9 müdürlükten toplanan 29 milyon Fen İşleri´ne

İskenderun Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü´nün 29 milyon liralık harcaması, 9 müdürlüğün bütçesinden yapılan aktarmalarla kapatılıyor. CHP bütçe denkliği gerekçesiyle olumlu oy kullanırken, MHP grubu ‘önce karar alınır, yat

8.12.2017 11:57:26 0
9 müdürlükten toplanan  29 milyon Fen İşleri´ne

Sadet Berkyürek/İskenderun

İskenderun Belediye Meclisi, Bilgi İşlem, Özel Kalem, Makine İkmal ve Bakım, Hukuk İşleri, Mali Hizmetler, İmar Müdürlüğü, Park Bahçe, Temizlik İşleri, Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bütçelerinden, 2018´de yapılması gerekirken 2017´de gerçekleştirilmiş çalışmalar için Fen İşleri Müdürlüğü bütçesine 29 milyon liralık aktarma yaptı. Gündem maddesiyle ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporuna MHP´li üye Adnan İşler muhalefet şerhi koydu. İşler, “Meclis´e danışılmadan yapılan harcamayı kabul etmiyoruz” dedi. CHP grubu ise konuya bütçe denkliği gerekçesiyle olumlu oy verdiklerini belirterek, bir yıl önce 72 milyon lira borçlanma yetkisi verilen kararı hatırlattı.
İskenderun Belediye Meclisi, Aralık ayının son oturumunu dün Seyfi Dingil başkanlığında gerçekleştirdi. 6 gündem maddesinden 2´sinin komisyon raporları hazırlanmadığı için 4 maddenin görüşüldüğü meclis oturumunda valilik çalışma ofisi, sahil dolgu alanlarında büyükşehir ile İskenderun ilçe belediye yetkisi, siyasi konularda MHP´nin yaklaşımı tartışma konusu oldu.

MHP Grup Başkan Vekili Emir Selim Yazar, Fen İşleri hizmetlerinde kullanılmak üzere yaklaşık bir yıl önce 72 milyon liralık borçlanma yetkisi verildiğini hatırlatarak, “2018 yılı içinde yapılması gereken harcamalar, 2017 yılı içinde yapılmış. 72 milyon lira borçlanma yetkisi görüşülürken Ak Parti grubundan da itirazlar olmuştu. Ama biz herşeye rağmen İskenderun´a bir şeyler yapılacaksa, hizmet gelecekse olsun demiştik. Hatta bunun için bir izleme kurulu da oluşturuldu. İzleme kurulu izlemedi, bilgi vermedi. Şimdi bu harcama yapılırken geçen oturumda bir usul hatası dile getirildi. Önceden meclisten bir karar alınırdı, bilgi verilirdi. Yatırım ona istinaden yapılır, harcama veya ödeme yapılabilirdi. Bu kurala uyulmadı. O nedenle şerhimizi düştük, o nedenle red oyu kullanacağız” diye konuştu.


Çağşar: 72 milyon borçlanma yetkisini onaylamıştınız
CHP´li Meclis üyesi Özer Çağşar ise, “Bütçe tahminidir. Bütçeyi denkleştirme adına aktarım işlemidir. Yoksa evet oyu vermemiz yapılan faaliyetin kabul anlamına gelmiyor, sadece bütçenin denkleştirilmesi anlamına geliyor. Ama bu fazla harcamanın yapılmasına onay verilmesi, 72 milyon lira borçlanmanın yapıldığı döneme aittir” diyerek o dönemde olumlu oy kullanan MHP´lilere eleştiride bulundu.

Hizmet binası gümrüğün olacak ama…
Gündemin 2. maddesi olarak Maliye Bakanlığı´na ait borçlara karşılık eski Sarıseki Hizmet binasının da içinde bulunduğu 4,5 dönümlük arazinin Maliye Hazinesi´ne bedelli devrinin oybirliğiyle kabul edilmesine karşın Başkan Seyfi Dingil, eleştiri oklarından kurtulamadı. CHP Grup Başkan Vekili Gazanfer Dik, kent ve ülke ekonomisine ciddi bir katkı yapacak bir kamu hizmeti olması nedeniyle olumlu oy vereceklerini bildirdi.
Alanın Osmaniye ile Yayladağı arasındaki bölgede ithalat ve ihracatçılar arasından da önemli bir gümrük kompleksine dönüşecek yatırıma tahsis edileceğini belirten Belediye Başkanı Seyfi Dingil, bölgeden giden kamu yatırımlarının yeniden toparlanması için bunun başlangıç oluşturacağını kaydetti. Valilik İskenderun Hizmet binasını örnek gösteren Dingil´e itiraz eden Gazanfer Dik, “Binaya yazık oldu” dedi.
Hatay Valisi´nin bir günlük çalışma günü için farklı bir yerin de gösterilebileceğini kaydeden Dik, “Tahsis edilen o yerin valilik hizmeti ve çalışması bakımından bir yarar sağladığına inanmıyorum. Haftada bir günlük çalışmayı sizin makamınızın yanındaki bir odada dahi yapabilecekken, biz o devasa binayı haybeye vermiş olduk. Yazık oldu” değerlendirmesini yaptı.

Sahil dolgu alanı kimin yetkisinde?
Gümrüğe devri yapılacak alanla ilgili gündem görüşmesi, sahildeki eksikliklerin MHP´li üye İbrahim Yavuz tarafından dile getirilerek katkı verilmesi talebiyle yetki tartışmasına dönüştü. MHP ve CHP´li üyeler arasında tartışma, Gazanfer Dik´in İbrahim Yavuz´a cevabı ile sürdü. Yavuz´un, ”Benim tek isteğim Büyükşehirin yetkisinde olan, Büyükşehri elinde tutan partinin büyükşehir meclis üyelerinin taşın altına elini koyup sahilimizle ilgili proje sunmaları, emek harcamalarını bekliyoruz” sözleri üzerine Gazanfer Dik, sahilde dolgu alanlarının İskenderun Belediyesi´nin yetkisinde olduğunu, sadece sahildeki caddenin Büyükşehir Belediyesi yetkisinde kaldığını hatırlattı. Dik, Dingil´e hitaben “Sahil sizin tasarrufunuzda ve biz sizin neler yaptığınızı görüyoruz sayın başkan. Bulvar ise büyükşehrin güzelleştirdiği bir yer. İskenderun´a kazandırdığı eserlerle gurur duyulacak bir noktadadır” dedi.

Büyükşehire kim daha yakın?
İktidar ve AKP´yle ilgili eleştiride MHP´lilerin savunmaya yönelmesini hatırlatan CHP´li üye Yılmaz Öztürk´ü ise İbrahim Yavuz yanıtladı: “Yılmaz bey, ben Büyükşehre sizden daha yakın biriyim. Büyükşehir´de hizmet verdiklerinde bize soruyorlar, size değil. Sorumluluğu da üstümüze alıyoruz. Biz İskenderun Belediye başkanının televizyondaki konuşmasındaki şikayeti üzerimize aldık, öyle dile getirdik. Büyükşehirle övünmeyin. Sizin verdiğiniz bir öneri var ise onu söyleyin.”

Cami yeriyle ilgili plan değişikliğinin oybirliğiyle kabul edildiği 4. maddenin görüşülmesinde ise Gazanfer Dik´in, AKP grubu olarak lunapark yerine CHP grubunun merkez cami önergesine karşı çıktıklarını hatırlatması üzerine Başkan Dingil, İSTE kampüsü yanındaki alana merkez caminin yapılacağını kaydetti. Dingil, “Ama kilise istiyorsan, başka bir şey istiyorsan, hemen anında meclise sunarım” dedi.

İskenderun Lisesi için alt komisyon kararı
Öte yandan gündemin son maddesi olarak görüşülen İskenderun Lisesi alanının kent meydanı ve çarşı projesi olarak düzenlenmesi ile ilgili önerge hakkındaki Plan ve Bütçe Komisyonu, alt komisyon oluşturulmasını önerdi. Denizciler´de İskenderun Lisesi için düşünülen alanının mülkiyet ve imar uygulama sorunlarının çözümü için alt komisyon oluşturulması oybirliğiyle kabul edilirken, meclis grupları komisyona üye isimlerini daha sonra bildirme kararı verdi.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57