'ABD´de ilkokullar bile uydu gönderiyor'

NASA´nın Türk çalışanı Dr. Umut Yıldız, İskenderun Teknik Üniversitesinde (İSTE), ´derin uzay misyonları ile bilim´ konulu konferans verdi.

EĞITIM 30.11.2019 10:29:12 0

İskenderun/SES

 İSTE Barbaros Hayrettin Konferans Salonundaki konferansta ´derin uzay nedir?´ diye soran Dr. Yıldız, 'Bir tanımdır ve bu tanımı ITU (Uluslararası Telekomünikasyon Birliği) vermiştir. ITU bütün dünyadaki frekansların tahsislerinin yapıldığı bir merkez. Derin uzaya giden tüm araçlara tek bir frekans belirlemiştir. Dünyadan hayali bir çizgi çizerek, 2 milyon kilometre uzaklıkta nereye ne gönderirsek gönderelim derin uzay misyonuna gider' dedi.
JWST (James Webb Space Telescope) bugüne kadar yapılan en büyük uzay teleskobu olduğunu anlatan Dr. Yıldız, üniversiteden yapılan açıklamaya göre şunları söyledi: '6,5 metre çapında aynaya sahip. Gezegen oluşumu nasıl oluşuyor sorusunun yanıtı bilinmemektedir. Dünyanın da nasıl oluştuğunu tam olarak bilmiyoruz. Güneş 4,5 milyar yaşında ve yaklaşık 10 milyar yıl ömrü olduğu tahmin ediliyor. Şu an orta yaş civarında bir yıldız. Güneşe gönderilen arker güneş aracı, güneşe çok yakın geçiş yapacak, hatta geçiyor ve güneşin koruma tabakasını inceleyecek. 6 milyon kilometreye kadar güneşe yaklaşacak. Bu bilim için güneşe dokunmak demektir. Peki, bu araç yanmayacak mı? Büyük bir yörüngeye sahip ve vur-kaç taktiği ile yörüngedeki güneş gazına değmeden hareket ederek, incelemeyi yapmakta. Dünyadan uzaya küpsatlar (küp uydular) gönderilmektedir. Küpsatlar 10 santim boyutlarında bir uydu ve dünyanın etrafında dolanmak üzere bir amaç için gönderilmektedir. Amerika´da artık ilkokullar bile uzaya küpsat göndermekte. Biz de küpsat projelerine katılalım. Siz de bir küpsat oluşturup, okulunuz adına uzaya gönderebilirsiniz. Artık gezegenlere küpsatlar gönderilmeye başlandı ve 2021‘den sonra Ay´a da gönderilecek.'
Konferans sonrası İSTE Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tolga Depci, Dr. Yıldız´a plaket verirken, Dr. Yıldız da katılımcılara NASA´nın yapışkan çıkartmalarını (sticker) dağıttı.

 

 


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,22
  • EURO

    34,84% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2417,04% -0,63
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00