Ağları artık kadınlar örüyor

‘Dörtyol´ da Deniz Daha Cömert´

GÜNCEL 30.07.2018 11:12:43 0
Ağları artık kadınlar örüyor

Dörtyol/SES

Dörtyol İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün, kadınların meslek edinmelerini sağlamaya yönelik Sosyal Destek Projesi (SODES) kapsamında yürüttüğü “Dörtyol´ da Deniz Daha Cömert” projesine katılan kursiyerler, üretimlerini ‘eşleri için´ sürdürüyor.
Dörtyol Kaymakamı Murat Bulacak İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Soner Kıymacı ile birlikte İskenderun Teknik Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Aydın Demirci´nin SODES kapsamında tamamladığı kurs sonrası kursiyerleri evlerinde ziyaret etti.
Dörtyol İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün, kadınların meslek edinmelerini sağlamak amacı ile Sosyal Destek Projesi (SODES) kapsamında yürüttüğü “Dörtyol´ da Deniz Daha Cömert” projesini geçtiğimiz aylarda tamamlandı. Bu kurslarda kadınlara yönelik olarak yapılan projede uzatma ağı donanımı, olta donanımı ve avcılığı kursu ile su ürünleri aşçılık kursları verilmişti.
Projelerin tamamlanmasının ardından Dörtyol Kaymakamı Murat Bulacak, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Soner Kıymacı ve İskenderun Teknik Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Aydın Demirci geçtiğimiz hafta kursiyerleri evlerinde ziyaret ederek edindikleri bilgi ve becerileri yerinde gözlemleme imkanı yakaladı.
Sahil yerleşim birimine sahip olan Dörtyol için önemli bir proje gerçekleştirdiklerine inandığını belirten Dörtyol Kaymakamı Murat Bulacak; deniz ürünlerinden azami yararlanmak ve bu çalışmalarla bir gelir elde ederek kadınların aile bütçesine katkı sağlayacak olmasının önemine dikkat çekti. Kaymakam Bulacak, “Eşleri balıkçılık faaliyetiyle uğraşan kadınlarımız, onların kullandıkları ekipmanları imal ederek aile bütçelerine bir katkıda bulunuyorlar. Açtığımız kurslar sonrasında kursiyerlerimizin edindikleri bilgi ve beceriyi sürdürüyor olması bizleri ayrıca memnun etti” dedi.

90 kadın meslek sahibi oldu
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Soner Kıymacı da, bir yıl süre ile devam eden proje ile 90 ev hanımının gelir getirici bir meslek kazandığını belirterek amaçlarını ‘toplumun sağlıklı beslenmelerine katkıda bulunma, av yasakları konusunda bilinçlendirme ve sürdürülebilir balıkçılık yaparak su ürünleri hazinesini gelecek nesillere aktarma´ olarak özetledi. Kıymacı, şunları kaydetti: “Yaptığımız kurs sayesinde 90 ev hanımı ise gelir getirici ve aile bütçesine katkı sağlayıcı bir meslek edinmiştir. Ayrıca burada da şahit olduğumuz gibi bizim kurslarımızda edindikleri bilgileri komşuları ile paylaşıp onları da ağ yapımı konusunda yetiştirdiklerini görmek yaygın eğitimin amacına ulaştığının da bir ispatıdır.”

Bildikleri donanımının da ustası oldular
İskenderun Teknik Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Aydın Demirci ise projenin başarında kursiyer kadınların eşlerinin balıkçı olmalarının payına dikkat çekti. “Bu projemizde kursiyerlerimizin eşlerinin balıkçı olması nedeniyle oldukça başarılı olduk” diyen Demirci´ye göre kursiyerlerin eşlerinin kullandığı donanımı bilmelerinin öğrenme ve kurs dönemi ardından üretime yönelmelerini sağladığını ifade etti. Demirci, şöyle konuştu: “Kursiyerler uzatmalı ağ konusunda zaten bilgi sahibiydiler. Ayrıca bu ağları eşleri zaten satın alıyordu. Bu ağların imalatını öğrendikten sonra maliyetleri yarı yarıya düştü. Şimdi ihtiyaç fazlası imalatlarını satışa sunarak aile bütçelerine çok önemli bir katkı sunuyorlar. kursiyerlerimiz artık sadece bu işi yapmıyorlar, bu işin ustası oldular ve çevrelerindeki insanlara da meslek öğretiyorlar. Ben ağ yapımıyla ilgili olarak bölgenin kısa zamanda bir cazibe merkezi haline dönüşeceğine inanıyorum.”


Hastane bahçesinde korkutan yangın

CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

  • BIST 100

    9809,64%0,96
  • DOLAR

    32,57% 0,26
  • EURO

    34,98% 0,03
  • GRAM ALTIN

    2456,42% 0,85
  • Ç. ALTIN

    3991,84% 0,00