'Afrin zeytinyağı ´ticari sır´'

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ihraç kaydıyla ülkeye Suriye´nin ÖSO ve TSK´nın kontrol ettiği Afrin bölgesinden getirilen zeytinyağlarının ne kadarının iç piyasaya sürüldüğüne ilişkin Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur?

GÜNCEL 6.02.2020 09:47:15 0

İskenderun/SES

 Hatay Milletvekili Güzelmansur, soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli´nin iç piyasaya sürülen Afrin zeytinyağlarına ilişkin bilgilerin ´ticari sır´ olduğunu belirttiğini açıkladı.
Milletvekili Güzelmansur, iç piyasaya sürülen Afrin zeytinyağının miktarı, bunların nasıl denetlendiği, ihraç kaydıyla getirdiği zeytinyağının iç piyasaya süren firma sayısı ve bunlara kesilen cezaların kamuoyuna açıklanmasını istemişti. Pakdemirli ise bu soruları ´ticari sır´ olduğu gerekçesiyle açıklamadı.

Güzelmansur: ´Ticari sır´, kaçakçılığın konusudur
Hatay Milletvekili Güzelmansur, ´ticari sır´ değerlendirmesinde bulunan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli´nin önergesine verdiği yanıta ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: 'TÜİK 2019 Dış Ticaret verilerine göre, 2019´da, Afrin´den 44,5 milyon dolarlık zeytinyağı getirildi. Bunlar iç piyasaya sürülmemesi ve ihraç edilmesi kaydıyla yurda sokuldu. Ancak belki denetim eksikliğinden, belki göz yumulduğu için bu zeytinyağlarının önemli bir kısmı iç piyasaya sürüldü. Neticede yerli zeytinyağı fiyatı litre başına 3-4 TL düştü. Zeytinyağı üreticilerimiz maliyetine dahi zeytinyağı satamaz duruma geldi. Üretici ve tüccarlar ciddi zarar ettiler. Bu durum toplumun önemli bir kesimini etkiledi. Burada açıklanması istenen yasalara uygun olarak ticaret yapanlara ait bilgiler değil, kanunları çiğneyenlere, vatandaşı mağdur edenlere yönelik verilerdir. Dolayısıyla ‘ticari sır´ denilerek, açıklanmayan veriler aslında kaçakçılığın konusudur. Kaçakçılık ne zamandan beri ticaret sayılıyor? Bu konu izaha muhtaçtır.'


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19