlerinden mahrum bırakan, toplumsal ve siyasal hayattan dışlayan bir toplumun geleceğinin karanlık olduğu ortadadır. Bu nedenle kadınlarımıza ne kadar güzel fırsatlar sunabilirsek, toplum olarak o oranda güçleneceğimiz inancındayım” dedi.

Savaş: Kadınların birikim ve cesaretine güveniyoruz

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü münasebetiyle mesaj yayımladı. Savaş mesajında şu ifadelere yer verdi: “Bir toplumun gelişmesi, bir ülkenin kalkınması ve insanlarının başarılı olması o ülkedeki kadınların özgürlüğü ve mutluluğuyla doğru orantılıdır. Umut, emek, azim, inanç ve daha nice değer kadınlar ile anlamlı ve kutsaldır. Topraklarımızın bereketi, fabrikalarımızın üretkenliği yine kadınlarımızın çabalarıyla mümkün olacaktır. Kadınlarımızın sosyal, siyasal ve ekonomik yaşama daha çok katılımı hepimizin ortak sorumluluğudur. Biz de bu sorumluluğu yerine getirirken yine kadınların birikim ve cesaretine güveniyoruz.”

Tosyalı´dan ‘değer´ vurgusu

İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, kadınların toplumun temel yapı taşı, değerlerimizin taşıyıcısı ve koruyucusu olduğunu belirtti. Tosyalı, “Kadınlarımız, tarih boyunca toplumumuzun mimarı olmuştur. Ana olmuş, eş olmuş; cephede kahraman olmuş ve ülkemize istikamet çizmiştir. Tıpkı geçmişte olduğu gibi bu gün de eğitimden sağlığa, siyasal yaşamdan, iş hayatına kadar
üstlendikleri sorumluluklarla Türk milletinin geleceğe güvenle bakmasında öncülük eden kadınlarımız, ülkemizin gelişmesi ve kalkınması için başrol üstlenmektedir” dedi.

Polat´tan ‘kadın ve aile´ mesajı

Hatay Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (HATSU) Genel Müdürü Muhammed İkbal Polat da 8 Mart mesajında şunları ifade etti: “Medeniyetin esası, ilerlemenin ve kuvvetin temeli aile hayatıdır. Aile hayatının en büyük şeref ortağı olan kadınların ihmal edildiği bir toplumun varlığını ve saygınlığını sağlıklı bir şekilde sürdüremez.”

Gül: Fırsat eşitliği sağlanmıştır

Blen Belediye Başkanı İbrahim Gül de mesajında şunları belirtti: “Kadınların sosyal ve siyasal alandaki mücadelesinin simgesi haline gelen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nü bir kez daha kutlamaktayız. Türkiye Cumhuriyet´in kurulmasıyla birlikte yapılan reformlarla, Türk kadını toplumda hak ettiği yeri ve önemi birçok dünya devletlerinden daha önce almış, bu gün bizler Türkiye´de kadını çalışma yaşamında, sosyal ve siyasal alanda görüyorsak, bu Türkiye Cumhuriyeti´nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk´ün engin görüşleri sayesinde olmuştur. Türk kadını Cumhuriyet ile birlikte vatandaş muamelesi görmeye başlamış ve eğitimde, iş hayatında, siyasette, kadın – erkek arasında fırsat eşitliği de böylece sağlanmıştır.”


Anahtar Kelimeler: Mart mesajlarında kadın

Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayata kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

Mobil Basın Evi, seçimde gazetecilerin hizmetinde

Sarıseki stadyumu yarın açılıyor

GC, Gazeteci Kitapları Sergisi açtı

Rektörün danışmanlığını yapacağı projeye, TÜBİTAK desteği

Dörtyol-Payas karayolunda kaza: 6 ölü, 1 yaralı

MKÜ sınav yönetmeliğinde değişiklik yapıldı

"Hatay’a karşı tarihi bir sorumluluğumuz var"

  • BIST 100

    9079,97%3,10
  • DOLAR

    32,34% 0,29
  • EURO

    35,09% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2308,86% 1,39
  • Ç. ALTIN

    3843,45% -0,29