“8 yıllık çalışmanın karşılığını aldık”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay´ın Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından gastronomi kenti seçilmesiyle 2009´dan itibaren yürüttükleri çalışmanın karşılığını aldıklar?

13.11.2017 10:45:17 0
“8 yıllık çalışmanın karşılığını aldık”

 

Katıldığı bir televizyon programında gündemi değerlendiren Başkan Savaş, gastronomi kenti seçilmesiyle Hatay mutfağının UNESCO tarafından tescillenmiş olduğunu kaydetti. Halk Tv´de Haber masası programında dünyadaki on binlerce şehir arasına Türkiye´den Gaziantep, İstanbul ve Kütahya ile birlikte Hatay´ın da katılmasının gurur verici olduğunu da sözlerine ekleyen Başkan Savaş, “Hatay mutfağının UNESCO tarafından tescillenmiş olması hepimizi çok mutlu etti. Kentteki tüm bileşenlerimizle birlikte bu başarıyı yakaladık” dedi. Kentin son 9 ayda 2 önemli başarıyı yakaladığını kaydeden Savaş, “Son 9 ayda çok önemli 2 başarı kaydettik. Bunlardan birincisi 2021 yılında gerçekleştireceğimiz EXPO organizasyonu. İkincisi de UNESCO´nun gastronomi kenti seçilmemiz. Hatay çok özel bir şehir. Tarihi ve kültürel zenginliklerini günümüze kadar koruyarak getiren şehrimizin değerleri artık tescilleniyor” diye konuştu.

Gelişmişlik endeksinde Hatay 58. sıraya düştü
Bölgedeki gelişmeler ve kent yaşamına etkilerinin de değerlendirildiği programda Suriye´de yaşanan olumsuz durumun kent ekonomisini olumsuz etkilediği belirten Savaş, lojistikten ticarete, turizmden tarıma kadar kentteki birçok sektörün yara aldığını ifade etti. Lütfü Savaş, şunları kaydetti: “TIR sayımızda ciddi oranda düşüş yaşadık. Ticaret hacmimiz 6 buçuk milyar dolardan 4 milyar 300 milyon dolara geriledi. Kişi başına düşen gelirimiz 7 bin 637 dolardan 6 bin 122 dolara düştü. 2012 yılında sosyo-ekonomik gelişmişlik indeksinde 45´inci sıradayken şu anda 58´inci sıradayız.”

Her 100 Suriyeli´den 13´ü Hatay´da yaşıyor
Türkiye´de yaşayan Suriyeli göçmenlerin yaklaşık yüzde 13´ünün Hatay´da yaşadığına işaret eden Savaş, kentin teşvik bölgesi sıralamasının değiştirilmesinin sağlayacağı desteğin büyük önem taşıdığını vurguladı. Savaş, şunları ifade etti: “Ülkemizde yaşayan Suriyelilerin yaklaşık yüzde 13´ü kentimizde yaşıyor. Akdeniz Bölgesi´ndeki Suriyelilerin yüzde 45´i; 4. teşvik bölgesindeki 17 ildeki Suriyelilerin yüzde 89´u; Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı´nın oluşturduğu Hatay, Osmaniye ve Kahramanmaraş illerindeki Suriyelilerin yüzde 76´sı Hatay´da yaşıyor. Tüm bunlara rağmen devletten aldığımız teşvik payı sıralamasında 4´üncü bölgede yer alıyoruz. Hak ettiğimiz 5´inci bölgeye geçmek istiyoruz. Zarar gören ekonomimizi bu şekilde yeniden ayağa kaldırmak istiyoruz.”


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23