85 yıllık Atatürk sevgisi

Atatürk, 80. ölüm yıl dönümünde İskenderun ve Antakya´da da törenle anıldı.

GÜNCEL 12.11.2018 11:29:40 0
85 yıllık Atatürk sevgisi

Nesrin Geyik/İskenderun

Çok sayıda yurttaşın katıldığı İskenderun Atatürk Anıtı´ndaki törene postaneden emekli 85 yaşındaki İclal Çetin de Mustafa Kemal Atatürk´ü saygısını göstermek için katılanlar arasında yer aldı. Törene Hatay Vali Yardımcısı Erol Özkan, İskenderun 39. Tugay Komutanı Tuğgeneral Alparslan Kılınç, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil, Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Ercan Kireçtepe ve Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çelikkol da katıldı. Anma töreninde Hatay Vali Yardımcısı Özkan, 39. Mekanize Piyade Tugay ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kılıç ve İskenderun Belediye Başkanı Dingil Atatürk Anıtı´na çelenk sundu.
Çetin, Atatürk´e saygısını gösterdiği törende protokolun bulunduğu sırada yer aldı. Askeri ve sivil erkân, öğrenciler, bürokratlar STK temsilcileri, siyasi parti temsilcileri ile vatandaşların katıldığı törende, saat 09.05´de Atatürk´ün manevi huzurunda iki dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Tören, Belediye Kültür Sarayı´nda düzenlenen anma programı ile devam etti. Günün anlamı kapsamında Atatürk´ün askeri yönüyle ilgili garnizon komutanlığı tarafından sunum yapıldı; 'Atatürk' konulu resim, şiir, kompozisyon yarışmalarından dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. 10 Kasım adlı oratoryo sahnelendi ve Gençliğe Hitabe okundu. Okullar ve özel kurulşlar tarafından da anma törenleri yapıldı.
Belen´deki tören de Atatürk Parkında gerçekleştirildi. Törene, Belen Kaymakamı Hayrettin Baskın, belediye başkanı Adnan Vurucu da aktıldı. Saat 09.05´te sirenler eşliğinde iki dakikalık saygı duruşu, sonrası İstiklal Marşı okundu ve bayrakların yarıya indirildi. Belen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesindeki törende ise okul müdürü İbrahim Bilgin´in konuşması sonrası “Atatürk´un Son Günleri” filminden kesit sundu, 'Atatürk Neredesin' oratoryosu sahnelendi ve öğrencilerince hazırlanan “Gençliğin Ata´ya cevabının” video gösterimi yapıldı. Törende, okullararası düzenlenen şiir, kompozisyon ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
Antakya´da da saat 09.00´da Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı önünde düzenlenen anma töreni, çelenklerin Anıta sunulması ile başladı. Saatler 09.05´i gösterdiğinde sirenler eşliğinde Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitlerin manevi huzurunda iki dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı ile göndere çekilen bayraklar yarıya indirildi. Anıt Şeref Defteri´ni imzalayan Hatay Valisi Erdal Ata deftere şunları yazdı: “Aramızdan ayrılışının 80. yılında minnetlerimizi ve şükranlarımızı sunmak ve sizi özlemle anmak üzere manevi huzurlarınızdayız. Aziz Atatürk, Cumhuriyete giden yolda elde ettiğiniz bütün başarıları yüce Türk Milleti´ne mal ederek tüm dünyaya örnek bir lider oldunuz. Önünüze çıkan engelleri büyük bir azim, cesaret ve kararlılıkla aşarak milletimizin refah ve mutluluğu için durmaksızın çalıştınız ve bu uğurda hiçbir fedakârlıktan kaçınmadınız. Emanetiniz olan mukaddes vatanımızı, her alanda daha da yücelterek gösterdiğiniz çağdaş uygarlık seviyesinin üzerine çıkarmak için var gücümüzle çalışıyoruz.”


Atatürk´ün 80. ölüm yıl dönümü dolayısıyla Hatay Milletvekili İsmet Tokdemir, yayımladığı mesajda şunları kaydetti: 'Gazi Mustafa Kemal Atatürk, yok edilmek istenen Osmanlı Devleti´nden modern Türkiye Cumhuriyeti´ne uzanan fedakârlıklarla dolu çetin yolda; Türk milletine yol gösteren eşsiz bir komutan, büyük bir devlet adamıdır. Hem askeri hem de devlet adamlığı alanındaki üstün dehası sayesinde, ülkenin bağımsızlığını kazanmasını sağlamakla kalmamış, çağın ihtiyaçlarına göre şekillendirdiği modern bir devlet kurarak Dünya ile bütünleştirmiştir. Eserleri, sadece yaşadığı dönemde değil, aradan 80 yıl geçmesine rağmen günümüzde de öneminden hiçbir şey kaybetmemiş, tam tersine her gün daha fazla değer kazanmıştır. 10 Kasımlar bu yüzden kazanımları sahiplenme, koruma, güçlendirme ve geleceğe taşıma günüdür. '
Türkiye Gençlik Birliği Hatay Temsilciliği de İskenderun´dakiHavuzlu çarşıda TGB´lilerle toplanarak, 10 Kasım nedeniyle açıklama yaptı. TGB Hatay Temsilcisi si Alikan Uçar, mücadeleye devam edeceklerini, 10 Kasım yas değil, mücadele edeceklerini ifade etti. Uçar, '80 yıl önce, 10 Kasım 1938´de, bu toprakların yetiştirdiği en büyük lider, ülkemizin kurucusu, büyük devrimci önderimiz Mustafa Kemal Atatürk´ü ebediyete uğurladık. O´nun naçiz vücudu aramızdan ayrılsa da, bugün de görüldüğü üzere, fikirleri ve eserleri en canlı haliyle yaşıyor. Çizdiği rota, ortaya koyduğu program, bugün ülkemizin ve milletimizin emperyalizme karşı ayağa kalkma sürecinde yolumuza ışık tutuyor. Türkiye çetin günlerden geçiyor. Bölücü teröre karşı içerde ve dışarıda yoğun ve etkili mücadele sürmektedir. Bir yanda Cumhuriyetimizi parçalamak isteyen Fethullahçı terör örgütüne karşı mücadele, bir yanda bütün milletimiz var gücüyle ekonomik krizin ve üretimsizliğin yarattığı darboğaza karşı mücadelesi devam etmektedir. Bütün bu süreçler, Türkiye´yi büyük çözümlere ve köklü değişikliklere götürmektedir. İşte bu büyük çözümün bugünkü pusulası için de Mustafa Kemal Atatürk, 80 yıl sonra da bu büyük mücadelenin olmazsa olmazı olmuştur. Türkiye emperyalizmle arasına mesafe koydukça Atatürk´e yaklaşmıştır. Ülkemizi yönetenler, savaşın içine girdikçe Mustafa Kemal Atatürk´ü keşfetmeye başlamıştır. Bugün yalnız ülkemiz tarihine değil, dünya tarihine de damga vuran liderimiz Mustafa Kemal Atatürk, milletimizi birleştiren, mücadeleye sevk eden ve paylaşılan en büyük değerimizdir. Atatürk´ün programı, ülkemizin sigortasıdır. Cumhuriyetçilik, halkçılık, devletçilik, milliyetçilik, laiklik ve devrimcilik bugün bütün sorunları tepeden tırnağa çözecek olan tek denklemdir. Bizler, bu büyük mirasın emanetçisi ve devamcısı gençler olarak, büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk´ün 80. ölüm yıldönümünde yas tutup karalar bağlamayı değil, O´nun mücadele bayrağını daha da yukarı taşımayı kendimize görev biçiyoruz. 10 Kasım yas değil, mücadele günüdür diyoruz. Cephede, sınır boylarında savaşan Mehmetçiğimizin, polisimizin, köy korucumuzun mücadelesidir. Evine ekmek götürmeye çalışan elleri nasırlı emekçimizin mücadelesidir. Güzel bir gelecek ve aydınlık bir Türkiye için mücadele eden Türk Gençliğinin mücadelesidir.
İşte bu mücadeleyi bir kez daha perçinlemek ve Mustafa Kemal Atatürk´ün sonsuz değerini yeniden anmak için bugün buradayız' dedi.
Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur da 'Kurtuluş Savaşı´mızın önderi, Cumhuriyetimizin kurucusu, çağdaş devrimlerimizin mimarı Atatürk´ü aramızdan ayrılışının 80´inci yılında saygı, minnet ve rahmetle anıyorum” dedi. Güzelmansur, mesajında “10 Kasım bir büyük komutanı, eşsiz bir devlet adamını ve devrimciyi kaybettiğimiz tarih olduğu kadar bir ölümsüzlüğün doğuşunu da simgeleyen tarihtir, Atatürk´ün sadece kendi coğrafyamıza ve yaşadığı tarih dilimine değil tüm dünyaya ve geleceğe de etki eden eser, devrim ve fikirlerin mimarı oldu. Atatürk tüm yoksunluklara ve olanaksızlıklara rağmen, elinde sadece milletinin azmine, bağımsızlık tutkusuna, onurlu yaşama isteğine olan güvenle çıktığı yolda Kurtuluş Savaşı´nı zafere ulaştırmıştır. Egemenliği saraydan alarak çok sevdiği milletine vermiş ve Cumhuriyet´i ilan etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti´nin ve vatandaşlarının çağdaş, demokratik, laik bir sistemde; eşit, adil, müreffeh bir düzende varlığını sürdürmesi için o zamanın koşullarında imkânsız olarak görülen devrimleri gerçekleştirmiştir. Ulu Önder Atatürk´ün fikirleri ve eserleri barış, özgürlük, çağdaşlık, aydınlık, demokrasi, eşitlik, laiklik, adalet, refah kavramları ve kazanımları üzerinde yükselir. Bu kavram ve kazanımlar tüm zamanlar ve coğrafyalar için geçerli ve önemlidir. Bu nedenle 10 Kasımlar bu kazanımları sahiplenme, koruma, güçlendirme ve geleceğe taşıma günüdür, bu yönüyle de ölümsüzlüğün simgesidir' görüşünü kaydetti.
Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, gün dolayısıyla yayımladığı mesajda şu görüşleri dile getirdi: “Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Samsun´dan başlatıp İzmir´de büyük zaferlerle sonuçlandırdığı İstiklal Savaşımızla; tarih sahnesinden silinmek istenen Türk Milletinin ebediyen bağımsız yaşama hakkına sahip olduğunu bütün dünyaya bir kez daha göstermiştir.”
Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez ise şunları belirtti: 'Türkiye Cumhuriyeti´nin kuruluşundan günümüze değin, büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ ün düşünceleri, ilkeleri yolumuzu aydınlattı. Ülkemizde yaşadığımız her aşama, büyük önderimizin kurduğu, fikirleriyle beslediği Cumhuriyetimizin ne denli güçlü ve sarsılmaz olduğunu herkese, tüm dünyaya ispat etti. Hatay Barosu olarak her zaman Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün fikirlerini anlama ve bu fikirlere sadık kalma gerekliliğine olan inancımızı korumaktayız.'
Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu da 'Uçurumun eşiğinde can çekişen Türk milletinin bağımsızlığı için mücadele eden, canı pahasına ülkesini savunan ve her millete nasip olamayacak bir önder olarak onurlu bir yaşam süren ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk´e olan minnetimiz hiçbir zaman azalmayacaktır. İleri görüşlüğü ve çağdaşlığıyla ülkemiz için her zaman en iyisini istemiş ve bu uğurda her türlü fedakârlığı yapmış olan Mustafa Kemal Atatürk, vatan aşkıyla yanan, insan sevgisini her zaman ön planda tutmuş örnek kişiliği ile bütünleştirici ve aydınlatıcı düşünce yapısıyla milletimiz ve insanlık için uygar yaşamın, bağımsızlığın, gelişmenin evrensel simgesidir. Üstün askerî dehası ve ileri görüşlülüğü ile başarılı bir komutan ve lider olarak yalnız bizim millî hafızamızda değil, dünya tarihinde de edindiği saygın yeri ilelebet koruyacaktır' değerlendirmesini yaptı.
Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha ise '10 Kasım, Türkiye Cumhuriyeti kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün ölümsüzleştiği tarihtir. Atatürk´ü anma günü olduğu kadar, Cumhuriyetimizin ilke ve prensiplerine sahip çıkma kararlılığımızı da yinelediğimiz gündür' değerlendirmesinde bulundu.
Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir de şu açıklamayı yaptı: 'İlke ve devrimlerin ışığında demokratik ve laik Cumhuriyetimizi korumak görevinin öneminin bugün fazlasıyla farkındayız. Mustafa Kemal Atatürk´ün manevi mirasına sahip çıkmak bugün hepimize düşen ortak bir görevdir.'
Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci şu açıklamayı yaptı: 'Atatürk, milletine hak ettiği onuru geri almasında yol gösteren liderliği ve devlet adamlığı ile 20. yüzyıla damgasını vurdu ve bugün de ileri görüşlülüğü ve söylevleriyle Türk milletinin yolunu aydınlatmaya devam ediyor. O, imkânsız denecek kadar kısa bir sürede inkılaplarını gerçekleştirmiş ve halka kabul ettirmiştir. Aslında bu, Atatürk´ün bu rejime; milletimizin de Atatürk´e olan inancını göstermektedir. Atatürk yalnızca Türk milletine değil tüm dünyaya ve insanlığa malolmuş bir liderdir.'


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,48% 0,13
  • EURO

    34,78% 0,23
  • GRAM ALTIN

    2490,71% 1,17
  • Ç. ALTIN

    4150,05% -1,23