Affan´da restorasyon neden yapılmamakta?

Samandağlı Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Antakya´nın Affan mahahlesindeki binaların restore edilmemesini önergeyle parlamentoya taşıdı.

SİYASET 25.08.2021 18:54:57 0
Affan´da restorasyon neden yapılmamakta?

Antakya/SES

Milletvekili Oruç, TBMM Başkanlığına verdiği, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafından yanıtlanmasını istediği önergesinde, 'Hatay´da tarihi milattan öncelere kadar giden Affan Mahallesinin korunması gerekmektedir. Bizzat mahalleyi ziyaretimde gördüğüm, mahallelilerin de ilettiği en önemli sorun yıkık binaların sit alanı gerekçesi ile olduğu gibi bırakılmış durumda olmasıdır. Dünyada ışıklandırılan ilk cadde olarak bilinen Antakya Kurtuluş Caddesi üzerinde bulunan tarihi Affan Mahallesi, kendi kaderine bırakılmış haldedir. Ertuğrul Cami (Affan Cami) ve hemen arkasındaki türbe ile birlikte başlayan ve “Affan Mahallesi´nin özü” olarak kabul edilen bu iç içe sokaklar, Kentsel ve 3. Derece Arkeolojik Sit Alanı üzerinde yer almakta, kültür varlığı özelliği taşımamaktadır. Restorasyonu da yapılmayan bu kültürel mirasa bir an önce sahip çıkılarak, tescili sağlanmalı ve restore edilmelidir' ifadesine yer verdi.
Milletvekili Oruç, Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy´un yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği önergesinde şu sorulara yer verdi: 'Tarihi Affan Mahallesinin restorasyonu neden yapılmamaktadır? Bölgenin bir bütün olarak kültür varlığı özelliği tescili yapılması ve kültürel miras olarak kabulü için Bakanlığınız tarafından çalışmalar yapılacak mıdır? Affan Mahallesinde güvenlik sorunu yarattığı belgelenen ve 2019´da mirasçılarına bu durum tebligat edilen yıkık ev için neden bugüne kadar bir önlem alınmamıştır? Affan Mahallesinde bulunan birkaç ev, Ertuğrul Cami (Affan Cami) ve Şeyh Hasan Türbesinin sahibi olarak Alevi Cemaati Vakfı görülmektedir. Bahsi geçen vakıf neden Vakıflar Genel Müdürlüğü vakıflar sorgulamasında gözükmemektedir? Affan Mahallesi sakinlerine moloz yığınlarının yaratacağı sağlık sorunlarını, sokaklardaki yıkık binaların çocuklara ve yurttaşlara yarattığı tehlikeyi ortadan kaldıracak önlemler alınacak mıdır?

 

 

 

 


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22