CHP'nin 'iptal istemine 'ret'

* CHP İskenderun ilçe örgütünün 'tam kanunsuzluk' ve diğer gerekçelerle Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ve İskenderun Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptali istemi, oy çokluğuyla reddedildi.

SİYASET 4.04.2024 10:07:00 0
 CHP

Akın Bodur/İskenderun

31 Mart 2024 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Seçimlerinin (yerel seçimler) İskenderun Belediye Başkanlığı ve Hatay Büyükşehir Belediyesi seçiminin iptal istemi ret edildi. İskenderun 1 ve 2 Nolu Seçim Kurulu, CHP İskenderun İlçe Başkanı Hüseyin Derin'in ayrı ayrı verdiği 14 sayfalık itiraz dilekçelerini dün görüştü. 

 

3'e karşı 4 oyla reddedildi

İskenderun 1 Nolu Seçim Kurulu, CHP İskenderun İlçe Başkanı Derin'in, kentte 5.102 seçmenin oyunun geçersiz sayılması ve iptallerin seçim sonucunu değiştirecek boyutta olması nedeniyle yeniden sayımı, sandık bazlı sayım istemi ile bazı sandık başkanlarının yasada olmaması gereken kişilerden oluşması nedeniyle 'tam kanunsuzluk' olduğunu yönündeki iddiaları görüştü. 7'şer kişiden oluşan İskenderun 1 ve 2 Nolu Seçim Kurullarının dün yaptığı değerlendirmede, itirazlar ele alındı ve AKP temsilcisi, hakim ve 2 memurun oylarıyla re edildi. CHP, İYİ Parti ve TİP temsilcileri de Derin'in itirazının kabulü yönünde oy kullandı. Oylama sonucunda, CHP İskenderun İlçe Başkanı Hüseyin Derin'in itirazı 3 'evet' oyuna karşı 4 'hayır' oyu ile reddedildi.

 

Kurul, oy çokluğuyla ret etti

Oy çokluğuyla CHP'nin itirazını reddeden İskenderun 2 Nolu Seçim Kurulu, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütüğü Hakkındaki Kanun'un 111/2. maddesinde "kimliğini ispat edemeyenlerin, delil ve gerekçe gösteremeyenlerin itirazları incelenmez. Bu sebeple incelenmediği tutana yazılır" hükmünün bulunduğunu anımsattı. Kurul, kararında, "... sehven 2105 sayılı sandıktaki CHP ve TKP oylarının, 2226 sayılı sandıktaki CHP ve EMEK partisi oylarının, 2231 sayılı sandıkta CHP ve BTP oylarının yanlış girildiği seçim kurulu heyeti tarafından tespit edilerek, maddi hatan düzeltilerek denetim tutanağı düzenlendiği ve sehven yapılan hatanın giderildiği anlaşılmaktadır..." ifadesine yer verildi. İskenderun 2 Nolu Seçim Kurulu kararında şunlara yer verildi: "... muhtelif sandıklarda kullanılan oylardan geçersiz kabul edilen oyların yeniden sayılmasına yönelik itiraz ile sandık kurulu başkanlarının seçiminde usulsüzlük yapıldığına dair itirazın ve sandık kurulu üyelerinden önceden boş tutanağa imza atılmak sureti ile tamamlandığına yönelik ileri sürülen iddialar ile ilgili herhangi bir delil sunulmamış olması ve gerekçe gösterilmemesi ayrıca ilçemiz seçim kurulu kapsamındaki sandıklara ait sandık tutanak defterlerinde söz konusu itirazlara yönelik herhangi bir şehrin veya beyanın bulunmamasından ötürü 298 sayılı kanunun 111/2 hükmü gereğince reddine..."

Kurulun CHP’li üyesi Haydar İnkaya ve TİP'li üyesi Lale Lemya Dik, kurulun oy çokluğuyla aldığı karar karşı çıktı. 

 

"Gaziosmanpaşa kararı, İskenderun’a emsal niteliğinde"

Gaziosmanpaşa kararının İskenderun’un olayına emsal niteliğinde olduğunu ifade eden İnkaya, muhalefet şerhinde, "... aradaki oy farkının değişme ihtimalinin kuvvetle muhtemel olması, geçersizlik nedenlerinin belirtilmemiş olması ve geçersizlik nedenlerinin mevcut sandık tutanakları ile uyumlu olmaması, geçersizlik sayısı ve fazlalığının olağanüstü sayılarda olması, sandık kurulu başkanlarının yetersizliği nedeni ile geçersiz sayılan oyların hatalı olarak geçersiz sayılma ihtimalinin oldukça yüksek olması, aynı zamanda sandık başkanı olma vasfını taşımayan kişilerin seçimde görev alması, bu kişilerin yaptığı işlemlerin yok hükmünde olması, yok hükmünde olan bu durumun hukuk aleminde netice doğurmayacağı, yine sandık kurulu başkanlarının yetersizliği ve bilgisizliği nedeniyle halkın iradesinin tutanaklara yanlış yansıtıldığı ve gereği gibi yansıtılmadığı, aradaki oy farkının bu hatalar nedeniyle kapanma ihtimalinin çok yüksek olması, sandık başkanlarının yapmış olduğu yaptığı hatalara ilişkin 200'ün üzerinde hatanın somut olarak ortaya koyulduğu, ıslak imzalı tutanaklarda oldukça yüksek sayıda somut örnek verilmesine rağmen bu somut gerçeklerin dikkate alınmaması nedeniyle, talebin reddine yönelik çoğunluk görüşüne katılmıyorum. Oyların tekrar sayılmasını istiyorum" ifadesine yer verdi.

 

"Bir çok somut örnek verilmesine rağmen, gerekçelerin dikkate alınmadı"

Kurulun TİP'li üyesi Dik ise karara karşı çıktığı muhalefet şerhinde Gaziosmanpaşa kararının İskenderun’un olayına emsal niteliğinde olduğunu anımsattı. Dik, şerh gerekçesinde "... halkın iradesinin tutanaklara yanlış yansıtıldığı ve gereği gibi yansıtılmadığı, aradaki oy farkının bu hatalar nedeniyle kapanma ihtimalinin çok yüksek olması, sandık başkanlarının yaptığı hatalara ilişkin 200'ün üzerinde belirtilen sandıkta bir çok somut örnek verilmesine rağmen, bu somut gerekçelerin dikkate alınmaması nedeniyle, reddine yönelik çoğunluk görüşüne katılmıyorum, talebin kabulüne karar vermesi yönünde muhalefet şerhini koyuyorum." değerlendirmesini yaptı.

 

'Tam kanunsuzluk' iddiası büyükşehir seçimini de etkiler

İskenderun CHP'nin 'tam kanunsuzluk' iddiası, Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı seçimini de etkileyecek boyutta bulunuyordu. 31 Mart seçimlerinde, İskenderun Belediye Başkanlığı seçiminde Cumhur İttifakı adayı Mehmet Dönmez 51.077 oy, CHP adayı Mehmet Duduoğlu da 50.000 oy almıştı. İki aday arasında 1.077 oy farkı bulunuyordu. İskenderun'da 5.102 seçmenin oyu ise geçersiz sayılmıştı. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde ise Cumhur İttifakı adayı Mehmet Öntürk 346.060 oyla seçimi kazanırken, CHP adayı Lütfü Savaş da 342.600 oy almıştı. İki aday arasındaki oy farkı 3.460 olurken, 15 ilçede 38.908 oy geçersiz kabul edilmişti. İskenderun Belediye Başkanlığı seçimine ilişkin açıklaması olmayan CHP Hatay İl Başkanı Hakan Tiryaki, dün, Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı seçimine ilişkin yaptığı paylaşımda, "... itiraz süreçlerini işletmeye devam ediyoruz. Pazartesi sabahı 3.890 olan fark, bu sabah itibarıyla 2.866'ya kadar geriledi ve süreç devam ediyor" değerlendirmesini yaptı.

 

"Her sandıkta geçersiz oy var"

502 sandığın bulunduğu kentte 230'un üzerinde sandığa itirazda bulunduklarını anlatan CHP İskenderun İlçe Başkanı Derin, gazetemize yaptığı açıklamada, itirazları arasında 6 ismin sandık başkanının olarak görev yapmamasına karşın yaptığını, bunun tam kanunsuzluğu doğurduğunu söyledi. Derin, "İskenderun'da her sandıkta geçersiz oy var" dedi.

 

Derin, aşamalı itirazlarda bulunmuştu

CHP İskenderun İlçe Başkanı Derin, oyların yeniden sayımına ilişkin yaptığı itirazları arasında, sandıkta CHP'nin hem sandık kurulu üyesi hem de müşahiti bulunmasına karşı tutanaklarda partisine 'sıfır' (0) oy çıkmasını göstermişti. YSK sistemine göre, İskenderun Belediye Başkanlığı seçimlerinde geçersiz oyların toplamının 5.102, iki aday arasındaki oy farkının ise 1.077 olduğunu belirten Derin, farkın geçersiz oyların yüzde 21,10 oranını oluşturduğunu ifade ederek, geçersiz oyların yeniden sayılmasını talep etmişti.

Derin, seçim kurullarına yaptığı itirazları arasında, 1005 nolu sandıkta 10 oyun geçersiz olduğu ancak geçersizlik nedeninin belirtilmediğini, 1006 nolu sandıkta ise 2 oy ve 13 pusulanın eksik, zarf sayısının örtüşmediğini, AKP’ye 5 oyun fazla yazıldığı ve ıslak imzalı tutanakla farklı olduğuna da yer vermişti.

CHP İskenderun İlçe Başkanı Derin, itirazında, "... iki aday arasında 01.04.2024 tarihi itibariyle sistem üzerinden en son olarak belirlenmiş oy farkının ise  3.748 olarak yer aldı, aradaki farkın geçersiz oyların yüzde 10 oranında olduğu, Hatay il genelinde geçersiz oyların çok daha fazla olduğu da göz önüne alındığında geçersiz oyların yeniden sayılması gerektiği ortaya çıkmıştır. Tüm Hatay genelinde Yüksek Seçim Kurulu’nun aksi kararına karşın sandık sonuç tutanaklarının iftar saatinde ara verileceği ve imzaların unutulabileceği gerekçesiyle sabah erkenden veya sayım döküm işlerinden önce imzaların sandık kurulu üyelerinden önceden boş tutanağa imza atılmak suretiyle tamamlandığı ve bu konuda Hatay genelinde sandık kurulu başkanlarında usulsüz şekilde uygulamaya çalışıldığı tespit edilmiştir" ifadesine de yer vermişti.

CHP'li Derin, bazı sandık kurulu başkanlarının, kurul başkanı olamayacak meslek mensuplarından oluştuğunu ifade edip, sandık başkanlarının devlet memurlarından oluşması gerekirken, memur olmayanların da sandık kurulu başkanı olduğunu ifade etmiş ve Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ve İskenderun Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptalini 'tam kanunsuzluk' gerekçesiyle iptal edilmesini istediğini belirtmişti.


Anahtar Kelimeler: ' 'iptal istemine ''

"Mücbir sebep hali uzatılmalı"

Fatma Şahin'den başkanlara ziyaret

Lütfü Savaş, mesajla veda etti

Nesibe Kuzu, "Pruva"yı yayımladı

İş yükününün hafifletmesini istediler

1 Mayıs, İskenderun'da kutlanacak

23 Nisan'da motosiklet korteji

Bayramda 'uçurtma şenliği'

Parkta 23 Nisan şenliği

Hastane bahçesinde korkutan yangın

Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Çalışkan'dan Özhaseki'ye: İtiraf yetmez, çözüm üretin!

İş dünyasının talebi 'mücbir sebep'

Belen'de makam koltuğuna Aybüke oturdu

Çocuk başkanlar istemlerini sıraladı

  • BIST 100

    10082,71%-0,11
  • DOLAR

    32,37% -0,14
  • EURO

    34,63% -0,47
  • GRAM ALTIN

    2391,53% -1,78
  • Ç. ALTIN

    3886,52% -0,62