Akademisyenlerin araştırması kitaba dönüştü

İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Gülnaz Özcan ve Prof. Dr. Tahir Özcan, 12 yıllık çalışmalarında kaleme aldıkları 'Gölden ovaya Amik' adlı araştırma kitabı yay?

GÜNCEL 3.07.2021 15:44:37 0
Akademisyenlerin araştırması kitaba dönüştü

Nesrin Geyikİskenderun

 Akademisyen Kitapevinden çıkan kitap 121 sayfadan oluşuyor ve .1.000 adet basıldı.
'Neden mi Amik Gölü üzerine kitap?' sorusuna yanıt veren Prof. Dr. Gülnaz Özcan, şu değerlendirmeyi yaptı: 'Yok olan Lekeli saz balığını araştırma sırasında birçok bilimsel kaynağı incelerken, aslında göl hakkında bildiklerimizden çok daha fazla bilgiye ulaşmaya başlamıştık. Bu bilgileri toplayıp topluma olan bilimsel borcumuzu ödemiş olacağımız düşündük. Amik Gölü, ülkemizde kurutulan en büyük göl. Kitapta binlerce yıllık varoluş yolculuğunda birçok topluma ve canlıya ev sahipliği yapmış olan Amik Gölü anlatılmaktadır. Yirminci yüzyılın ortalarında sıtma, sel baskınlarının kontrolü ve tarım arazisi açma nedeniyle kurutulmasına karar verilmiş ve yüzyılın son çeyreğinde tamamen kurutulmuştur. Fakat kurutulma sonrası aynı isimli ovada meydana gelen taşkın ve sel olaylarından sonra toplumun, medyanın ve yönetimin tüm dikkatlerini bu alana ve yok olan göle çevirmiştir. İşte hem bilimsel çalışma alanımız hem de bu özelliklerinden dolayı göldeki canlı yaşamına odaklanmaya başlayınca Amik Gölü hakkında bilinen bilgilerin ne kadar eksik olduğunu ve derli toplu bir kaynağın eksikliğini fark ettik. Amik Ovası´nın sembolü ve hayat kaynağı olarak algılanan, ayrıca geçmişinde kuş cenneti özeliği olan ve günümüzde yok olan Amik Gölü´nün bu zengin yapısı hakkında günümüze kadar detaylı bir çalışma yapılmamıştı. Bizde bu zenginliği gelecek kuşaklara aktarmak için bu çalışmayı yapıp kitaplaştırdık.'
Kitapta anlattıklarının sıradan bir gölün hikayesi olmadığını ve tamamıyla beş bin yıllık Amik Gölü´nün gerçek hikayesi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Tahir Özcan ise, 'Kurutulmadan önce Ramsar Alanı özelliğine haiz olan Amik Gölü´nün geçmişteki coğrafi konumu, tarihi gelişimi, biyolojik çeşitliliği (fauna kısmında gölün molluskaları, krutaseleri, balıkları, sürüngenleri, kuşları ve memelileri), tarımsal faaliyetleri, göle bağlı avcılık ve balıkçılık faaliyetleri, hidrografyasının kurutulma öncesi durumunu, kurutulma faaliyetleri ve kurutulma işlemi sonrası ekolojik ve yönetimsel sorunlar ile birlikte gölün tekrar oluşturulması hakkında genel bilgiler vermek amacıyla ´Gölden ovaya Amik´ kitabını hazırladık. Kitapta değişik kaynaklardan elde edilen resim ve fotoğraflar kullanıldı ve zengin faunasında yok olan türlere dair detaylı bilgiler de vermeye çalıştık' açıklamasını yaptı.

 

 


C. Atalay, TİP'in 5 ilçedeki adaylarına oy istedi

VP Hatay adayı Hadimoğulları: Seçimler, eşit koşullarda yapılmıyor

Erkan Baş: "Yoksul daha yoksul, zengin daha zengin oldu"

"Yeni İskenderun'u inşa etmeye sayılı günler kaldı"

Duduoğlu gençlerle görüştü

"Yönetimimizde muhtarların mahallelerle ilgili sorunları kalmayacak"

Bayır Bucak Türkmenlerinden Ceylan'a destek ziyareti

Emekli, seyyanen 12 bin lira zam istedi

"Hatay’ı yatırım ve istihdam cenneti haline getireceğiz"

"Şehri daha yaşanabilir kılacağız"

"Önceliğimiz depremzedeleri konut sahibi yapmak"

“İskenderun'u yaşanabilir hale getireceğiz”

EMEP Genel Başkan Yardımcısı ve Gaziantep Milletvekili Karaca: Bu seçim, Hatay halkının hayatta kalma seçimidir

“İnsanlar hala yarını göremiyor”

Akbay ailesinin acısı

  • BIST 100

    9079,97%3,1
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,95% -0,30
  • GRAM ALTIN

    2324,05% 0,21
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00