Afrin için yeni gümrük kapısı talebi

CHP Hatay Milletvekili Dr. Birol Ertem, Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci´ye Hassa´ya gümrük kapısı planlayıp planlamadıklarını sordu.

SİYASET 5.04.2018 11:18:09 0
Afrin için yeni gümrük kapısı talebi

Afrin´e insani yardımların daha kolay ulaştırılabilmesini sağlamak amacıyla Hatay´dan bölgeye geçiş için açılması planlanan gümrük kapısının Kumlu ilçesi Hamam Köyü yakınlarında belirlenmesinin ardından Afrin´e giriş noktalarından Hassa ilçesinde de buna yönelik talepleri gündeme getirdi. CHP Hatay Milletvekili Dr. Birol Ertem de taleplere dikkat çekerek Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci´ye Hassa´ya gümrük kapısı planlayıp planlamadıklarını sordu.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle TBMM´ye verdiği soru önergesinde Hatay Milletvekili Birol Ertem, Zeytin Dalı Harekatı´nın Hassa ilçesinden başlamasından sonra Hassa´nın jeopolitik açıdan önem taşıyan bir hal aldığını kaydetti. Hatay´a yapılması düşünülen en büyük Organize Sanayi´nin Hassa ilçesinin sınırları içinde olması, Gaziantep Organize Sanayi´ye yakın olması ve yapılması planlanan tünelle İskenderun Limanına bağlanması Hassa´yı ekonomik açıdan da bir merkez haline dönüştüreceğine dikkat çeken Milletvekili Ertem, Hassa´nın Çukobirlik, Zirai donatım, Toprak mahsulleri, Askerlik şubesi, Hapishane, TEDAŞ, Tekel gibi kurumların komşu ilçelere taşınmasıyla prestij ve ekonomik açıdan kayba uğradığını vurguladı. Ertem yazılı önergesinde şu soruları yöneltti: Afrin ve Suriye´nin yeniden inşası ve yapılandırılmasında konum olarak uygun olan ve ekonomik açıdan zor günler geçiren Hassa İlçesi´nin ekonomisini canlandırmak amacıyla Hassa´ya gümrük kapısı açmayı planlıyor musunuz? Hassa İlçesi için gümrük kapısı açılmasını isteyen vatandaşlarımız tarafından bakanlığınıza istek ve talepler gelmiş midir? Türkiye´nin en büyük tır filolarından birine sahip olan Hatay´da Suriye savaşı ve Afrin operasyonundan etkilenen nakliyecilerin işleri durma noktasına gelmiştir. Nakliye sektörünü de canlandırmak için Hassa´ya da gümrük kapısı açılması elzem değil midir?”

Neden Kumlu Hamam Köyü?
Hatırlanacağı gibi, Afrin´e insani yardımların daha kolay ulaştırılabilmesini sağlamam amacıyla Hatay´dan bölgeye geçiş için yeni bir gümrük kapısının açılmasına karar verilmiş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci´nin Hatay ziyaretinin ardından Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Sezai Uçarmak ve beraberindeki heyet, Hatay´da yapılacak çalışmalara ilişkin incelemelerde bulunmuştu. TSK´nin Afrin´e yönelik Zeytin Dalı Harekatı sonrasında bölgedeki imar, insani yardımlar ve yerleşik düzene geçilmesine yönelik koordinasyon görevinin verildiği Hatay Valiliği ile ortak yürütülen inceleme ve
görüşmelerin ardından gümrük kapısının Hatay´ın Kumlu ilçesi Hamam Köyü yakınlarında açılması konusunda mutabakata varıldığı açıklanmıştı. Gerekçe olarak da Hamam Köyü çevresinde karayolu altyapısının uygun olduğunu belirten yetkililer, yolun Cinderes üzerinden Afrin´e ulaştığını bildirdi. Yakın zamanda gümrük kapısının açılacağı noktada saha düzeltme ve inşaat işlemlerine başlanması planlanıyor.


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00