Adliyelerde de korona düzenlemesi

Adli faaliyetler 31 Mart´a kadar ertelendi

GÜNCEL 18.03.2020 12:52:54 0
Adliyelerde de korona düzenlemesi

İskenderun/SES

Hakimler ve Savcılar Kurulu´nun korona virüsü hakkında alınacak önlemlerle ilgili 16.03.2020 tarih ve 16867 sayılı idari izin sayılı yazısıyla mahkemelerde de bazı önlemlerin alınmasına yönelik düzenlemeler yapıldı. Yazı İskenderun Adalet Komisyonu Başkanlığı tarafından İskenderun, Dörtyol ve Erzin´deki tün Cumhuriyet başsavcılıkları ile adliyelerin tüm birimlerine de gönderildi.
“Adliyelerde kalabalık ortamların oluşmasına sebebiyet verilmemesi amacıyla takdir yetkisi mahkemelere ait olmak üzere tutuklu işlere yönelik soruşturma ve kovuşturmalar ile ivedi sayılacak diğer hususlar haricinde duruşma ve keşiflerin ertelenmesi, gerektiğinde işlemlerin dosya üzerinden yapılması, SEGBİS uygulamasının yoğunlukla kullanılması, bir sonraki duruşma tarihinin SMS, telefon, tebliğat vs. uygun vasıtalarla ilgililere bildirilmesi toplum sağlığı bakımından büyük önem taşımakta olup, gerekli dikkat ve özenin gösterilmesi” istendi.

Staj ve etkinlikler ertelendi
Hatay Barosu Başkanlığı, Hatay, İskenderun ve Kırıkhan´dan oluşan Başsavcılıklar ve Komisyon Başkanları, İdare ve Vergi Mahkemesi Başkanları, tüm idari birimler ile yapılan değerlendirme ve öneriler üzerine ve bağlı tüm ilçeleri kapsayacak şekilde alınan önlemleri duyurdu. Stajyer avukatların derslerinin ertelenmesinden kullanılacak cübbeye kadar bir dizi önlem şöyle:

1.Hatay ilimizin tüm adliyelerinde, tutuklu dosyalar ve ivedi işlere yönelik işlemler hariç, uygulama birliği sağlamak ve adliyelerde topluca bulunmayı engellemek üzere, tüm duruşma ve keşiflerin ertelenmesi, işlemlerin dosya üzerinde yapılması, kararlık dosyalar için tam gün mazeret dilekçesi ve yoklukta karar verilmesi talep edildiğinde buna uygun davranılacağı, bir sonraki duruşmaların iletişim kanalları ile ilgilisine bildirilmesi hususunda ortaklaşa karar alınmıştır.
2.Şu an itibariyle tüm Hatay adliyelerindeki mahkemelerin ortak uygulama yapacağı bildirilmiştir. Mahkemelere mazeret dilekçesi gönderilmesi gerekmeyecektir. Yine de bir hak kaybına yol açılmaması için mazeret dilekçesi verilmesi uygun düşecektir.
a.Fiili ihtiyati haciz işlemleri ile gecikmesinde sakınca olan fiili haciz talepleri dışındaki haciz taleplerinin bir süre ertelenmesi;
b.Meslektaşlarımızın, stajyerlerimizin ve çalışanlarının, astım, diyabet, kalp rahatsızlığı olanlar ile 50 ve üzeri yaş grubunda olanlar başta olmak üzere, acil ve zorunlu iş ve işlemler dışında mümkün olduğunca adli birimlere gelmemeleri, işlemlerini UYAP portalından yapmaları, müvekkillerini adliyeye getirmemeleri,
c.Duruşma yapacak mahkeme olması halinde duruşma için mazeret verilmesi, karşı tarafça da anlayış gösterilmesi,
d.Asansörlerin tercih edilmemesi,
e.Adliyeye gireceklerin ateş ölçer cihazla vücut ısıları ölçülmek suretiyle bina içerisine girişlerinin sağlanacağı, 37,5 derece ve üzeri ateşi olanların sağlık kuruluşlarına yönlendirileceği, zorunlu nedenler hariç ziyaretçi girişlerinin yapılmayacağı hususunda mutabakat sağlanmıştır.
3.Baro başkanlığımızca önceden duyurusu ve ilanı yapılmış tüm konferans, eğitim ve sosyal etkinliklerimiz ertelenmiştir.
4.Stajyer avukatlarımızın staj eğitim dersleri ertelenmiştir. İlk altı ayında olan stajyerlerimizin mart sonuna kadar staja devam zorunlulukları için mahkemelerce kolaylık sağlanacaktır. İkinci altı ayında olan stajyerlerimizin işyerlerine ve adliyeye gelmemeleri yönünde meslektaşlarımızın anlayış göstermesini beklemekteyiz.
5.Baromuzca temin edilen cübbeler bir süre meslektaşlarımızın kullanımına sunulamayacaktır. Tüm meslektaşlarımızın kendi cübbelerini kullanması gerekmektedir.
6.İki hafta süreyle acil ve zorunlu durumlar haricinde adli yardım başvurusu alınmayacaktır.
7.Kolluk aşamasında ifade almada zorunluluk olmadıkça, evraklar ve ifadeler savcılıkça bekletilecektir.
8.Baro odalarımız düzenli olarak dezenfekte edilecektir.
9.İskenderun adliyesine girişlerde, girişler sadece avukat ve personel kartı ile yapılacağından, meslektaşlarımızın yanlarında avukatlık kimliğini bulundurmaları önerilmektedir.
10.Hastalığı, yaşı vb sebeplerle, bu süreçte işlerini takip edemeyecek meslektaşlarımızın durumlarını baroya bildirmeleri halinde işlerinin takibi ve/veya işleri takip edecek avukat tayininde yardımcı olacağımız gibi ve yine aynı kapsamda olup da, alışverişinin yapılması, sağlık kurumlarına götürülmesi gibi hususlarda desteğe ihtiyaç duyan meslektaşlarımızın bildirmeleri halinde, baro personelimiz eliyle yardımcı olacağımızı belirtmek isteriz.
11.Vatandaşlarımızdan bu süreçte kendileri ve ailelerinin sağlığı açısından zorunlu olmadıkça adliye ve kalabalık kurumlara/ortamlara gelmemeleri, tutuklu duruşmalara gelinmemesi, sosyal medyada her paylaşıma itibar edilmeyip sadece resmi makamların açıklamalarının dikkate alınması ve sosyal medya üzerinden ilgili yetkililerin ve sağlık çalışanlarının çalışmalarını sekteye uğratacak, motivasyonlarını bozacak paylaşımlarda bulunulmamasını istemekteyiz.
12.Oluşabilecek her yeni uygulama ve durum tüm meslektaşlarımıza anında duyurulacaktır.
13.Ülke olarak bu süreci en kısa sürede atlatmamız için toplum olarak işbirliğine ihtiyacımız bulunmaktadır. Yayılmayı önlemek için, meslektaşlarımızın gerekli özen, hassasiyet ve anlayışı göstermelerini, zorunlu olmadıkça yoğunluğu arttıracak hiç bir iş veya işlem yapılmamasını, talepte bulunulmamasını meslektaşlarımızdan rica ederiz.”


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9711,46%0,69
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57