Ahilik Haftası kutlanıyor

17 Eylül´de başlayan Ahilik Haftası, 23 Eylül tarihine kadar kutlanıyor.

GÜNCEL 21.09.2018 10:40:48 0
Ahilik Haftası kutlanıyor

İskenderun

Ahilik Haftası, İskenderun Kuyumcu ve Saatçılar Odası tarafından afişle kutlandı. Oda başkanı Uğur Fırat, ´Ahi´nin eli açık cömert anlamına gelduğunu ifade ederek, 'Biz esnaflar satışımızı her zaman Ahi Evran kültürüyle, dürüst doğru yapalım ve cömert saygılı anılalım' dedi ve esnafın bayramını kuyumcular pasajına astığı afişle kutladı. Ahilik Haftası´ kutlaması için Antakya´daki tarihi Kurşunlu Han´da etkinlik düzenlendi. Etkinlikte konuşan Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, 'Günümüzde insanlık değerleri olarak kabul edilen ´insan hakları´ anlayışı binlerce yıldır milletimizin sosyal hayatının bir parçası, engin kültürümüzün de önemli bir varlığıdır. Bu kültürümüzün en önemli pencerelerinden biri de Ahiliktir. İnsanı esas alan Ahilik Kültürü ve felsefesi toplum hayatımızın ortak bir paydasıdır' dedi.
Ahilik Haftası kapsamında Hatay Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (HESOB) Başkanı A. Kadir Teksöz başkanlığındaki esnaf temsilcilerinde oluşan heyet, Hatay Valisi Erdal Ata´yı ziyaret etti. Esnaf konuklarını dün, Hatay Valiliği Tayfur Sökmen Toplantı Salonu´nda kabul eden vali Ata´ya, esnaf ve sanatkârlar adına çiçek verildi.
Teksöz´den kutlama programı hakkında bilgi alan vali Ata da milli kültürümüzün uygarlık tarihine armağan ettiği değerlerden biri olan ahiliğin temellerinin 13. yüzyılda Anadolu´da atıldığını belirtti. Vali Ata, 'Ahilik, gerek Selçuklularda gerek Osmanlı´da ve Balkanlarda bugünkü anlamıyla meslek kuruluşu olarak kurulmuş ve o günlerden bu günlere kadarda mesleki kuralları ve dayanışmayı sağlaması konusunda eğitici bir sivil toplum örgütü olarak kabul edilmiştir. O yıllara bakıldığında bunun yazılı bir kuralı yokmuş ama gelenekselleşmiş ve yerleşmiş 7 ilkesi var; elini açık tut, sofranı açık tut, ağzını kapalı tut, gözlerini bağlı tut, eline sahip ol, diline sahip ol gibi ilkeleri o günden bugüne kadar meslek grupları arasında yerleştirmeye çalışan bir kuruluş” değerlendirmesini yaptı. Hatay Valiliğinden yapılan yazılı açıklamaya göre, vali Ata, Anadolu´da yüzyıllar öncesinden günümüze ışık tutan Ahilik geleneğini yaşatmak adına kutlanan haftanın, esnaf ve sanatkâr ile ülkenin kalkınmasına katkı sunmasını temennisinde bulundu. HESOB Başkanı Teksöz, ziyarette Ata´ya bir hediye de sundu.
İskenderun Belediye Başkanı Seyfi Dingil de şu açıklamayı yaptı: 'Türk insanının kişiliğini, mesleğini, marifetlerini, mertlik ve cömertlik anlayışıyla bütünleştiren Ahilik kültürü, asırlar boyu milli birlik, toplumsal dirlik ve düzenin güç kaynağı olmuştur. Çalışmak ve üretmek, alın teri ile kazanmak ahilikte bir ahlak kuralıdır. İnsanlar arasındaki ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenilirlik, iş ve meslek ahlakına saygı, hak ve hukuka riayet etme, saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma ilkelerini esas alan Ahilik sistemini uygulamayı bugün de tam anlamıyla başarabilirsek, yaşadığımız birçok sorun kendiliğinden ortadan kalkacaktır.
Eli açık, cömert, yiğit gibi anlamlara gelen Ahilik, Anadolu halkının ekonomik ve kültürel yaşamında önemli bir boyut oluştururken; dürüstlüğün, sevginin, dostluğun, yardımlaşmanın, hoşgörünün, bilginin ve dayanışmanın sanat ile birleşimidir.'
Ahilik Haftasını, Esnaf Bayramı olarak niteleyen Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, şu açıklamayı yaptı: 'Ahilik geleneği, kardeşlik, eli açıklık, cömertlik, yiğitlik anlamlarını taşır. Ahilik haftası bu inancı hayata geçirmek ve kalıcılaştırmak için harcanan bir çabayı ifade etmektedir. Ticarette dürüstlüğün simgesi olan ahilik anlayışının ekonomik hayata egemen olması, ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların aşılması, refahın, huzurun egemen olması dileğiyle tüm esnaf ve sanatkârlarımızın bayramını ve ahilik haftasını kutlarım.'
Belen Belediye Başkanı Adnan Vurucu ise ahilik kültürünün birlik, beraberlik, dürüstlük ve dayanışma temelinde şekillendiğini belirtti. Vurucu, “Öncelikle toplumun en temel taşı olan ve bireylerin huzurunu korumaya yönelik geliştirilmiş Ahilik kültürünün, yüzyıllar önce milletimiz tarafından yaygınlaştırılmış ve günümüze kadar gelmiş olduğunu belirtmek isterim. Geçmişten günümüze değerlerimizin özünü oluşturan ahilik kültüründe esas alınan birlik ve beraberlik içinde saygılı, tüketicilerin haklarını gözeten, vicdanlı, kendi menfaatini öne sürmeden çalışan insanlarımız olması gerektiği vurgulanmaktadır. Ahilik kültüründe ben demekten çok biz demek önemlidir. Esnaflın sadece kendi çıkarları değil hem diğer esnafları hem de malın alıcısı olan tüketicileri düşünmeleri gerektiği öğütlenmiştir. Bu doğrultuda da en önemli tartı insanın kendi vicdanıdır' görüşünü kaydetti.


"Arsuz, tarım ve turizm üzerine kurulu"

Üst aramasında 281 sikke çıktı

Masatlı, koordinatörlük sürecini anlattı

"Evi ve eşyayı boşalt" tebligatı

İskenderun’da bin noktaya çöp kutusu

Özhaseki: Herkese mahallesinde ikamet çabasındayız

10 yıl sonra basın toplantısı

"281 bin ton sera gazı salımı önlendi"

Mimarlar, 70. yılı baloyla kutladı

Orta hasarlı binalara 3 aylık ek süre!

"Basın özgürlüğü her açıdan koruma altında"

Okulda öğretmene şiddete "örgütsel tepki"

Liseden, "şiir ve müzik"

İSTE, Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarına katıldı

Meclis, 2023 yılı hesabını onayladı

  • BIST 100

    10183,38%0,24
  • DOLAR

    32,21% 0,14
  • EURO

    35,08% 0,02
  • GRAM ALTIN

    2473,46% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00