Ahilik, eşyaya teslim olmayan ahlaktır

18-24 Eylül 2017 tarihleri arasında kutlanan Ahilik Haftası kapsamında Hatay Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (HESOB) Başkanı A. Kadir Teksöz başkanlığındaki heyet Hatay Valisi Erdal Ata´yı ziyaret etti.

20.09.2017 10:41:07 0
Ahilik, eşyaya teslim olmayan ahlaktır

Esnaf heyetini Hatay Valiliği Tayfur Sökmen Toplantı Salonu´nda kabul eden vali Ata´ya çiçek veren HESOB yöneticileri, teşekkür etti. Teksöz, ahilik haftası kutlama programı kapsamında Ata´ya bilgi de verdi. 

Milli kültürümüzün uygarlık tarihine armağan ettiği değerlerden biri olan ahiliğin temellerinin 13. yüzyılda Anadolu´da atıldığını ifade eden vali Ata, Anadolu´da yüzyıllar öncesinden günümüze ışık tutan ahilik geleneğini yaşatmak adına kutladığımız bu haftanın, esnaf ve sanatkârlara, ülkenin kalkınmasına katkı sunmasını temenni etti. Ata, 'Ahiliğin kurucusu, bugün Ahi Evran adıyla bilinen Nasiruddin Mahmud El Hoyi´dir. Ahilik, Anadolu´da birliği, refahı, toplum düzenini sağlayan ve halkın maddî, manevî tüm ihtiyaçlarına cevap veren bir sivil toplum kuruluşudur. Ahilik, eşyaya teslim olmayan ahlaktır' dedi. Ahiliğin, Müslüman-Türk toplumunun bilgeliğinin ve ulaştığı yüksek medeniyet seviyesinin göstergesi olduğunu kaydeden Ata, şunları söyledi: 'O yıllarda yasalar, tüzük, yönetmelik gibi şeyler olmadığı için meslek grupları da kendi aralarında birlik ve dayanışmayı sağlamak ve iş ahlakını geliştirmek üzere bu sistemi kurmuşlardır. Ahilik kültürü de o tarihten bugüne kadar gelişerek devam etmiştir. O döneme baktığımız zaman ahilik sisteminin hem bir taraftan meslek dayanışmasının sağlanması hem de mesleğe çırak ve kalfa yetiştirilmesi konusunda çok büyük fayda sağladığını görüyoruz. Milletimizin birliği ve sosyo-ekonomik düzeninin güç kaynağı olmasının yanında adeta bugün bizim meslek eğitim merkezleri gibi görevler üstlenerek o dönemde ihtiyaç duyulan meslek sahiplerini de yetiştirmiştir.'
Ziyarette Ticaret Hatay İl Müdürvekili Halit İmrek ile Yılın Ahisi Nihat Köseoğlu da bulundu.
Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir de, 'Esnaf ve sanatkarlarımız yüzyıllardır birlik ve dayanışma içerisinde geçmişten günümüze, güzel ahlak, dürüstlük ilklerini içinde barındıran kültürü günümüze taşımışlardır. Bu günde bu mirasa sahip çıkmaktadırlar. Ticarette dürüstlüğü ilke edinen ahilik kültürünün ekonomik yaşama egemen olması, yeni istihdam alanlarının yaratılması, işsizliğin azaltılması dileğiyle tüm esnaf ve sanatkârlarımızın bayramını ve ahilik haftasını kutlarım' açıklamasını yaptı.
Antakya´daki Ahilik Haftası kutlaması 15 Temmuz Milli İrade Parkı´nda gerçekleştirildi. Ulus Meydanından başlayarak Vali Ürgen Alanı ve15 Temmuz Milli İrade Parkı´na kadar yapılan yürüyüşe, Antakya Belediyesi Mehteran Bölüğü de eşlik etti. Buradaki etkinlikte konuşan Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, 'Millet olarak insanlık tarihine, kazandığı zaferler ve kurduğu medeniyetlerle iz bırakmış, damga vurmuş bir tarihi birikim ve geçmişe sahibiz. Günümüzde insanlık değerleri olarak kabul edilen ´insan hakları´ anlayışı binlerce yıldır aziz milletimizin sosyal hayatının bir parçası, engin kültürümüzün de önemli bir varlığıdır. Bu kültürümüzün en önemli pencerelerinden biri de Ahiliktir. İnsanı esas alan Ahilik Kültürü ve felsefesi toplum hayatımızın ortak bir paydasıdır. Ahilik, zanaat ve ticaret hayatını düzenleyen, bunu gerçekleştirirken insanlarımızı birbirine yaklaştıran ve aralarında dayanışma tesis eden bir anlayıştır. Selçuklulardan bugüne kadar, esnafımız bu ülkenin savunmasından, ekonomik kalkınmasına, eğitimden sağlığa kadar hemen her alanda belirleyici, yol gösterici olmuştur. Ahilik haftasını kutladığımız bu güzel günlerde ilimiz artık esnafımızın ve hizmet üretenlerimiz sayesinde makro ekonomik temellerini güçlendiren, hızlı bir değişimi ve dönüşümü yaşayan bir il konumundadır. Bugün ve ekonomik açıdan dünyanın en güçlü ekonomileri arasında yer alan ülkemizin, 2023 hedefleri arasında ilk 10 ülke ideali varsa bunda esnaf ve sanatkârlarımızın emeği, alın teri vardır. Onların hırstan ve haksız kazançtan uzak, alın teri ile elde ettikleri birikimlerinin ilimiz ve ülke ekonomisine katkıları ve sağladıkları istihdam geleceğe güvenle bakmamızın bir vesilesidir. Tarihin çeşitli zamanlarında sosyal hayatımıza yön veren Ahi Evran´ın Ticaret hukuku, Edebali´nin Devletler Hukuku, Hacı Bektaşi Veli, Hz. Mevlana ve Yunus Emre´nin Medeni Hukuk anlayışı günümüzde bizlere önemli bir rehber olarak durmaktadır” dedi.
Kimyeci, beraberinde AK Parti Antakya İlçe Başkanı Ramazan Alpaslan eşliğinde yılın Ahilik Onur Ödülünü 89 yaşındaki esnaf Ferit Bilen´e verdi. Etkinlikte Antakya Belediyesi Mehteran Bölüğü de, Türk milletinin tarihine konu olmuş ezgilerini seslendirdi. Etkinliğe katılanlara Antakya Belediyesi Mobil Mutfağında hazırlanan yemekler de ikram edildi.


CHP, Hatay ve İskenderun için yeniden itiraz etti

Arsuz'da bahar coşkusu

Dörtyolluyu denizle buluşturdu

Erzin de ilk meclisini topladı

Dörtyol meclisinde komisyon seçimleri yapıldı

Meclis komisyonlarını CHP belirledi

Dönmez’den alan incelemesi

Öntürk’ten ‘tefeciden borç alınmış’ iddiası

Kaymakamlık avlusunda bayramlaşma

Arsuzlu TCDD Kampında bayramlaştı

Bayramın 3. bakanı Bayraktar oldu

"Deprem Şehitliğine" bakan ziyareti

CHP, Hatay'ı 'çalışma grubu'yla izleyecek

Bakan Özhaseki: 14.2 milyar lirayı Hatay için kullanacağız

AÇKD eski başkanı S. Asker yaşamını yitirdi

  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22